DVD (VOB bestanden) omzetten naar AVI en/of MPEG2

Nee, dit is geen verhaal over het kopiëren van films op huur/koop DVD's. Dit gaat over het omzetten van (een gedeelte van) een video-DVD met home-made opnamen.
Uiteraard is het ook toepasbaar op een huur/koop DVD. Maar daar komt nog meer bij kijken dan waar het hier om gaat. Met name het comprimeren is daarbij vaak belangrijk.
Overigens bestaan er voor dergelijke kopiën al veel programma's. Eén van de betere is DVDxCopy (http://www.dvdxcopy.com). En ook Pinnacle schijnt met een dergelijk product op de markt te komen.
Daarnaast zijn er veel programma's die in staat zijn om een gehele film van DVD om te zetten naar een (S-)VCD. Of zelf met allerlei shareware en freeware programma's aan de slag kan natuurlijk ook. Vele handleidingen hierover zijn te vinden. Kijk maar eens op http://www.dvdrhelp.com. Het moet wel erg raar lopen als je daar niet iets kunt vinden. Bijvoorbeeld het artikel http://www.dvdrhelp.com/sefy/?id=ClassicalGuide.html. Veel aanwijzingen hieruit heb ik voor mijn project gebruikt.

Maar goed, daar gaat het hier dus niet om. Wat dan wel?
Stel, je hebt ooit eens een mooie film gemaakt (of iemand anders natuurlijk) en deze is op een DVD gebrand. De bronbestanden (AVI's, muziek, projecten etc.) heb je niet meer.
Toch wil je die video, of een gedeelte daarvan, in een formaat omzetten dat weer op de PC kan worden gebruikt. Om te gebruiken in een andere video of om weer te bewerken tot een nieuwe video of verzin maar wat.
Je zult dan het DVD bestand, dus een .VOB bestand, moeten converteren naar AVI of MPEG. En dan liefst ook nog zonder kwaliteitsverlies.
Nu zul je zeggen: "Een VOB is toch MPEG2?". En inderdaad, dat is zo. Echter, de samenstelling van een VOB bestand is toch enigszins afwijkend van een MPEG2 dat bruikbaar is op de PC. Heel simpel gesteld komt het er op neer dat de mix van beeld en geluid iets anders is. En dat moet weer worden omgezet. Met andere woorden, splitsen en weer samenvoegen.

Daarnaast is het ook nog zo dat een VOB bestand niet groter wordt dan 1Gb. Een video die de gehele ruimte van een DVD in beslag neemt zal opgedeeld worden in meerdere VOB bestanden. Andere bestanden die ook op de DVD staan zorgen er voor dat het menu weet naar welk gedeelte in een VOB bestand gesprongen moet worden bij de keuze van een bepaald hoofdstuk.
In mijn voorbeeld is het de bedoeling dat er een bepaald hoofdstuk omgezet wordt. Dus ergens uit die VOB bestanden zal een stukje gehaald moeten worden.

SmartRipper
Typ Smartripper in je zoekprogramma en je krijgt vele links waar dit programma te verkrijgen is.
Als je de gehele video van een DVD wilt omzetten dan is de stap met Smartripper niet nodig. Maar als je slechts één hoofdstuk (of enkele) van je DVD wilt gebruiken dan kan Smartripper je helpen deze te kiezen en naar je HD kopiëren.
Smartripper is ook heel handig voor het rippen van bijv. een trailer of een extra filmpje e.d. van een huur/koop DVD. Maar ook een gehele DVD is hiermee te rippen. Wat Smartripper dan ook doet is het verwijderen van beveiligingen zoals MacroVision en Regiocodes. Maar daar ging dit verhaaltje niet over.

Over het algemeen zul je weten welk hoofdstuk je wilt hebben. Standaard zal Smartripper alles selecteren. Maak die selectie dus ongedaan en kies het gewenste hoofdstuk (of hoofdstukken).
Bepaal waar het bestand geplaatst moet worden en klik op Start. Het rippen gaat werkelijk heel snel. Nadat dit gebeurt is kan Smartripper worden beëindigd en gaan we door naar de volgende stap.

