Foto's flikkervrij maken voor S-VCD of DVD
Het is niet ongebruikelijk om digitale foto's op te nemen in een videocompilatie. Of als onderdeel van een video of als diashow.
Velen kennen het verschijnsel van flikkerende horizontale lijnen bij het weergeven van die foto's op de TV.
In een Engels forum las ik hiervan de oorzaak en enkele oplossingen.
De oorzaak is dat een foto (een still image) slechts 1 frame is en dat het kan gebeuren dat zo'n (scherpe) horizontale lijn maar één beeldlijn hoog is. En dan zie je geflikker.
Om dit verschijnsel zo veel mogelijk te elimineren zijn er meerdere methodes mogelijk.
Het meest eenvoudige is natuurlijk als er een functie voor dit doel zit ingebakken in het bewerkingsprogramma. Zoals bij Adobe Premiere. De daarin aanwezige 'flicker removal' zal over het algemeen het gewenste resultaat geven. Klik daarvoor met rechts op de betreffende clip op de tijdlijn, kies dan Video Options, dan Field Options en tenslotte Flicker Removal. En ook Vegas heeft een 'reduce interlace flicker'.
Maar niet iedereen werkt met Adobe Premiere of Vegas en zal dus naar andere oplossingen moeten zoeken.
Naar aanleiding van mijn vraag omtrent deze materie in de nieuwsgroep nl.hobby.video zijn er meerdere ideeën ingebracht om tot het gewenste resultaat te komen. Een aantal daarvan heb ik getest. Hieronder beschrijf ik mijn bevindingen. Het is aan de lezer om de voor hem/haar meest aansprekende methode te gebruiken.
Met dank aan de goede raadgevers in de nieuwsgroep.
Testen foto's
Omdat het geschikt maken van foto's voor weergave op TV bewerkelijk is en toch enigszins de scherpte van de foto's afhaalt, wil ik alleen die foto's behandelen waarbij dat echt nodig is. Vandaar dat ik altijd eerst even ga proberen hoe een foto zich op de TV gedraagt.
Daartoe maak ik eerst een compilatie in mijn videobewerkings programma of met de functie PhotoAlbum van WinOnCD en bekijk het resultaat op TV.
Alleen de foto's die een duidelijke trilling op de TV laten zien ga ik behandelen.
De methodes
Twee methodes kunnen een oplossing bieden. Namelijk, een behandeling per foto met behulp van een fotobewerkings programma of een behandeling van de video met foto's. Die tweede methode is alleen raadzaam als de gehele video een diashow betreft. Deze mag uiteraard wel weer deel uitmaken van een totale DVD compilatie.
- De video behandelen
Wanneer je de diashow in een video-editing programma maakt kun je een de-interlace toepassen op de probleemfoto's, of je kan met virtualdub een lichte blur toepassen op het hele video-bestand. In virtualdub zit een hele berg blur-filters, je kunt zelfs aangeven hoe veel van de omringende pixels in de centrale pixel terecht komt, vanuit welke richting, etc etc etc... Dan is het gewoon een beetje experimenteren wat het beste werkt. Voordeel van virtualdub is, dat wanneer je voldoende ge-experimenteerd hebt, het een soort "set and forget" gebeuren wordt dat je op de volledige video-stream kan toepassen, waarbij je niet elke foto apart hoeft te bewerken. Je kunt dan je goede balans proberen te vinden tussen een iets vagere foto maar geen geflikker. Dat scheelt je uiteindelijk een hoop werk.
Een andere methode is het bewerken van de video op het moment dat je deze encodeert naar een mpeg bestand. Bijvoorbeeld met TMPGenc. Daarin moet je dan de video-type instellen op non-interlaced (progressive) en de field order op 'upper field first'.
De methode met Virtualdub is aangegeven door Erwin Timmerman. Ik heb het zelf (nog) niet geprobeerd maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit het gewenste resultaat oplevert.
De methode met TMPGenc heb ik zelf wel geprobeerd. Maar ik vind het resultaat alles behalve bevredigend. Daarom volg ik zelf maar de volgende methode. Daarmee behaal ik prima resultaten.
- De Foto's behandelen
Hoewel bovenstaande methodes best wel een acceptabel resultaat kunnen opleveren verdient het toch de voorkeur de foto's te behandelen voordat ze in een video worden opgenomen.
Ten eerste is het resultaat meestal (iets) beter en ten tweede kun je dan deze foto's ook op willekeurige plaatsen in je videobestand tussen videostreams opnemen. Dus als onderdeel van de video.
Als je dan ook nog een bewerkingsprogramma hebt waarmee je in 'batch' kunt werken, dus meerdere foto's automatisch dezelfde bewerking laten ondergaan, dan is het bewerken van een grotere hoeveelhied foto's ook niet een groot bezwaar.
