Menu met bewegende achtergrond
Het maken van een bewegend menu (bewegende achtergrond en/of bewegende pictogrammen) was in DVD-lab nogal omslachtig. Je moest uitwijken naar je videobewerkingsprogramma en eventueel naar andere hulpmiddelen. Dat was beschreven in dit hoofdstuk.
Echter, vanaf versie 1.3 (de Beta is uitgebracht op 10/08/2003) biedt DVD-lab uitstekende mogelijkheden om dit geheel vanuit het programma te realiseren.
Vandaar dat ik dit hoofdstuk helemaal heb herschreven.

DVD-lab is sterk in het maken van stilstaande menu's. Het is echter ook heel mooi om een video als menu achtergrond te gebruiken. Of de hoofdstukken aan te duiden met bewegende pictogrammen. Bijv. een aantal seconden van een film/hoofdstuk in het menu te laten weergeven. Ook dat is mogelijk met DVD-lab. Weliswaar met een paar tussenstappen, maar niet echt moeilijk.

menufilm In deze uitwerking gaan we gebruik maken van een menufilmpje met drie bewegende pictogrammen. Voor de achtergrond heb ik een eenvoudige 'textureloop' van 10 seconden gebruikt.

De Menu achtergrond
In plaats van een 'still' achtergrond in het menu te plaatsen kiezen we hier voor een (fragment van een) filmpje. Dat kan een videofilmpje zijn dat we van te voren hebben gemaakt met een videobewerkingsprogramma. Dat kan een zgn. textureloop zijn. Maar dat kan ook een gedeelte zijn uit een hoofdstuk. Daarbij kan (later) het beginpunt en de tijdsduur worden bepaald. Uiteraard hebben we deze eerst in de 'Assets' geplaatst. Zo ook de video's waarmee we een bewegend pictogram willen maken.
Als we het gewenste filmpje vanuit het Assets venster op een leeg menu in het 'Connections' venster slepen, komt DVD-lab met de waarschuwing dat de huidige achtergrond en alle objecten worden vervangen door de video. Dat is OK. Op deze video gaan we de knoppen maken.

De bewegende pictogrammen
Ook de bewegende pictogrammen kunnen worden gemaakt vanuit een speciaal daarvoor zelf gemaakt filmpje of vanuit een bestaande film. De procedure is niet anders dan het maken van een 'still button' vanuit een film.
Open eerst het betreffende menu door er op te dubbelklikken in het connections venster.
Dubbelklik in het Assets venster op de gewenste film zodat deze in het preview venster wordt weergegeven.
Sleep vanuit het preview venster de film naar het menuontwerp.
Bepaal de grootte en de positie van het pictogram.
Pas later gaan we aangeven wat het startpunt moet zijn en hoelang het fragment moet zijn.
Herhaal deze procedure voor alle gewenste pictogrammen.

Buttons en Frames
arrow DVD-lab levert diverse buttons mee. Bij het ontwerp van een menu kan zo'n button worden geplaatst. Bijvoorbeeld voor het activeren van een vervolgmenu of een 'volgende/vorige' knop.
Echter, door de eigenschappen van een video als achtergrond wordt deze niet zichtbaar. Althans, niet het ontwerp. Alleen de 'hi-lites' zijn zichtbaar. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vandaar dat het nodig is zo'n button als vast onderdeel in het menufilmpje op te nemen. Dit geldt overigens ook voor andere objecten zoals frames etc.. Echter niet voor teksten (en tekst-buttons). Althans, daar is wat aan te doen.
Dus als het de bedoeling is buttons op te nemen in het menu, plaats ze dan nu al. Ook als je de pictogrammen wilt voorzien van een frame is het zaak dat nu al te doen.
Wil je eventueel deze frames ook nog als 'hotspot' gebruiken dan kan dat later nog gerealiseerd worden.
Plaats nu een button in het menu en voorzie het middelste pictogram van een frame.

Teksten en Tekstbuttons
Het is heel goed mogelijk nu alvast teksten in het menufilmpje op te nemen. Dat kan een Titel zijn. Maar ook de gewenste tekstbuttons.
Bedenk wel dat als tekstobjecten nu worden geplaatst deze onderdeel gaan uitmaken van het menufilmpje en dus later niet meer aan te passen zijn. Dat kan wel als we deze objecten pas achteraf plaatsen. Over het algemeen is het resultaat wel iets mooier als de tekst alvast in het achtergrondfilmpje wordt opgenomen. Wat de effecten van beide manieren zijn wordt verderop duidelijk. Wel is het handig om nu alvast een Titeltekst te gaan maken.
Zoals gezegd worden Buttons en Frames onzichtbaar op een bewegende achtergrond. Vandaar dat we deze wel opnemen in het te maken menufilmpje. Voor teksten is dat nu niet nodig. Maar om het verschil duidelijk te maken plaats je nu de tekst 'Hoofdstuk 1' naast het bovenste pictogram.

