XS-VCD en MiniDVD

Het moge bekend zijn, zie ook mijn workshop, dat de kwaliteit van mpeg2, welke geschikt is voor het maken van een S-VCD, wel aardig is, en vaak ook wel acceptabel. Maar het haalt het bij lange na niet bij de kwaliteit van DVD. En al helemaal niet bij die van het originele materiaal.

XS-VCD
Er zijn echter methoden om de kwaliteit te verbeteren.
De bitrate van de video kan hoger worden gezet (standaard voor S-VCD circa 2500), het audio gedeelte kan worden verbeterd (standaard voor S-VCD 224kbps, 44,1Khz) en de resolutie die standaard op 480X576 staat kan op 720X576 worden gezet.
Dit kan allemaal o.a. met behulp van TMPGenc, maar ook in Pinnacle Studio8 en andere programma's die naar mpeg2 kunnen encoderen kan dit worden ingesteld.
Je zult dan een aanmerkelijke kwaliteitsverbetering waarnemen bij het afspelen op de TV.
Bij instellingen die afwijken (hoger zijn) dan de standaard instellingen voor S-VCD spreken we van XS-VCD.

Mini DVD (CDVD)
Wat met veel authoringpakketten kan, o.a. ook met Studio8, is een DVD image maken.
Hiermee wordt eerst de volledige structuur voor DVD naar harde schijf geschreven. Dit kan later met een brandpakket, zoals Nero Burning Rom , op een CD worden gezet.
Bij deze manier wordt dus de structuur van een DVD, met de menu functionaliteiten van een DVD, op een schijfje gezet.
Dit wordt een MiniDVD (of CDVD) genoemd.

Aandachtspunten en Consequenties
Bovenstaande lijkt heel mooi. Je krijgt immers een veel betere kwaliteit dan bij S-VCD. Waarom zouden we dit dan niet altijd doen?
-Allereerst zul je een brand- of authoringprogramma moeten gebruiken die deze afwijkende mpeg bestanden accepteert. En dat zijn er maar weinig. Meestal wordt door zo'n programma een afwijkend mpeg bestand opnieuw geŽncodeerd naar de juiste indeling (lees: o.a. bitrate naar 2500). En dat is nu net niet de bedoeling.
Bij Nero Burning Rom 5.5x kun je de foutmelding negeren. Ulead DVD Workshop schijnt ook, mits de juiste instellingen worden gebruikt, het bestand ongemoeid te laten. Verder ken ik (nog) niet veel pakketten waarmee dit mogelijk is.
-Je DVD speler zal deze afwijkende formaten moeten kunnen afspelen. Er zijn niet erg veel DVD spelers die dat kunnen. Met name MiniDVD wordt nauwelijks ondersteund.
-Soms zal een speler zo'n CD wel afspelen maar dat resulteert vaak in schokkende beelden of andere ongewenste effecten.
-Het is zowiezo al lastig een DVD speler te vinden die moeiteloos een 'gewone' S-VCD af te spelen. Met name de menu functionaliteiten willen nog wel eens voor problemen zorgen.
Het is dus belangrijk om dit van te voren terdege uit te proberen. Maak hiervoor korte video's en gebruik rewritable CD's. Pas als alles goed lijkt te werken loont het de moeite het hele project af te ronden.
-Door de hogere bitrate worden de mpeg bestanden aanmerkelijk groter. In standaard S-VCD formaat past er ongeveer 30 minuten film op een CD. In afwijkend formaat zal dat vaak niet meer zijn dan 20 minuten.
-En ten slotte: als de uiteindelijke XS-VCD op jouw DVD speler wel goed wordt afgespeeld dan wil dat nog niet zeggen dat het ook werkt bij anderen of op een eventuele toekomstige speler. Bij standaard S-VCD is die kans veel groter. Dus bezint eer ge begint.

Uiteraard is ook over het maken van XS-VCD en MiniDVD van alles en nog wat te vinden op het Internet. Een site met heel veel informatie hierover is o.a. http://www.dvdrhelp.com.

Zie ook de sectie: Bijdragen van anderen.
Daar staat een bijdrage van Bert Wemmenhove.
Hij vertelt daarin hoe hij de voor hem optimale kwaliteit heeft behaald met behulp van Pinnacle Studio 8.

25 november 2002
Johan de Jong