WinOnCD 6 Pro DVD Edition.

WinOnCD 6 is, net als versie 5, een uitstekend en zeer uitgebreid brandprogramma.
Net als Nero Burning Rom dat ook is. Maar waar het mij nu even om gaat zijn de extra mogelijkheden met betrekking tot Video en Foto CD's en DVD's. Toepassingen die Nero niet, of veel minder uitgebreid en toepasbaar, kent.
In mijn workshop en het losse artikel 'PhotoAlbum met WinOnCD versie 5', worden die mogelijkheden al uit de doeken gedaan.

Waarom versie 6 DVD Edition?
Omdat versie 6 DVD Edition (denk om die toevoeging), zoals de naam al zegt, nu ook volledige ondersteuning biedt voor het maken van DVD's.

Verschillen ten opzichte van versie 5 zijn er nauwelijks. De interface is wat 'opgeleukt'. En daar kun je over denken wat je wilt. Persoonlijk ben ik meer liefhebber van een rechttoe rechtaan interface. Zoals Nero dat ook heeft. Maar goed, het ziet er wel fraai uit. En als het je niet aanstaat dan is de 'Skin' altijd nog aan te passen.

PhotoAlbum
Wat betreft het PhotoAlbum is er, technisch gezien, weinig nieuws onder de zon. Behalve dat de achtergronden en pictogrammen grafisch veel mooier zijn te maken. Ook kunnen de albumvermeldingen in het menu worden voorzien van een thumbnail met een foto uit het betreffende album. Eventuele teksten zijn mooier te maken. En de authoring is iets uitgebreider. Er kan nu zelf worden bepaald wat de 'routing' moet worden. Na een album kan worden geregeld of de presentatie verder moet gaan met een ander album of dat er teruggegaan moet worden naar het menu. Kortom, dezelfde uitstekende eigenschappen als van versie 5 met een paar leuke extra's.

Bijkomend is dat je nu ook een PhotoAlbum op S-VCD of DVD kunt maken. Ook hier kun je je eigen map met bronbestanden mee laten branden. Een groot voordeel hiervan is dat in dit formaat WEL lange bestandsnamen worden meegenomen. Dit in tegenstelling tot het VCD formaat.
Voorwaarde is uiteraard ook hier weer dat je DVD speler een S-VCD moet kunnen afspelen.

Authoring S-VCD/DVD Dezelfde krachtige authoringmogelijkheden zijn nog steeds aanwezig. Grafisch iets anders (mooier?) uitgevoerd maar in principe identiek aan versie 5. Een paar extra opties om de 'routing' te beÔnvloeden, met name voor DVD's, brachten mij even in verwarring. Maar per saldo is het nog iets krachtiger geworden.
Extra is de mogelijheid om de pictogrammen in het menu te voorzien van een stukje bewegend beeld afkomstig uit het betreffende hoofdstuk.
Dit betekent dat de authoringmogelijkheden nu identiek zijn aan die van Roxio's VideoPack 5.x.
Helaas zijn er ook nu weer geen mogelijkheden de pictogrammen in het menu van een leuk kader te voorzien.
Voor S-VCD is het noodzakelijk voor ieder hoofdstuk een apart videobestand te maken. Voor DVD's is het nu mogelijk om in ťťn bestand 'chapter-marks', dus hoofdstukvermeldingen, aan te maken.

Kwaliteit
Voor video kun je gebruik maken van de originele AVI bestanden. Toch is dit af te raden. Het encoderen naar het benodigde mpeg2 formaat is helaas, zoals bij zo veel programma's, ver beneden de maat wat betreft de kwaliteit. In het geval van WinOnCD zelfs voor DVD's. Het eindresultaat is bijzonder slecht. Ik heb nog geen methode gevonden om de instellingen in WinOnCD te wijzigen.
Het is dus nog steeds noodzakelijk de bronbestanden naar mpeg2 om te zetten met een goede encoder. Bijv. TMPGenc. Maar voor DVD kwaliteit schijnen de huidige encoders van bijv. Pinnacle Studio7/8 en Adobe Premiere 6.5 ook uitstekend te voldoen.
Dus in een WinOnCD project altijd gebruik maken van reeds geŽncodeerde bestanden.

Wat zijn nu dan eigenlijk de voordelen ten opzichte van versie 5?
Grafisch wat meer mogelijkheden.
Bewegende pictogrammen in menu voor S-VCD/DVD.
Meer authoringmogelijkheden.
Volledige DVD ondersteuning.

Is het nodig te upgraden?
Het pakket kost EURO 89,95.
Naar mijn mening zijn de extra mogelijkheden ten opzichte van WinOnCD 5 PE (Professional Edition) niet zodanig dat dit een upgrade rechtvaardigt. De enige rechtvaardiging is het feit dat versie 6 (DVD Edition) nu volledige ondersteuning biedt voor DVD writers. Zowel voor data opslag op DVD als voor video DVD's.
Voor EURO 59,- is Nero Burning Rom te koop. Ook deze ondersteunt volledig DVD writers. Maar Nero heeft slechts zeer beperkte authoringmogelijkheden voor S-VCD en helemaal niet voor Video DVD.
Wel is met Nero een Video DVD image te branden. Maar dan moet de authoring, en het maken van de image, middels een ander programma worden gedaan.
Gebruik je Pinnacle Studio8 voor videobewerking en authoring dan is Nero voldoende. Zoek je een veelzijdig programma met authoringmogelijkheden, dan is WinOnCD absoluut het overwegen waard.

4 december 2002
Johan de Jong