Menufilm renderen
renderen Het ontwerp voor het bewegend menu is klaar. Nu moet het worden gerenderd naar een videobestand.
Via de menubalk kies je 'Menu' en vervolgens 'Render Motion'.
In het venster dat nu verschijnt bepaal je voor de (eventuele) achtergrondfilm en per pictogram welk moment het startpunt moet worden. Vervolgens bepaal je de tijdsduur. 10 tot 20 seconden is een goede lengte. Bedenk echter wel dat deze tijdsduur voor alle pictogrammen hetzelfde zal zijn en dat de achtergrond dezelfde lengte zal krijgen. Heb je ook een bewegende achtergrond stel dan de tijdsduur van de achtergrondfilm in op de juiste lengte. De pictogrammen zullen dezelfde tijdsduur krijgen. Als (één van) de pictogrammen een kortere lengte heeft kun je er voor zorgen dat deze gedurende de totale tijdsduur wordt herhaald. Zet hiervoor een vinkje in het betreffende vakje.
Een aardige extra optie bij DVD-lab is dat je een willekeurige pointer kunt instellen. Dit heeft als effect dat de bewegende pictogrammen op willekeurige punten in de filmpjes zal beginnen. Hierdoor zal de herhaling van het menu nooit hetzelfde zijn.

Als je klaar bent met de instellingen klik je vervolgens op 'Render'. Er zal gevraagd worden waar het bestand geplaatst moet worden en vervolgens zal het hele menu worden 'gerenderd' naar een AVI bestand. Dit is in een niet gecomprimeerd formaat. Een menufilmpje van 10 seconden zal daardoor bijna 300mb groot worden.

Menufilm encoderen
Omdat DVD-lab niet met AVI bestanden kan werken zal het gemaakte AVI bestand eerst weer geëncodeerd moeten worden naar een mpeg bestand.
Doe dit precies zoals je met de andere videobestanden hebt gedaan. Dus via Studio8 of met TMPGenc zoals eerder in deze workshop is beschreven. Als je met 'elementary streams' werkt dan hoeft het audiobestand niet te worden gemaakt. Immers, deze menufilm bevat geen audio.

Vanuit DVD-lab kan niet rechtstreeks naar mpeg formaat worden geëncodeerd. Vanwege hoge licentierechten, welke zouden leiden tot een hogere prijs van DVD-lab, is een dergelijke encoder niet ingebouwd. De gedachte hierachter is dat iedere videobewerker toch wel een eigen encoder op zijn PC heeft staan en niet gebaat is bij een hogere aanschafprijs van DVD-lab.

Menu maken
Nu de achtergrondfilm is gemaakt en geëncodeerd moet je het (nieuwe) bestand weer opnemen in het Assets venster. Vervolgens kan deze achtergrondfilm in een nieuw menu worden gesleept. Hierdoor krijg je nu een menu met de gewenste effecten. Echter nog zonder objecten.
Het is ook mogelijk deze achtergrondfilm in het het gemaakte menu te plaatsen. Dan worden ook weer alle objecten vervangen (hetgeen uiteraard de bedoeling is), maar de subpictures blijven bestaan. De tekstknoppen hoeven dan niet weer opnieuw te worden gemaakt. Wel zo handig dus.

-Hoofdstuk 1
Om maar meteen met de lastigste te beginnen. Op de in de achtergrondvideo aanwezige tekst 'Hoofdstuk 1' zal dezelfde tekst moeten komen in hetzelfde formaat en in het zelfde lettertype.
buttons Met de tekstool plaatsen we de tekst 'Hoofdstuk 1' in het menu. Kies hierbij het zelfde lettertype en grootte waarmee de oorspronkelijke tekst is gemaakt.
Vervolgens plaatsen we deze tekst precies bovenop de originele tekst. Bij het positioneren van het kader werken de pijltjestoetsen vaak nauwkeuriger dan slepen met de muis. En vergeet niet de tekst te 'Locken'.
Omdat we nu al de juiste afmeting hebben verkregen is het handig om ook meteen de teksten 'Hoofdstuk 2' en 'Hoofdstuk 3' te plaatsen. Ook omdat de menu simulatie pas goed werkt als er meerdere knoppen zijn aangemaakt is dit een handige methode.

Maak nu een link van de gemaakte drie knoppen naar Movie1. Het maakt niet uit dat deze Movie leeg is en het maakt niet uit dat alle drie knoppen naar deze Movie verwijzen. De werking van het menu is hiermee uitstekend te testen. Een definitieve toewijzing van Movie's (of chapters) kan altijd later nog.

