Terug naar WinOnCD versie 5 voor DVD authoring
Laat het duidelijk zijn, ik ben zeer tevreden over de authoring mogelijkheden van Studio8. Het biedt een bijzonder flexibele methode voor het maken van menu's en het uiteindelijk maken van een mooie DVD-video. Maar .........
Er is helaas nog steeds iets mis met de standaardisering voor DVD-video. Zowel authoringprogramma's, ook andere programma's dan Studio8, alsmede DVD spelers lijken nog niet helemaal te weten hoe een DVD-video moet worden samengesteld.
Een DVD-video, gemaakt met Studio8, lijkt in eerste instantie goed te werken. Echter, op sommige DVD spelers gaat het niet goed. De menuknoppen kunnen niet worden geactiveerd, of de speler springt meteen naar het tweede hoofdstuk, of terug gaan naar menu gaat niet goed. En nog een aantal dingen die anders gaan dan je zou verwachten.
Of dat aan Studio8 ligt of aan de DVD speler kan ik niet beoordelen. Misschien wel aan beide.
Even voor de duidelijkheid, op de meeste DVD spelers gaat het wel goed. Er zijn echter uitzonderingen. Mijn streven is om een DVD-video te maken die op alle spelers goed werkt. En dat betekent uitproberen van meerdere authoringpaketten.
WinOnCD versie 5 (met mpeg2 plugin)
Bij de keuze voor WinOnCD zou je in eerste instantie denken aan versie 6 DVD Edition. Deze wordt op de markt gezet als ultieme tool voor het authoren van DVD-video. En dat is het in principe ook. Ware het niet dat die versie nog menig foutje bevat. De meest storende fout is wel dat het menu niet herhaald wordt zolang er geen keuze voor een hoofdstuk wordt gemaakt. Na het menu gaat een met versie 6 gemaakte DVD-video meteen door naar het eerste hoofdstuk. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. En alleen hierdoor al is versie 6 onbruikbaar voor ons doel.
Ik heb hierover al mailtjes richting Roxio gestuurd. Maar tot nu toe helaas nog geen antwoord, en dus ook geen oplossing.
Toen ik nog S-VCD's maakte had ik bijzonder goede ervaringen met WinOnCD versie 5. De hele methode hoe ik hiermee toch mooie menu's kan maken, staat beschreven in mijn Workshop.
Met dit in het achterhoofd ben ik weer hiermee aan het testen gegaan. Maar nu om er een DVD-video mee te maken.
En wat blijkt, ook versie 5 kan uitstekend een DVD-video aanmaken.
En, wat natuurlijk nog beter is, deze wordt goed afgespeeld op diverse DVD spelers. Ook op de DVD speler die bij mij problemen gaf met de Studio8 menu's.
Een juiste weergave van de menuknoppen, een menu dat rustig blijft wachten op invoer van de gebruiker, een juiste volgorde van de hoofdstukken.
Wel is hiervoor de mpeg2 plugin nodig. Pas als deze is geïnstalleerd, komt er een keuze voor een interactieve DVD bij.
Ja, en dan is de keuze snel gemaakt. Maar weer terug naar WinOnCD5. Met andere woorden, ik ga weer precies zo werken zoals ik in mijn workshop heb beschreven. Maar dan nu voor het maken van DVD-video in plaats van S-VCD. Hierbij kan de stap van TMPGenc eventueel worden overgeslagen. Immers, Studio8 maakt prima kwaliteit mpeg2 voor DVD formaat. Maar als je toch bezig bent, gebruik dan TMPGenc vanwege zijn superieure kwaliteit.
mpeg2 bitrate en Audio instelling
Wel is het nu noodzaak zelf uit te rekenen wat de maximale bitrate mag zijn. Immers, als de video langer duurt dan circa 60 minuten past dit niet meer op een DVD als de bitrate op 8000 is gezet. Studio8 berekende automatisch de maximale bitrate als je een DVD (image) ging maken. Dit moet je dus nu zelf doen.
Vuistregel bitrate:
8000 - tot bijna 60 minuten
6000 - tot bijna 90 minuten
4000 - tot bijna 120 minuten
Je zou natuurlijk de omzetting van AVI naar mpeg2 ook door WinOnCD kunnen laten doen. En dan zal WinOnCD de maximale bitrate gaan uitrekenen. Echter, de mpeg kwaliteit van WinOnCD, ook voor DVD, is vele malen slechter dan die van Studio8 of TMPGenc. Dus, niet doen.
Gebruik in WinOnCD mpeg2 bestanden die met behulp van Studio8 of TMPGenc zijn aangemaakt. Zorg ervoor dat de bitrate is aangepast en de Audio op 224kbps.
Let op! De template van TMPGenc voor DVD hanteert een bitrate van 7000 welke niet is aan te passen. Wil je toch andere settings gebruiken dan kan dat via de wizard. In de vierde stap daarvan kun je zelfs voor 'expert' kiezen en dan heb je de vrije hand. En de Audio wordt gezet op 384kbps. Pas dit laatste eventueel aan naar 224kbps. Indien nodig zal WinOnCD dit aanpassen.
Overlappende menu's
Een bijkomend voordeel van WinOnCD ten opzichte van Studio8 (en vele andere authoring programma's) is dat elkaar overlappende menuknoppen mogelijk zijn.
In een vorig artikeltje heb ik al eens beschreven dat de menuknoppen elkaar niet mogen overlappen. Zelfs als ze dicht bij elkaar staan dan wordt het menu al verstoord. Met als gevolg dat het op de DVD speler niet mogelijk is het gewenste hoofdstuk te kiezen.
Met WinOnCD is dit geen probleem. De menuknoppen mogen elkaar best voor een gedeelte overlappen. Dit heeft geen nadelige invloed op het kunnen kiezen van een hoofdstuk. En hiermee zijn de indelingsmogelijkheden van een menu een stuk flexibeler en fraaier te maken.
Bovenstaande werkt bij mij goed op diverse DVD spelers. Ook op een problematische. Ik kan uiteraard niet beoordelen of dit op alle DVD spelers goed zal gaan. Maar ik verwacht het wel.
Het enige wat jammer is, is dat de kleur van een geselecteerde knop niet aangepast kan worden. Persoonlijk vind ik deze wat te licht. Maar als je er voor zorgt dat, bij gebruik van een menu achtergrond waarin je zelf al knoppen hebt gemaakt, de knoppen van WinOnCD heel nauwkeurig over je eigengemaakte achtergrond worden gedrapeerd, dan is het zeker acceptabel. Zie ook hiervoor mijn workshop.
Tijdbalk
WinOnCD5 is eigenlijk niet gemaakt voor DVD. Daardoor komt er in de onderste balk van WinOnCD de hoeveelheid en tijd te staan voor een gewone CD-R. Dus die komt al snel in het rood. Daar moet je je echter niets van aantrekken. Zolang de totale hoeveelheid maar niet boven circa 4Gb komt.
21 januari 2003
Johan de Jong