De foto's kunnen worden bewerkt in programma's als Jasc PaintShop Pro of Adobe PhotoShop. Hierin gebruiken we dan het filter 'Motion Blur' met als instelling 90 graden en 1 pixel.
In de Nederlandse versie van Photoshop is dit het filter 'vervagen' en dan de optie 'Bewegingsonscherpte'.
Met grotere afbeeldingen (hoge resolutie) heb je dan nog de kans dat een horizontale lijn slechts één beeldlijn hoog is. Daarom is het niet onverstandig om eerst de foto te 'resizen' naar 788x576 beeldpunten.
Een beetje vreemde maat. Je zult eerder 720x576 of zelfs 768x576 verwachten. Dit heeft alles te maken met de 4:3 verhouding van de TV en het feit dat de pixels van een TV niet vierkant zijn. Een uitleg hierover is te vinden op www.bbc.co.uk/commissioning/tvbranding/picturesize.shtml.
Maar wat nu als de foto niet de 4:3 verhouding heeft? Omdat je er misschien wel een uitsnede in een andere verhouding van hebt gemaakt? Of het is een 'portrait' opname? Die dus zwarte balken aan weerszijden moet krijgen? Als je die laatste naar 788x576 omzet dan krijg je wel een heel rare horizontaal opgerekte foto. En dat is ook weeer niet de bedoeling.
In zo'n geval kan de cropping tool (uitsnijden op zelf ingestelde afmetingen) van Photoshop behulpzaam zijn. Of een vergelijkbare tool in een ander bewerkings programma.
Wat er in ieder geval moet gebeuren is dat er een bestand met de juiste afmetingen ontstaat met zwarte balken horizontaal of verticaal.
Een andere methode, voor het geval je bewerkingsprogramma niet zo'n handige cropping tool heeft, is het maken van een nieuw bestand met de afmetingen 788x576 met de gewenste achtergrondkleur (bij voorkeur zwart). De foto die daar in moet passen resizen naar afmetingen die hierbinnen passen. Maar in ieder geval met de breedte gelijk aan 788 of de hoogte gelijk aan 576. Dan die foto kopieren en plakken in dat nieuwe bestand. Even centreren in dat nieuwe bestand en voila.
Nog een andere methode om dit te doen in Photoshop (met dank aan Adriaan), is het volgende:
- Open een nieuw bestand met afmetingen 788x576 en zwarte achtergrond.
- Sleep de originele afbeelding als nieuwe laag in het nieuwe bestand.
- Resize de toegevoegde laag met "free transform" tot het gewenste formaat (vanuit een hoek met de shiftknop ingedrukt om vervorming te voorkomen).
Om de afbeelding t.o.v. de achtergrond eventueel exact te centreren:
- Selecteer in het lagenpalet de achtergrond en klik bij de andere laag naast het oogje zodat beide lagen worden gelinkt (kettingsymbooltje verschijnt).
- Je kunt de boel nu centreren via menu: layer --> align linked.
Aanvulling 16/08/03
De methode die ik nu hanteer is:
- Resize de foto naar hoogte 576 waarbij de breedte automatisch wordt aangepast.
- Doe een motionblur zoals eerder beschreven.
- Zet de kleur van de achtergrond op zwart.
- Resize de canvasgrootte naar breedte 788 pixels waarbij de foto in het midden wordt geplaatst.
Dit heb ik opgenomen in een 'Handeling' (batch) zodat ik elke foto met één druk op een knop volledig kan ombouwen naar het gewenste formaat.
Overigens, en dat even terzijde, als je een PhotoAlbum maakt met WinOnCD (zie ook mijn artikel van 01/09/02), dan kun je in WinOnCD aangeven of de foto wel of niet moet worden voorzien van zwarte balken. M.a.w. je kunt daarmee dus regelen dat de foto de oorspronkelijke verhoudingen moet blijven behouden. Dan is dus een resize niet nodig.
Alternatieven
Uiteraard zijn er andere methodes om dit doel te bereiken. En andere programma's die het voor je doen. Onder andere Ulead picture DVD en Magix foto op CD en DVD hebben zo'n anti-flicker mogelijkheid.
En natuurlijk DVD-lab. In versie 1.3 zal een mogelijkheid worden ingebouwd om een diashow te maken. En daar zal dan zeker de anti-flicker instelling niet ontbreken.
Maar de beschreven methodes, met name het behandelen van iedere foto apart, zullen zeker het gewenste resultaat opleveren. En het kleine beetje 'blur' (onscherpte) dat je toevoegt zal op een TV nagenoeg niet opvallen. In ieder geval zal het veel prettiger te bekijken zijn dan een foto met sterk bewegende horizontale strepen.
30 juli 2003
Johan de Jong