Pinnacle Studio 9 PLUS

Onlangs kwam de mededeling van Pinnacle dat er een PLUS versie van Studio 9 zou uitkomen.
PLUS is een (forse) uitbreiding op versie 9 waarvoor je moet betalen. Een update van 9 naar 9 PLUS kost € 29,-, een update van versie 8 naar versie 9 PLUS kost € 69,- en een Full-versie 9 PLUS kost € 99,-.

Alvorens die PLUS versie aan te schaffen wil je het uiteraard eerst allemaal eens bekijken. En dat kan.
Op 28/09/04 is de update 9.3.5.3 Beta uitgebracht (zie http://www.pinnaclesys.com). Een download van maar liefst 61Mb. Heb je versie 9 (nog) niet dan kun je ook de volledige, 30 dagen werkende, versie downloaden maar dat is dan wel 180Mb. Of je kunt de CD aanvragen.
Vanaf deze update voor Studio versie 9 zijn alle nieuwe mogelijkheden van de PLUS versie geďntegreerd. Je kunt ze dus allemaal uitproberen en bekijken of ze de moeite waard zijn. En vind je dat inderdaad en wil je ze gaan gebruiken dan zul je moeten betalen. Want tijdens het gebruik van de nieuwe functies komt er wel een Pinnacle watermerk in de beelden. Net als met andere aanvullingen op de software moet je een activeringssleutel aanschaffen om het watermerk weg te halen.

Persoonlijk vind ik dit wel een prima methode. De basissoftware, die in principe voor iedereen voldoende mogelijkheden biedt, blijft daardoor zo goedkoop mogelijk. Je betaalt dus niet voor onderdelen die je nooit zult gebruiken. Wil je toch extra functionaliteiten dan schaf je die als extra aan.

Wat biedt de PLUS versie
Een overzicht van alle nieuwe functies kun je lezen op de site van Pinnacle http://www.pinnaclesys.com en ook bij de eerder genoemde update worden de PLUS functies genoemd.
Jos Royakkers heeft er ondertussen ook al aandacht aan besteed op zijn site (www.jr-video.nl/) en Mike Shaw (http://www.mikeshaw.co.uk) heeft eveneens de PLUS versie uitvoerig beschreven.
Zijn eindconclussie kan ik eigenlijk alleen maar onderschrijven. Mike Shaw schrijft daarin:
SUMMING UP Studio 9 Plus packs in all the most requested features. They're easy to use - in true keeping with the Studio ethic. They provide powerful capabilities, and extensively raise the creative potential for home movie makers. Today (early September), I heard the upgrade price for the first time, and couldn't believe it. Pinnacle is almost giving this 'add-on' away. It is incredibly good value for money. Don't even think about it. Get it. Before they change their mind!

Mike Shaw heeft een goede review geschreven met duidelijke voorbeelden. Wie ben ik om dat nog eens over te doen? Ook zijn eindconclussie ben ik het volledig mee eens. Dit overdenkende heb ik besloten dat ik mijzelf de moeite kan besparen ook nog eens een review te gaan schrijven. Het zou alleen maar een herhaling worden van wat al geschreven is.
Uiteraard moet er nu uitgeprobeerd gaan worden. En die ervaringen bespreek ik graag in de nieuwsgroep nl.hobby.video.
Veel plezier gewenst met het werken met Studio 9 PLUS.

18 september 2004
Johan de Jong