PgcEdit
PgcEdit Op
http://home.tiscali.be/debie.roland/pgcedit/index.html staat te lezen:
PgcEdit is a DVD IFO editor designed to allow the modification of the navigation commands and parameters of an already authored DVD structure.
PgcEdit is also an excellent tool to learn how a DVD works.
PgcEdit is free and open source (GPL license).


Een DVD-video bevat diverse soorten bestanden. De belangrijkste zijn de *.VOB bestanden waarin de menu's en de video's zijn opgeslagen en de *.IFO bestanden waarin de hele besturing van de Menu's en de Video's wordt beschreven. Zonder goede IFO bestanden weet een DVD-speler niet hoe het menu moet worden weergegeven, hoe de navigatie is geregeld, hoe er gereageerd moet worden op de opdrachten die gegeven worden met de afstandsbediening etc.
PgcEdit is een zeer uitgebreide en veelzijdige IFO-editor waarmee je de gehele besturing van een DVD kan aanpassen. Dus ook, en daar gaan wij het programma nu voor gebruiken, hoe de knoppen in de menu's zich moeten gedragen.
Op het eerste gezicht zit een IFO bestand bijzonder ingewikkeld in elkaar. Er wordt voornamelijk met hexadecimale codes gewerkt en het heeft een eigen programmeertaal. Voor de leek, en daar schaar ik mijzelf ook onder, is het niet tot nauwelijks te begrijpen. Voor iemand die zich er verder in wil verdiepen is er veel documentatie op het Internet te vinden. Op de homepage van PgcEdit staan veel hyperlinks naar verschillende handleidingen en naar sites waar de DVD-specificaties worden uitgelegd.
Gelukkig voor ons heeft de maker van PgcEdit een aantal begrijpelijke schermen gemaakt waarmee wij heel eenvoudig de door ons gewenste aanpassingen kunnen uitvoeren. Zolang je afblijft van alle overige mogelijkheden van PgcEdit kan er helemaal niets misgaan.

Vanaf de website van PgcEdit kan het programma worden gedownload. Het is een Freeware programma. Let wel op dat je versie 0.5.1 of hoger download. Pas vanaf die versie kunnen we de door ons gewenste aanpassingen in de menu's maken.
Het programma is slechts één uitvoerbaar bestand. Je kunt het dus gewoon ergens op je PC plaatsen. Na het opstarten van het programma kun je in het menu Options met de keuze Install een snelkoppeling op je Desktop en/of in je Startmenu laten plaatsen. Maar je mag uiteraard ook zelf een snelkoppeling maken.

PgcEdit starten
PgcEditStart Na het starten van het programma open je, via 'File/Open' je DVD-image. Daarvoor blader je weer naar de map VIDEO_TS die Studio heeft aangemaakt.
Er verschijnt nu eerst een venstertje 'Find BOV's'. Dit onderdeel zal eerst de VOB files scannen op zogenaamde 'Buttons over Video'. Dat zijn knoppen die op een video worden geplaatst. Het is een techniek die je zelden tegenkomt. Bij sommige DVD's wordt dat wel eens gebruikt om de toeschouwer de gelegenheid te geven tot interactie tijdens het bekijken van een video. Aangezien wij deze techniek niet gebruiken kun je dit scanproces onderbreken en het venstertje sluiten.

In het venster aan de linkerkant zie je de onderdelen van de DVD. De VTST's zijn de Titles welke de video's bevatten. De VTSM's zijn onze menu's.
Je ziet dat de eerste VTSM het 'Rootmenu' is. Dat is het eerste menu op de tijdlijn van Studio. Als onze Switched Menus een onderdeel zouden zijn van een uitgebreider menustructuur dan zou dat Rootmenu dus een heel ander menu kunnen zijn dan ons eerste Switched Menu. Maar geen nood, je kunt de menu's zichtbaar maken door op de werkbalk op het icoon met het oog te klikken of door via het menu 'Preview' voor 'Preview PGC' te kiezen.
Je ziet ook nog een dummy menu staan. Dat is een onzichtbaar menu waarin door Studio nog enkele technische zaken worden geregeld en waarover wij ons dus niet druk hoeven te maken.

Een aantal zaken willen we in onze menu's gaan aanpassen. We zouden dat allemaal in één keer kunnen doen in de Menu-button editor maar voor de duidelijkheid ga ik het per onderdeel uitleggen. Daarom zullen we wat vaker het editor-venster sluiten en weer openen dan strikt noodzakelijk is.

