Menu’s maken met Studio8

En dan denk je dat je helemaal klaar bent. Maar dan staat er nog een fikse klus te wachten. Immers, we wilden de video geschikt maken voor S-VCD en daarbij een mooi menu op de TV tonen. Om dat te realiseren biedt Studio8 prima voorzieningen. En dan te bedenken dat we het eindresultaat niet eens gaan gebruiken! Het is namelijk zo dat de bestanden voor S-VCD sterk gecomprimeerd moeten worden.
En daarvoor is een hele goede encoder nodig om toch nog enigszins acceptabele kwaliteit over te houden. En jammer maar helaas, de encoder van Studio8 is niet zo heel erg goed. Daarom moeten we onze toevlucht zoeken tot een programma dat wel goed kan encoderen.
Het maken van een S-VCD vereist ook een bepaalde bestandsstructuur op de CD. En ook dat doet Studio8 niet bijster goed. Helaas maar waar. Dus daarvoor zullen we ook een ander programma moeten gebruiken.

Waarom dan toch dit onderdeel behandelen? Ten eerste omdat Studio8 wel goede kwaliteit levert voor het DVD formaat. Dus als er toch eens een DVD-writer wordt aangeschaft dan kan deze methode wel worden toegepast. Ten tweede omdat de manier van werken wel heel verhelderend werkt.
En dan is er nog een derde reden. Het opbouwen van een menu in Studio8, authoring wordt dat genoemd, kan wel heel goed worden gebruikt om een mooie menufilm te maken. En die kan weer in een authoring programma worden gebruikt. En als laatste. Deze manier van werken kan ook heel goed worden toegepast voor het eerder genoemde Picture in Picture effect. Reden genoeg dus.

S-VCD/DVD menu maken met Studio8

We hebben onze hele video met alle hoofdstukken op de tijdlijn staan. De hiervoor aangemaakte AVI bestanden zijn in de juiste volgorde op de tijdlijn geplaatst.
Effecten etc. toevoegen doen we niet meer. Dat is immers allemaal al per hoofdstuk gedaan. En hier gaan we een menu aan toevoegen.

Maak van te voren een plan. Bepaal een achtergrond. Dit kan een stilstaand beeld (tekening/foto) zijn, maar ook een fragment uit de video. Het aantal hoofdstukken, dus het aantal benodigde knoppen, is al bekend. Bepaal of de knoppen alleen tekst gaan bevatten of dat het iconen moeten zijn. Deze iconen kunnen aan een beeld of een fragment van het bijbehorende hoofdstuk worden gekoppeld. Ook kan worden bepaald welk beeld van het betreffende hoofdstuk in de button zichtbaar moet worden. Dit hoeft dus niet het begin van het hoofdstuk te zijn.
MenuontwerpOok is het mogelijk om plaatjes/foto’s in het menuscherm op te nemen en deze de functie van knop te geven. Dus als er mooie foto’s beschikbaar zijn welke uitstekend de keuze van een hoofdstuk kunnen vertegenwoordigen, dan kunnen die worden gebruikt. Een voordeel hiervan is dat er niet persé een kader van Studio8 hoeft te worden gebruikt. Maar dat mag wel. Een kader zonder functie over een foto draperen is natuurlijk heel goed mogelijk. Laat uw fantasie werken.

Uiteraard is het handig onder de iconen een tekst te zetten. Omdat S-VCD’s niet met de aanwijzer van de DVDspeler kunnen worden bediend, maar de hoofdstukken via de cijfertoetsen moeten worden gekozen, is het verstandig ook de nummering in de tekst op te nemen.

Bedenk ook hier weer dat overdaad schaadt. Bewegende knoppen (iconen) op een rustige achtergrond of ‘stille’ knoppen op een bewegende achtergrond kan nog. Maar zowel de knoppen als de achtergrond bewegend maken is vaak te veel van het goede. Over het algemeen is een bewegende achtergrond het meest storend.

Als het menu een stilstaande achtergrond krijgt, maak dan een nieuwe titel op het videospoor. Als het een bewegende achtergrond moet worden, zet dan eerst het betreffende videogedeelte op de tijdlijn en maak een nieuwe titel op het titelspoor (overlay).

In de handleiding van Studio 8 staat uitstekend beschreven hoe menu’s gemaakt moeten worden. Probeer de methoden eens uit. Ook hoe submenu’s worden gemaakt, wordt hierin beschreven.

Na eventueel geluid/muziek op het geluidsspoor van het menu te hebben toegevoegd ben je echt helemaal klaar. Via het menu ‘Maak film’ kan dit project op een CD worden gebrand. Indien een DVD-writer aanwezig is kan via Studio8 van dit project een uitstekende DVD worden gemaakt. Ook is het mogelijk om er een S-VCD van te maken. Echter, zoals eerder aangegeven is de kwaliteit van de uiteindelijke S-VCD niet echt geweldig. Daarom gaan we voor dit proces andere programma’s gebruiken.
Wat we wel van Studio8 kunnen gebruiken is het gemaakte menu. Een paar kleine aanpassingen zijn dan nog wel noodzakelijk.

Editten Menufilm maken met Studio8