Videobewerking

Op het gebied van videobewerking ben ik nog maar een beginner. Slechts enkele weken ben ik hiermee bezig. Het feit dat ik al vanaf 1983 zeer intensief met PC's aan de slag ben heeft er aan bijgedragen dat ik de basisprincipes toch behoorlijk snel onder de knie gekregen heb.

Maar in die paar weken ben ik er wel heel erg veel mee bezig geweest. Heel veel gelezen en uitgeprobeerd. En achteraf bezien valt het mij niet eens tegen. Het is gemakkelijker dan ik eerst vreesde. Met name komt dat omdat ik al vrij snel ben overgestapt op het programma Pinnacle Studio 7. Een uiterst eenvoudig te bedienen programma maar toch met alle mogelijkheden die men, in ieder geval een beginner, zou willen gebruiken.

Daarnaast heb ik mij gericht op het maken van S-VCD's met menubediening. Voor in mijn settop DVD-speler. Geen eenvoudige zaak, maar ook daar ben ik al een heel eind in gevorderd.

Al langer liep ik met het idee rond iets met mijn filmpjes te gaan doen. Het aanschaffen van een dure capturekaart en weinig noodzaak, het zijn ten slotte maar een paar vakantiefilmpjes, hielden mij tegen.
Toen ik mijn CD-Rom moest vervangen heb ik maar meteen een DVD-rom in mijn PC gezet. En ik ben mij toen gaan verdiepen in het 'rippen' van een DVD. Niet omdat ik zo nodig een kopie van die DVD wilde hebben maar omdat ik de techniek wilde leren.
En dat viel niet mee. Je krijgt te maken met rippers, encoders, videostreams en audiostreams, bitrates, frames per seconde en veel meer van dat soort lastige zaken. En om dan het geheel over te zetten naar een S-VCD, welke op een stand-alone DVD speler afgespeeld kan worden is ook een hele operatie op zich. Maar na vele uren zoeken en lezen op het Internet is dat dan toch gelukt.

En toen kreeg ik toch het gevoel dat ik ook maar eens met mijn filmpjes iets moest gaan doen. Ik wilde er S-VCD van maken. Toen er ook nog eens een workshop videobewerking werd gehouden binnen onze vereniging was ik helemaal niet meer van mijn plan af te brengen. Nogmaals, niet omdat mijn vakantiefilmpjes nu zo enorm goed zijn om er iets van te maken maar omdat de techniek om dit te doen mij enorm fascineert.

Ik heb nu een Studio De Luxe capturekaart van Pinnacle. Deze kaart is geschikt om van zowel camera's met een digitale (Firewire) als een analoge aansluiting opnames te maken. Met deze kaart is o.a. meegeleverd Studio 7, het videobewerkingspakket van Pinnacle.

Op zich is videobewerking niet zo moeilijk. Filmpje opnemen (capturen), beetje knippen en plakken, enkele leuke overgangetjes kiezen, nog een aardig achtergrondmuziekje er bij zoeken en klaar.
Wat veel beginners vaak doen, en ik dus ook, is meteen willen beginnen met Adobe Première. Soms leidt dat al gauw tot teleurstelling en desinteresse omdat het werken met Première in het begin, zeker zonder enige begeleiding of studie, erg lastig is. Beter is het je eerst enigszins in de materie te verdiepen en met eenvoudiger software te beginnen.
Wat dat betreft ben ik blij dat bij de door mij aangeschafte kaart Pinnacle's eigen Studio7 was meegeleverd. Met name nadat ik een boekje uit onze clubbibliotheek had gelezen waarin in een aantal eenvoudige korte lessen onder anderen het werken met Studio1 en Studio7 werd uitgelegd. Echt, met die paar aanwijzingen kon ik volledig met het pakket werken. Het boekje heet 'Videobewerking op de PC in 10 minuten' van Bert Venema, ISBN 90-430-0570-3. Voor iedereen die er serieus over denkt met videobewerking aan de slag te gaan maar nog weinig hiervan afweet een aanrader.

Er zijn niet zoveel videobewerkingsprogramma's. De bekendste zijn wel Adobe Première, Ulead VideoStudio/Mediastudio en Pinnacle Studio. Hiervan is Première niet alleen de duurste, maar ook de meest uitgebreide. Echter ook de moeilijkste om te leren. Iemand die de eigenzinnige menustructuur van Adobe Photoshop kent zal het al snel herkennen. Ulead Videostudio is een veelzijdig pakket maar met een nogal afwijkende en erg simplistische interface. Het is erg wennen maar voor de liefhebbers een goed bewerkingspakket. Studio1 van Pinnacle en de opvolger Studio7 met een aantal belangrijke uitbreidingen die in Studio1 echt werden gemist is een uiterst gebruikersvriendelijk pakket dat alle tools bevat die een (beginnend) videobewerker zou willen hebben. Verwacht van Ulead en Pinnacle niet de uitgebreide filters, overgangseffecten en kleurbewerkingsmogelijkheden zoals van Première. Maar met de standaardmogelijkheden van Studio7 en het meegeleverde HollywoodFX Plus heeft u meer dan voldoende gereedschap om toch iets moois van uw films te maken. Ook het aanwezige SmartSound is niet te versmaden. Hiermee zijn aardige achtergrondmuziekjes aan de film toe te voegen die heel smart, de naam is niet voor niets zo gekozen, de muziek aan de tijdsduur aanpast.

Na de bewerking een film overzetten naar bijvoorbeeld een videorecorder is slechts een druk op de knop. Hierbij kan nauwelijks iets misgaan en de kwaliteit is ook uitstekend. Een ander verhaal wordt het als je een S-VCD wilt maken voor je DVD afspeler. Hierbij ben ik toch wel een aantal dingen tegengekomen waar je rekening mee moet houden. Slim indelen van je fragmenten. De juiste MPEG-encoder gebruiken (en instellen) om een acceptabele kwaliteit te behouden. Het maken van een menu etc. En je komt echt wel wat probleempjes tegen die een slimme oplossing verlangen. Maar dat is een lang verhaal dat ik in een ander document uit de doeken doe.

juni 2002
Johan de Jong