Workshops


Videobewerking van A tot S-VCD
DVD authoring met DVD-lab
Maken van een breedbeeld (16:9) DVD
Flikkervrije Foto's
Date/Time stamp als Subtitle op je DVD
DVD authoring met TMPGEnc DVD Author
Play All met Studio en PgcEdit
Switched Menus met Studio en PgcEdit


Voor het lezen van PDF bestanden

Workshop Videobewerking van A tot S-VCD (november 2002)

Dit is waar het voor mij eigenlijk allemaal mee is begonnen.
Voor de computerclub, waarvan ik al sinds 1987 bestuurslid ben, schrijf ik regelmatig artikeltjes over van alles wat met computers heeft te maken. Sinds het voorjaar van 2002 ben ik mij ook bezig gaan houden met videobewerking op de PC. Zowel de benodigde hardware, het bewerken van de video met een videobewerkingspakket, als het maken van S-VCD's en DVD's heb ik uitgebreid bestudeerd.

In november 2002 heb ik voor clubleden een workshop georganiseerd waarin al deze aspecten de revue zijn gepasseerd. Na de workshop heb ik aan de deelnemers een boekwerkje uitgereikt. Naar aanleiding van de enthousiaste ontvangst hiervan heb ik besloten dit boekwerkje van de workshop online te zetten.
Let wel, het boekje behandelt alles wat ik tijdens de workshop heb laten zien. Er staan echter geen uitgebreide beschrijvingen in van de handelingen. Daar was de workshop voor. Maar ook zonder de workshop meegemaakt te hebben denk ik dat het heel verhelderend en leerzaam kan zijn voor videohobbyisten die nu eindelijk wel eens hun opgenomen beelden willen bewerken en op een S-VCD (of DVD) willen zetten.

Open de workshop door hier te klikken.
De workshop in PDF formaat met plaatjes kan hier worden gedownload. (1.066kB ZIP-bestand).
De workshop in PDF formaat zonder plaatjes kan hier worden gedownload. (53kB ZIP-bestand).
De workshop in HTML formaat kan hier worden gedownload (475kB ZIP-bestand).

Naar Top

DVD-lab

Workshop DVD authoring met DVD-lab (mei 2003)

Klik hier voor het Addendum bij de Workshop.

Eind 2002 heb ik een DVD brander aangeschaft. Omdat de kwaliteit van met veel moeite gemaakte video's op DVD toch wel veel beter is dan op S-VCD. Bovendien zijn de menu-mogelijkheden toch ook wel veel mooier.
En dan ga je op zoek naar een goed authoring programma. Na veel programma's te hebben geprobeerd meen ik het gevonden te hebben in DVD-lab van Mediachance.
Ik ben hierover zo enthousiast geworden dat ik heb besloten op basis van dit programma een workshop te gaan schrijven. Deze workshop kan mede gezien worden als een logisch vervolg op de workshop 'Videobewerking van A tot S-VCD'.

Open de workshop door hier te klikken.
De workshop in HTML formaat kan hier worden gedownload (546kB ZIP-bestand).
Een Quick Tutorial is hier beschikbaar

DVD-lab
DVD-lab is 20/05/03 uitgebracht en kost $ 99,- (excl. BTW).
De verdere ontwikkelingen aan DVD-lab kunnen worden gevolgd via:
http://www.mediachance.com/dvdlab/history.html
http://www.mediachance.com/dvdlab/tutorial/index.html is de Tips&Trics pagina van DVD-lab.
http://www.mmbforums.com is de locatie van de forums.
Wil je meerdere audio-sporen of subtitles aanbrengen in je DVD compilatie, dan vindt je daarvoor tutorials op resp. http://www.dvdrhelp.com/forum/userguides/169251.php en http://www.dvdrhelp.com/forum/viewtopic.php?p=655210. Om het helemaal volledig te maken: op http://www.photosyndikat.de/guides/more/PlayAll.html staat een tutorial om een 'Play-all' functie te maken.