Auto Action
Allereerst gaan we de 'Auto Action' regelen. Daarmee zal automatisch een ander menu worden getoond als we met de afstandsbediening in het menu gaan navigeren. Dat is immers de bedoeling van de Switched Menus.
Selecteer nu het eerste menu (VTSM1, LU 1 (en),1 (0:10) 3b. RootM).
Kies 'Utilities' en dan de 'Show/Edit Menu Buttons'. Dat kan sneller door met rechts te klikken op de VTSM en dan te kiezen voor 'Menu Buttons'.
Als je de juiste VTSM hebt gekozen dan zie je nu het eerste van de serie van drie menu's verschijnen en ook zie je aan de rechterkant de locatie van de drie (onzichtbare) knoppen.

Menu Editor Als je nu (onderin het venster) op Edit klikt verschijnt de Menu Editor.
De eerste knop in het menu moet blijven zoals deze is. Immers, als we hierop klikken dan moet de eerste video worden gestart. Als we naar de tweede knop navigeren dan willen we dat automatisch het tweede menu wordt gestart.
Selecteer daarom met de schuif bovenin de editor button 2. Onderin de editor zet je een vinkje voor de tekst 'Auto Activate (Execute the command directly when the button is highlighted) en daarmee gaat die knop zich precies zo gedragen als wij willen, namelijk het activeren van het tweede menu.
Doe nu ditzelfde voor button 3. De oplettende lezer zal beseffen dat dit voor button 3 helemaal niet nodig is. Immers, in het eerste menu zullen we button 3 nooit bereiken omdat met button 2 al meteen het tweede menu wordt gestart. Toch heeft deze aanpassing op button 3 zin. Maar dat zal ik uitleggen in het hoofdstuk 'Navigatie aanpassen'.
Deze hele procedure gaan we nu herhalen voor het tweede en het derde menu. Met dien verstande dat in het tweede menu button 2 ongewijzigd moet blijven en in het derde menu button 3.

Nu sluiten we de Menu Editor en het preview venster en kiezen voor 'File/Save DVD' om de wijzigingen op te slaan. Na het klikken op OK op het schermpje waarin wordt gemeld dat de DVD is opgeslagen komt de melding dat er ook nog iets is gewijzigd aan sommige buttons. We klikken op Ja om ook deze wijzigingen op te slaan.
Het volgende scherm vraagt of we nog een backup willen opslaan. Dat kan handig zijn maar absoluut nodig is het niet. De wijzigingen die wij hebben aangebracht zijn maar miniem en vrij snel weer te herstellen als dat nodig mocht zijn.

Nu kun je de DVD-image weer gaan testen met PowerDVD. Vergeet daarbij niet gebruik te maken van het bedieningspaneel en niet door ergens in het weergavevenster te proberen de knoppen te zoeken met de muis. Als de aanpassingen in PgcEdit allemaal op de juiste manier zijn uitgevoerd dan zal het menu nu reageren zoals de bedoeling was. Dus als je in het eerste menu op de navigatieknop naar beneden drukt dan zal automatisch het tweede menu verschijnen enzovoort.

In feite is de DVD nu helemaal zoals deze zou moeten zijn. Echter, ik wil nog wat verfijningen aanbrengen en een paar zekerheden inbouwen om er helemaal zeker van te zijn dat de menu's via de afstandsbediening precies zo reageren als ze zouden moeten doen.

De juiste knop
Force Button Tijdens het navigeren en terugkeren naar het menu vanuit een video door middel van de afstandsbediening kan het wel eens gebeuren dat in het getoonde menu niet de correcte knop is geselecteerd. Dat kan diverse oorzaken hebben. Meestal is dit terug te voeren tot de firmware in de DVD-speler.
In het menu zijn de knoppen onzichtbaar. Daardoor kunnen we niet constateren dat een foutieve knop is geselecteerd en als we dan weer op OK klikken om datgene te activeren waarvan wij denken dat het geselecteerd is, zouden we wel eens op een verkeerde plek in de DVD-structuur kunnen belanden.
Om dat te voorkomen gaan we weer terug naar de Menu Editor. We activeren daarin het 'Advanced' gedeelte door een vinkje te zetten voor de optie Advanced, links onderin het scherm van de Menu Editor.
De eerste instelmogelijkheid die daar staat is 'When the buttons are displayed, force select button'. In het eerste menu willen we dat de eerste knop is geselecteerd als dit menu wordt geopend. Daarom slepen we de schuifregelaar naar rechts totdat nummer 1 is geselecteerd. Ditzelfde doen we voor het tweede menu en het derde menu maar dan stellen we button 2 respectievelijk button 3 in.
Nu weten we zeker dat de juiste knop wordt geselecteerd als we terugkeren in een bepaald menu.
Je mag de DVD nu weer opslaan via 'File/Save DVD'.