DVD2AVI
Ook weer zo'n tool dat op veel plaatsen is te vinden. http://www.afterdawn.com/software/video_software/dvd_rippers/dvd2avi.cfm Bijv. op deze site.
Nu is het zaak om te beslissen wat voor soort bestand je wilt hebben. Een AVI bestand of een MPEG bestand. Dat kan belangrijk zijn als je de video verder wilt bewerken in een programma dat geen mpeg bestanden kan verwerken.
In het eerste geval heb je naast DVD2AVI een codec nodig. Ik gebruik hiervoor de Mainconcept DV codec. Hiermee krijg ik een DV AVI bestand van uitstekende kwaliteit.
In het tweede geval kan DVD2AVI een invoerbestandje maken voor TMPGEnc. Daarmee zorgt TMPGEnc voor de daadwerkelijke omzetting naar het gewenste mpeg formaat.
Met DVD2AVI wordt de VOB gesplitst in een videobestand en een audiobestand.
Zoek met file/open het met Smartripper gemaakt VOB bestand op of, indien je de hele video wilt en Smartripper niet hebt gebruikt, de VOB in de directory VIDEO_TS van je DVD.
Stel de Audio in op 'Decode to wav'. Video/Field operation' op 'None' en de Video/YUV->RGB op 'PC Scale'.
In het geval je een AVI wilt dan kies je vervolgens voor File/Save AVI. Na het invullen van de naam en lokatie krijg je een schermpje waar je de gewenste codec moet kiezen. Zoals gezegd gebruik ik daar de Mainconcept DV codec voor.
Vervolgens maakt DVD2AVI een AVI (alleen beeld) en een WAV (alleen audio) bestand aan. Deze kun je uitstekend gebruiken in je videobewerkingsprogramma. Maar ook zijn deze te gebruiken in TMPGEnc om te encoderen naar mpeg.

Als je toch een mpeg bestand wilt hebben dan is het aanmaken van een AVI onnodig. Immers, waarom eerst een (groot) AVI bestand maken en daarna met TMPGEnc omzetten naar mpeg als dat ook in één keer kan?
Kies in DVD2AVI voor File/Save Project en geef aan waar het projectbestand (*.d2v) moet komen te staan. Dan gaat DVD2AVI de Audio in een WAV bestand wegschrijven (dit gaat erg snel) en maakt daarbij het projectbestand.

TMPGEnc
De volgende stap is het samenvoegen van de video en audio en het encoderen van het geheel naar één mpeg bestand.
Kies in TMPGEnc de gewenste template. Omdat je de video zonder kwaliteitsverlies wilt hebben is hier de meest voor de hand liggende keuze de DVD template. Kies in de settings eventueel nog voor High Quality. Hoewel dit het encodeer proces nogal vertraagd weet je wel zeker dat je een zo goed mogelijke kwaliteit krijgt.
Als video-source zoek je het met DVD2AVI aangemaakt projectbestand (*.d2v) op en als audio-source het aangemaakte WAV bestand. En geef uiteraard de bestemmingsnaam op.
Let eventueel nog wel op de aspect ratio. Als je bron een 16:9 video is dan moet je dat in TMPGEnc weer even expliciet aangeven. Anders krijg je een video met 4:3 verhouding.
Druk op start en na enige tijd wordt je beloond met een uitstekend bruikbaar mpeg bestand.

Ga zelf eens wat stoeien met diverse instellingen. Het is een leerzaam proces. In TMPGEnc vind ik zelf de project wizard een heel goed hulpmiddel om precies in te stellen wat ik wil.
Ga alles wat je probeert testen met bijv. PowerDVD of WinDVD. Deze zullen ook meteen reageren op de ingestelde aspect ratio. Afspelen met de Windows Mediaplayer zal, mits de juiste codecs zijn geïnstalleerd, wel werken. Maar met name de aspect ratio 16:9 zal niet altijd goed weergegeven worden.

VOB direct opnemen in een DVD project (aanvulling 01/02/03)
Het omzetten naar AVI of MPEG is niet nodig als je in een, met Smartripper of rechtstreeks gekopieerd, VOB bestand verder niet wilt editen maar deze rechtstreeks wilt gebruiken in een DVD project.
Het is namelijk zo dat WinOnCD (versie 6 DVD Edition of versie 5 met de mpeg2 plug-in) VOB bestanden kan verwerken in een DVD project. In WinOnCD kun je dan eventueel aangeven of je de gehele VOB of een gedeelte daarvan in je DVD project wilt opnemen.
Makkelijk nietwaar? Dat scheelt weer heel wat encodeerwerk.
Ook Nero kan dit. Maar die heeft weer veel minder authoring mogelijkheden.

VOB direct omzetten naar mpeg2 met TMPGEnc (aanvulling 14/03/03)
Als je een VOB bestand meteen naar mpeg2 (al dan niet met ge-demultiplexed) wilt omzetten dan kan de tussenstap met DVD2AVI worden overgeslagen. Het is namelijk zo dat je in TMPGEnc het VOB bestand meteen als video en audio bron kunt gebruiken via de mpeg tools van TMPGEnc.
Dat kan in zowel het multiplex als het de-multiplex venster.
Je krijgt op die manier dus een mpeg2 bestand rechtstreeks van de VOB. Dus met exact dezelfde specificaties. En, het gaat ook nog eens razendsnel.
M.a.w., als het niet noodzakelijk is iets aan de specificaties te wijzigen, bijv. een lagere bitrate, en het VOB bestand bevat dat wat je wilt hebben en het is voldoende dat je meteen een mpeg2 bestand verkrijgt (eventueel de-multiplexed) dan is dit de meest optimale methode.