DVD-lab Studio
DVD-lab Studio is de opvolger van de Standaard versie en is gebouwd op de basis van de Pro versie en is daardoor bijzonder krachtig met vele mogelijkheden. Deze versie is nu beschikbaar voor een schappelijke update-prijs ($35). Zie http://www.mediachance.com/dvdlab/dvdlabstudio.html

DVD-lab Pro
05/05/05 - DVD-lab Pro versie 1.5 is uitgebracht.
Houd ook de 'history' pagina van DVD-lab Pro in de gaten. De aanduiding PRO betekent hier ook echt 'Professional'. Ontdek de zeer vele professionele mogelijkheden. Maar ook de beginner kan er uitstekend mee uit de voeten.

Hulpjes
Bij de 'Handige Programma's' heb ik twee tooltjes geplaatst die een hele goede aanvulling op DVD-lab zijn.
Het betreft hier een zeer uitgebreide Bitrate Calculator en een bijzonder handige DVD speler.
Beide programma's zijn geschreven door Mark Hamilton, een fervent DVD-lab gebruiker.
Met name de DVD speler kan heel goed gebruikt worden om tussenresultaten van DVD-lab(Pro) op hun werking te controleren. Mark blijft deze speler verder ontwikkelen met veel handige functies die nauw aansluiten bij DVD-lab. De speler is freeware.

Team Ups
30/08/04 - DVD-lab heeft CopyToDVD in licentie. Daardoor kost CopyToDVD $26 in plaats van $36.
CopyToDVD is een bijzonder krachtig maar toch erg eenvoudig te bedienen brandprogramma dat bijzonder geschikt is om probleemloos DVD's te branden.
Voor meer informatie zie: http://www.mediachance.com/dvdlab/vso/index.html

Januari 2004 - Naast de encoder van TMPGenc werkt DVD-lab(Pro) nu ook nauw samen met de AC3 encoder van dezelfde firma. Lees hierover mijn artikel van 30/01/04.

28/12/03 - Mediachance heeft een overeenkomst afgesloten met TMPGenc.
Nu is voor een voordelige prijs een stand-alone encoder verkrijgbaar. Het is een nieuwe uitvoering van de welbekende TMPGenc encoder onder de naam TMPGenc DVD Source Creator.
Voor meer informatie zie: http://www.mediachance.com/dvdlab/dvdsc.html

November 2003 - Mediachance heeft een samenwerkingsverband afgesloten met Puremotion. De makers van het videobewerkings programma EditStudio. Een goedkoop maar toch zeer veelzijdig programma welke ook nog eens beschikt over een prima encoder.
Meer informatie via http://www.mediachance.com/video/index.html


Maken van een breedbeeld (16:9) DVD (juli 2003)

Steeds meer mensen bezitten een breedbeeld TV. Steeds meer videocamera's kunnen in breedbeeld formaat (16:9) opnemen. Steeds meer mensen bewerken hun opname's en maken daar een DVD van. Logischerwijs ontstaat dan de behoefte om ook die DVD in het breedbeeld formaat te gaan vervaardigen. En daar wringt hem dan meestal de schoen.
Dit is een quick and dirty worskhop.
Dat wil zeggen: weinig plaatjes, weinig gedetailleerde uitleg. Maar naar mijn mening voldoende om tot het gewenste resultaat te komen.
Indien iemand wil bijdragen om deze worskhop toch iets 'mooier' te maken dan is iedere inbreng welkom.

Open de worskhop door hier te klikken.


Flikkervrije Foto's (juli 2003)

Het is niet ongebruikelijk om digitale foto's op te nemen in een videocompilatie. Of als onderdeel van een video of als diashow.
Velen kennen het verschijnsel van flikkerende horizontale lijnen bij het weergeven van die foto's op de TV. Dat is vaak niet erg fraai en nogal storend.
Maar gelukkig is daar iets aan te doen.

Open de worskhop door hier te klikken.


Datum en Tijd als Subtitle op je DVD (april 2004)

Date/Time Stamp Velen kennen het probleem.
Na capturen via firewire blijkt het onmogelijk de Datum/Tijd van opname in de video te laten zien.
In de meeste gevallen is deze informatie echter nog wel in het AVI bestand aanwezig.
Van dat gegeven kunnen we gebruik maken om de Datum/Tijd informatie uit het DV-AVI bestand te halen en daar een Subtitle van te maken. Deze kan dan later worden gebruikt in een DVD Authoring programma zodat, na het compileren van de DVD, via de afstandsbediening deze subtitle kan worden aan- of uitgeschakeld.
Lees in de workshop hoe je dit kunt realiseren.

Open de worskhop door hier te klikken.