De navigatie aanpassen
Het aanpassen van de navigatie is niet noodzakelijk. Zoals deze nu is, werkt de DVD naar behoren. Maar ik maak graag ook altijd de navigatie wat handiger/mooier/flexibeler.
De door Studio ingestelde navigatiemogelijkheden zijn tamelijk beperkt. In een menu met drie knoppen kun je twee keer naar beneden en weer twee keer naar boven. Dus alleen in de volgorde 1->2->3 en weer terug.
Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan dat de navigatie in een 'cirkel' werkt. Dus als we op de navigatieknop naar beneden blijven drukken dat we dan door blijven 'cirkelen' in het menu in de volgorde 1->2->3->1->2->3->1->2 enzovoort. En datzelfde wil ik bereiken met de navigatieknop omhoog maar dan uiteraard in omgekeerde volgorde.
Met dit laatste maak ik meteen duidelijk waarom ik in het eerste menu ook een 'Auto Action' heb gezet op knop 3. We kunnen, als de navigatie op de voorgestelde manier is aangepast, nu immers ook meteen van knop 1 naar knop 3 navigeren.
Hetzelfde zou je ook nog kunnen doen met de knoppen naar rechts en naar links welke in het huidige menu helemaal geen effect hebben.
navigatie Open nu weer voor het eerste menu de Menu Editor. In het midden van de Menu Editor zie je een kruis welke de navigatietoetsen weergeeft. In het midden de geselecteerde knop waarmee je aan de slag gaat.
In het eerste menu hoef je alleen maar iets te wijzigen aan de navigatie vanaf de eerste knop. Zodra je in het menu naar een andere knop navigeert ga je immers meteen naar een ander menu. Dus aanpassingen aan de andere knoppen heeft geen enkele zin.
De 'poot' onder knop 1 krijgt de waarde 2. De 'poot' boven knop 1 krijgt de waarde 3. Dat kun je weer regelen met de schuiven. En daarmee is ons cirkeltje in het eerste menu rond. Als extra kun je dit ook doen voor de zijwaartse navigatie. Dan krijgt de rechter 'poot' de waarde 2 en de linker krijgt de waarde 3.
navigatie
In het tweede menu maken we ook deze aanpassingen maar dan alleen voor knop 2.
De volgorde is hier makkelijk.
Namelijk 1-2-3 naar beneden en 1-2-3 van links naar rechts.
navigatie
Tenslotte nog Knop 3 in het derde menu.
Deze krijgt de volgorde 2-3-1 zowel van boven naar beneden als van links naar rechts.

Weer even via 'File/Save DVD' de wijzigingen opslaan en hiermee is de navigatie volledig aan onze wensen aangepast.
Je hebt nu gezien dat je de volgorde van de navigatie helemaal zelf kunt bepalen. Deze wetenschap kun je nu toepassen als je eens een menu hebt gemaakt waarin de knoppen in een ingewikkeld patroon over het menu zijn verdeeld. De beperkingen van de navigatie van Studio (of andere authoringprogramma's) kun je hier volledig mee omzeilen.

Ook nu kun je de DVD-image weer gaan testen met PowerDVD. Je ontdekt daarmee snel of je nog ergens een foutje in de navigatie-instellingen hebt gemaakt en kunt dat dan herstellen.

Voor de duidelijkheid heb ik je nu voor ieder type wijziging per menu de Menu Editor laten openen. Als je een beetje hebt gevolgd wat er zoal aangepast moet/mag/kan worden, kun je dit de volgende keer uiteraard allemaal in één sessie doen. Je zult er dan achter komen dat het eigenlijk veel minder werk is dan dat het nu op het eerste gezicht lijkt te zijn.