Als we nu het menu gaan testen dan zien we dat de teksten verdwijnen. Totdat er één geselecteerd wordt. Dat is het gedrag van knoppen op een bewegende achtergrond.
Voor Hoofdstuk 1 is dat goed. Immers, we willen de oorspronkelijke tekst zien als deze knop niet geselecteerd is.
Wijs nu deze knop toe aan groep 1 in het 'Map' menu. Bij 'Normal' zien we een volledige transparantie. Dat is voor deze knop goed. Vervolgens zijn bij 'Selected' en bij 'Activated' weer de eigen voorkeuren in te stellen. Stel eventueel een andere transparantheid in. Daarmee kan enige invloed worden uitgeoefend op de kleur die zichtbaar wordt bij het selecteren.

-Hoofdstuk 2 en 3
Voor de tekstknoppen Hoofdstuk 2 en 3 zijn dezelfde 'Selected' en 'Activated' instellingen meestal ook goed. Maar bij 'Normal' willen we deze, in tegenstelling tot de eerste knop, wel zichtbaar hebben. Er is immers geen onderliggende tekst.
Daarom moeten we deze knoppen aan een andere 'hi-lite' groep toewijzen dan de eerste knop. Zet deze twee knoppen daarom in groep 2 en pas de 'Color Map' aan met dezelfde instellingen als groep 1. Behalve bij 'Normal'. Zet daar de transparantheid helemaal uit (schuifje volledig naar rechts) en wijzig de kleur. Bijvoorbeeld Wit.
Bij het nogmaals testen van het menu zie je nu de teksten gewoon in beeld staan.

-De bewegende beeldjes
Indien gewenst zijn de pictogrammen met de bewegende beeldjes, via groepering, ook in de knop op te nemen. Hi-lite eigenschappen zijn hier aan toe te voegen door er een rechthoek overheen te trekken (en weer 'Locken' als deze op de goede plaats staat).
Omdat deze knop zich weer anders moet gedragen dan de tekstknoppen zetten we deze in groep 3 en bepalen de Hi-lite opties voor deze rechthoek.

Het Frame
Voor het in de achtergrondvideo aanwezige frame (bovenste pictogram) gaan we op dezelfde manier te werk maar trekken hier niet een rechthoek omheen maar plaatsen we er hetzelfde frame overheen als in de achtergrondfilm is gebruikt. Door middel van de sleeppunten zorgen we ervoor dat deze precies het in de achtergrondvideo opgenomen frame bedekt (en weer Locken).
Ook deze knop zetten we weer in groep 3.

De Button
In het 'Assets' venster zoeken we de button die ook in de menufilm is gebruikt en slepen deze in het menuvenster. Ook hier er voor zorgen dat de button precies die in het menufilmpje gaat overlappen.
Aangezien er maar drie Hi-lite mappings zijn en deze alle drie al zijn gebruikt, moeten we kiezen welke het meest geschikt is voor deze button. Dat zal hoogstwaarschijnlijk groep 3 zijn. Dezelfde waar ook de frames aan zijn toegewezen.

Groeperen
groeperen Na het testen van het menu om de Hi-lite eigenschappen van alle knoppen te bekijken rest ons nog het groeperen van de knoppen zodat de bij elkaar behorende objecten zich als één knop (hotspot) gaan gedragen.

Nu is ook het moment om aan elke knop de film toe te wijzen welke hiermee gestart moet worden. Geef met een rechtsklik op de bovenste knop nog even aan dat deze de eerste button moet worden (Set as First Button).

Navigatie
Rest ons nog de 'Navigatie'. Hoe moeten de knoppen op de afstandsbediening zich gedragen in dit menu. Dit werkt niet anders dan bij 'still' menu's. Hoe de navigatie geregeld moet worden is elders in deze workshop beschreven.

Anti-aliasing
De Hi-lites van sommige lettertypen zien er niet mooi uit op een TV. Dit komt doordat 'subpictures' geen anti-alias kunnen hebben. De letters kunnen er daardoor nogal blokkerig uitzien.
In versie 1.3 van DVD-lab is daar een oplossing voor gevonden. Daarbij wordt echter gebruikt gemaakt van alle drie Hi-lite groepen. Dat betekent dat er maar één Hi-lite groep per menu beschikbaar is. Hier dien je bij het ontwerp rekening mee te houden. Het is daarom misschien niet onverstandig de tekst toch maar in de achtergrondvideo op te nemen.

Tenslotte
Er zijn vele methoden om een bewegend menu te maken. In bovenstaande heb ik getracht een aantal manieren te combineren en te verduidelijken. Per situatie kies je uiteraard de manier die dan het meest geschikt is.
Op http://www.mediachance.com/dvdlab/tutorial/rendermotionmenu.html wordt door de auteur een aantal manieren beschreven. Zeker de moeite van het lezen waard.

Inleiding