DVD authoring met TMPGEnc DVD Author (september 2004)

DVD Author Klik hier voor het Addendum bij de Workshop.
Voor het maken van een DVD-compilatie, al dan niet met een menu, zijn veel programma's beschikbaar. De één nog uitgebreider dan de ander of de één nog beperkter dan de andere. Het is maar net hoe je het bekijkt.
In mijn workshop S-VCD laat ik zien hoe je met Pinnacle's Studio 8 geheel naar eigen wens een DVD-menu kunt samenstellen (Studio versie 9 werkt precies hetzelfde) en in mijn workshop DVD-lab licht ik een tipje van de sluier op van dit zeer geavanceerde ontwerpprogramma.
Waarom dan nog een workshop?
Niet iedereen wil de geavanceerde mogelijkheden van menustructuren gebruiken. Niet iedereen wil zich bezighouden met de technische details van een DVD-compilatie en de bronbestanden. Niet iedereen wil veel tijd en aandacht besteden aan het grafische ontwerp van achtergronden en menuknoppen. Maar wel willen ze dat een authoring-programma veel soorten bronbestanden kan verwerken, dat een DVD-menu snel, gemakkelijk en degelijk in elkaar gezet kan worden en dat de uiteindelijke DVD door zo veel mogelijk spelers afgespeeld kan worden. En dat alles ook nog voor zo weinig mogelijk geld.
TMPGEnc DVD Author (TDA) is zo'n programma. Daarom verdient het zeker een plekje tussen mijn worskhops.
Met dank aan Rob Krab voor de tekstuele correcties.

Open de workshop door hier te klikken.
De workshop in PDF formaat kan hier worden gedownload. (484kB ZIP-bestand).
De workshop in HTML formaat kan hier worden gedownload (355kB ZIP-bestand).


Play All script voor een DVD-image van Studio 8/9 met PgcEdit (april 2005)

Je hebt een verzameling video’s. Je wilt in staat zijn deze allemaal stuk voor stuk te zien, dus na iedere video terugkeren naar het menu en je wilt de keuze hebben ze allemaal achter elkaar af te spelen (Play All).
Studio biedt je slechts de mogelijk voor het één of voor het ander.
Toch is het mogelijk dit voor elkaar te krijgen door, nadat je de DVD-image met Studio hebt gemaakt (zonder te branden), het IFO bestand te wijzigen.

Kijk ook in de Workshop 'Switched Menus' en in het artikel 'Hoofdstukken zonder Menu' van 21/04/05 voor nog meer handige technieken met PgcEdit.
Door slim combineren van de technieken, uitgelegd in die Worskhop en in genoemd artikel, kun je zeer geavanceerde menustructuren bouwen.

Open de worskhop door hier te klikken.


Switched Menus met Studio en PgcEdit (juni 2005)

(ook toe te passen op DVD-compilaties die met een ander programma dan Studio zijn gemaakt).

Wat is een Switched Menu
Het beste kan ik dit uitleggen door te verwijzen naar http://www.mediachance.com/dvdlab/tutorial/switchmenu.html
Switched Menus Daar wordt stap voor stap uitgelegd hoe dit in DVD-lab is te realiseren. Het gaat mij er echter meer om dat de daar getoonde plaatjes duidelijk maken wat nu eigenlijk de bedoeling is van een Switched Menu.
In het kort komt het op het volgende neer: Een menu is een nogal statisch geheel waarin door middel van de 'highlights' een menu-item wordt gekozen. Met behulp van de techniek van Switched Menus kan dit een stuk dynamischer en fraaier worden gemaakt. De beperking van de statische achtergrond en de niet al te fraaie highlights worden daarmee omzeild. Uiteindelijk bestaat het geheel uit een serie menu's terwijl er toch de illusie wordt gewekt dat we binnen één menu blijven werken.

Kijk ook in de Workshop 'Play All met Studio en PgcEdit' en in het artikel 'Hoofdstukken zonder Menu' van 21/04/05 voor nog meer handige technieken met PgcEdit.
Door slim combineren van de technieken, uitgelegd in die Worskhop en in genoemd artikel, kun je zeer geavanceerde menustructuren bouwen.

Open de worskhop door hier te klikken.
De workshop in PDF formaat kan hier worden gedownload. (422kB ZIP-bestand).