Next/Previous - Volgende/Vorige
Nu nog een paar aanpassingen die nog minder noodzakelijk zijn dan de vorige. Maar ik ben nu eenmaal een perfectionist en wil de gedragingen van een DVD helemaal optimaal maken. Het is de 'Final Touch'. Ofwel de puntjes op de i voor een optimale navigatie.
Tijdens het afspelen van een video wil ik de mogelijkheid hebben om met de knop 'Vorige', meestal afgebeeld als |<<, de video vanaf het begin af te spelen en met de knop 'Volgende', afgebeeld als >>|, weer terug naar het menu. Zoals de DVD nu is, reageren deze knoppen niet. Althans, dat is weer enigszins afhankelijk van de firmware in de DVD-speler. De ene fabrikant interpreteert de DVD-specificaties nu eenmaal anders dan de andere. Ook softwarematige spelers zoals PowerDVD reageren niet allemaal hetzelfde op de navigatie. De meeste DVD-spelers zullen in ons geval wel de volgende video gaan afspelen als we op de knop 'Volgende' drukken maar PowerDVD doet weer helemaal niets.
next/Previous In het linkervenster van PgcEdit staan behalve de VTSM's (de menu's) ook de VTST's (Titles) welke de video's bevatten. In ons voorbeeld (drie video's) staan daar VTST 1,1 en VTST 1,2 en VTST 1,3. De handelingen voeren we uit op alle drie video's. Als voorbeeld neem ik nu de tweede video. Na een dubbelklik op VTST 1,2 wordt het venster van de PGC Editor geopend. Aan de linkerkant zien we o.a. de instellingen voor 'Previous PGCN link' en 'Next PGCN link'.
Vul nu het cijfer 2 (het videonummer van VTST 1,2) in bij 'Previous PGCN link'. Hierdoor zal de video opnieuw beginnen af te spelen als je op de afstandsbediening op de knop 'Vorige' drukt. Je zou hier ook het cijfer 1 in kunnen vullen. In dat geval zal video 1 gaan afspelen als je tijdens het afspelen van video 2 op 'Vorige' drukt. Dit is handig als je de Switched Menus niet voor verschillende video's maar voor hoofdstukken in een video hebt gemaakt.
Als je de waarde bij 'Next PGCN link' ongewijzigd laat, dus 0 (nul), dan zullen de meeste DVD-spelers naar de volgende video (of het volgende hoofdstuk) 'skippen'. Als je hier iets anders dan 0 invult, in dit voorbeeld 1 maar dat mag van alles zijn, dan zal na een druk op de knop 'Volgende' het menu worden getoond waarvandaan de video is gestart.
Herhaal deze handelingen voor de overige video's waarbij je het nummer bij 'Previous PGCN link' laat overeenkomen met het nummer van de video. Dus 1 voor VTST 1,1 en 3 voor VTST 1,3.

Voor de laatste keer de DVD opslaan met 'File/Save DVD' en we zijn helemaal klaar.
Ik weet het, een lange rit en veel aanpassingen maar je zult ervoor beloond worden. De navigatie van de DVD is nu helemaal optimaal.

Hoofdstukken
Tenslotte nog een tip.
In de opzet van deze workshop is niet voorzien in het aanmaken van hoofdstukken in een video.
Vanuit ons menu kun je natuurlijk ook naar een ander menu 'linken' waarin je een video verdeelt in hoofstukken.
Hoofdstukkenmenu Maar als je niet een apart menu voor hoofdstukken wilt hebben en toch de mogelijkheid wilt hebben om tijdens het afspelen van een video naar een volgend of vorig gedeelte in die video te 'skippen', maak dan een extra menu met knoppen voor die hoofdstukken en verbind die knoppen met de gewenste hoofdstukken.
Over de opmaak van zo'n menu hoef je je niet druk te maken. Het menu zal nooit worden getoond omdat er in de andere menu's geen knop aanwezig is om dit extra menu te starten. Maar het 'skippen' naar de diverse hoofdstukken binnen de video zal wel werken.
Als je zo'n menu hebt aangemaakt, let dan wel even goed op de markeringen voor 'Terug naar menu'. Je zult in het betreffende Switched Menu het vinkje voor 'Teruggaan na ieder hoofdstuk' moeten verwijderen. Het is even uitzoeken maar het kan wel.

Aan de slag Controle