Indien je DVD authoring programma met 'elementary streams', ofwel aparte video en audio streams, overweg kan, is het niet onverstandig de audio stream te converteren naar het AC3 formaat. AC3 is een sterk gecomprimeerd audio formaat zonder dat de kwaliteit wordt aangetast. Het is compatibel met alle DVD systemen. Het heeft de mogelijkheid om meerkanaals Dolby Digital te creëren.
Er bestaan authoring programma's die deze conversie voor je kunnen uitvoeren, maar meestal is dit niet het geval.
Op het Internet zijn handleidingen te vinden hoe je deze conversie kunt uitvoeren. Maar ik ben nogal liefhebber van uitleg in het Nederlands.
Hieronder staat de handleiding zoals die ook op http://www.dvdrhelp.com/ is te vinden. De uitleg is vertaald naar het Nederlands door mijn hulptroepen uit België. Met dank aan Roger Vranckx.

Aanvulling: Lees eventueel ook mijn artikel van 27/09/03 (AC3 maken met Nero) en dat van 30/01/04 (AC3 maken met TMPGenc DVD Author).

Converteren van WAV, MPA, MP3 audio naar AC3 met gebruik van Besweet.

Deze handleiding zal op een eenvoudige wijze uitleggen, hoe wav, mpa/mp2 of mp3 om te zetten naar Ac3 (dolby digital) audio. AC3 is een gecomprimeerd audio formaat dat veel wordt gebruikt bij DVD video.
Voor het comprimeren maken we gebruik van de freeware-tools Besweet en Besweet GUI. Op de volgende URL kun je deze tools vinden: http://www.dvdrhelp.com/

Plaats de beide programma's samen in één folder.
Start BesweetGui.
Geef aan waar Besweet.exe gevonden kan worden.


Selecteer je audio bestand door op het Input Icoon te klikken.
1. Bij Input zoek je het audio bestand.
    Bij Output geef je aan waar het te converteren bestand moet terechtkomen.
2. Selecteer het format, WAV,MPA/MP2 of MP3
3. Dubbelklik het bestand om te selecteren.
4. Druk op OK.


AC3 configureren
Selecteer onder AC3ENC bij de dropdownlist -> AC3.
Selecteer onder SSRC -> Downconvert Sample Rate.


Klik rechts in het menu op SSRC.
Pas de Sample Rate aan naar 48000. (DVD gebruikt 48 khz audio.)


Als laatste instelling klikken we op AC3 & OGG.
Hier kun je de bitrate aanpassen naar 224 kbit.s of 192 kbit/s. Voor stereo zou dit voldoende moeten zijn. Indien je gebruik wil maken van Dolby Digital 5.1 is het wel aan te raden om een hogere bitrate toe te passen. Als je bronmateriaal geen DD 5.1 is, hoeft dit echter niet.
Wanneer je nu op WAV to AC3 klikt, zal je bestand worden geconverteerd naar AC3.Indien je in je authoring programma gebruik maakt van een AC3 geluidsbestand, kan je DVD niet alleen gebruikt worden als afspeelmedia maar ook, als je later nog materiaal wilt hergebruiken, terug geplaatst worden op je harde schijf.
En naderhand kun je met bijv. DVD2AVI, je VOB-bestanden wederom converteren naar DV-AVI. De audio zal dan naar wav worden omgezet.

Indien nodig kun je dan in je videobewerkingsprogramma het materiaal inladen en opnieuw hergebruiken, zonder synchronisatieproblemen van het geluid.
Dit impliceert ook dat je tevens een degelijke back-up hebt van je filmmateriaal.
Indien je gebruik zou maken van mp3, om eventueel bij een menu te plaatsen, of als achtergrondmuziek, zou je eerst je VOB moeten de-multiplexen naar dv-avi en mp2. DVD2AVI ondersteund alleen AC3 naar wav.
Natuurlijk moet er een AC3 decoder op je systeem aanwezig zijn om het AC3 bestand, met bijv. Windows Mediaplayer, te kunnen afspelen.

25 april 2003
Roger Vranckx