Lees ook de aanvulling van 14/12/03 voor als het misgaat met TMPGEnc.

DVDShrink (aanvulling 20/06/03)
Als alternatief voor Smartripper kun je ook gebruik maken van het uitstekende freeware programma DVDShrink (zie ook de 'handige programma's).
Hoewel deze tool ontworpen is om DVD's te kopiëren (rippen en compressen) kan het uitstekend voor het door mij beschreven doel worden gebruikt.
Het heeft als voordeel dat het kiezen van de gewenste videofragmenten wel heel makkelijk is gemaakt. Het geeft een heel duidelijk inzicht in de onderdelen van een DVD en elk gedeelte kan worden bekeken in een previewvenster. Dus zelf gokken welk gedeelte je moet rippen behoort tot het verleden.

DVD-lab (aanvulling 20/06/03)
Als authoring programma gebruik ik tegenwoordig DVD-lab (zie elders op mijn site). Dit programma kan uitstekend overweg met .VOB bestanden. Dus hergebruik van een video is nu wel heel gemakkelijk. Omzetten naar bijv. mpeg2 is niet meer noodzakelijk.

TMPGEnc (aanvulling 14/12/03)
Soms gaat de-muxen van een VOB met TMPGEnc niet goed.
Dimitri heeft de oorzaak daarvan beschreven in de nieuwsgroep nl.hobby.video. Hieronder zijn verklaring.

Het is gemakkelijk uit te leggen wanneer het niet werkt:
Een VOB is meestal (altijd??) 1 GB groot, ongeacht de grootte van de films die op de DVD staan. Dat betekent dat je films achter elkaar in VOB´s worden weggeschreven. Heb je één lange film van 1,5 uur, wordt deze film verdeeld over 4 of 5 vob´s. in dat geval kun je met TMPGEnc aan de slag om je mpg´s terug te halen. Heb je echter 10 films, betekent dat, dat ergens halverwege de eerste vob de tweede film begint. En zo worden de tien films over de 4 of 5 vob´s verdeeld. In dat geval kan TMPGEnc zich al verslikken op het punt waar in de vob een volgende film begint. Erger wordt het wanneer de verschillende films niet dezelfde resolutie of bitrate hebben. Dan maakt TMPGEnc een mpg-file die ergens halverwege van resolutie verandert. Dit loopt helemaal fout.
In het laatste geval zul je met vob-edit je vob´s moeten ontleden in de verschillende films (je krijgt dan een soort sub-vob´s) die je vervolgens dan wel weer kan bewerken met TMPGEnc (of zelfs gewoon kunt renamen).
Bij commerciële DVD´s kan het voorkomen, dat menu-onderdelen, filmtrailers, en extra´s in eenzelfde VOB als de hoofdfilm zitten, waardoor het probleem met TMPGEnc kan optreden.

Dimitri

Bedankt Dimitri. Dat is nu precies de reden waarom het bij mij altijd wel werkt.
Mijn VOB's zijn altijd of minder dan 1Gb groot of ze bevatten bestanden die identiek zijn.
Wat ik ook meestal doe is met bijv. DVDShrink de (hoofd)stukken uit een VOB halen. Dus mijn VOB's zijn altijd 'schoon'.

TMPGEnc 3.0 XPress en TMPGEnc DVD Author (aanvulling 29/10/04)
Het wordt ons steeds makkelijker gemaakt.
Zowel met TMPGEnc 3.0 XPress als met TMPGEnc DVD Author kun je heel gemakkelijk uit een DVD-compilatie een 'title' kiezen. Beide programma's bepalen zelf uit welke VOB's deze gehaald moet worden. Dus hoef je je niet meer druk te maken over de samenstelling van de VOB bestanden.
In TXP gaat dit via de 'Source wizard' en in TDA doe je dit door te kiezen voor 'Add DVD video'.
Je krijgt dan een venster waarin je de gewenste 'title(s)' kunt kiezen. Selecteer daarna in TXP 'Copy selected titles to the hard disc drive' en in TDA voor 'Copy the clip video data to the HDD' en de video wordt in mpeg2 formaat naar de harde schijf weggeschreven.

Studio 9 versie 9.4.x (aanvulling 05/03/05)
En weer wordt het makkelijker.
De huidige versie van Studio kan nu ook VOB bestanden importeren. En als je de AC3 plugins hebt dan is dat audioformaat ook geen probleem meer.

Nero Vision Express (aanvulling 06/05/05)
Jan van Middelkoop wees mij er op dat ook Nero Vision mogelijkheden biedt VOB bestanden te importeren en in een ander formaat weg te schrijven. De methode heeft hij beschreven op: http://home.hetnet.nl/~jermo15/vob.htm.

Anyway, er zijn veel dingen mogelijk op dit gebied.
Als je die één keer een beetje kent dan is het aan jou om per situatie de meest bruikbare te kiezen.

30 januari 2003
Johan de Jong