Pinnacle Studio 9

Mijn eerste ervaringen met Studio 8.
De meest in het oog springende verandering in Studio 8 is de mogelijkheid om menu's te maken en je project kunnen wegschrijven naar DVD / S-VCD / VCD. Voor de rest werkt Studio 8 net zo, en ziet er precies hetzelfde uit, als versie 7.

Zo begon in augustus 2002 mijn artikel over Studio 8.
Nu, 1 jaar en 4 maanden verder, is Studio versie 9 uitgebracht.
En wat zou mijn openingszin nu kunnen zijn?

Zo op het eerste gezicht is er in Studio 9, afgezien van een paar kleine cosmetische aanpassingen, niet veel veranderd en werkt Studio 9 precies hetzelfde als versie 8 en versie 7.
Tja, niet veel bijzonders dus.

Toch zijn er wel een aantal zaken gewijzigd. Maar die ga ik hier niet allemaal opnoemen. Er is namelijk al veel over te vinden op het Internet. Waarom zou ik dat dan nog eens opnieuw doen?
De, in mijn ogen, belangrijkste plek om de nieuwe zaken in Studio 9 te ontdekken is wel de site van Jos Roijakkers. Klik hiervoor op http://www.studio.club.tip.nl/. En natuurlijk de Pinnacle site zelf via http://www.pinnaclesys.com.
En verder is er bij de "Bijdragen van anderen" al een eerste kennismaking met Pinnacle Studio 9 verschenen. En van de medelezers/posters van de nieuwsgroep nl.hobby.video (nickname kr@M) heeft zijn bevindingen daar gepost en had geen bezwaar tegen plaatsing daarvan op mijn site. Het is te vinden op 22/01/04.

Ok, na deze leespauze komt de volgende vraag naar boven:
Is het de moeite waard te upgraden?
Dat moet iedereen uiteraard voor zich zelf vaststellen.
69,- voor een upgrade is toch wel veel geld. Daar moet dan wel wat extra's tegenover staan.
Is het de betere preview voorziening? De uitgebreidere audio-editing? De mogelijkheid voor modulaire uitbreiding (plug-ins)? Of toch de 16:9 ondersteuning?

Ik geef even mijn mening. Daarvoor lees je toch dit artikel?
De extra's van versie 8 ten opzichte van versie 7 waren duidelijk. Met name de toegevoegde DVD authoring waren het geld meer dan waard. Maar de extra's in versie 9 ten opzichte van versie 8 zijn veel minder spannend. Ik hoef er mijn workshop niet eens voor aan te passen. Ik vind de geboden extra's niet een upgrade waard. Ik ben van mening dat deze gewoon gratis als updates van versie 8 geboden hadden moeten worden.
Zo, dat is er uit. Misschien kom ik er nog eens op terug als ik wat langer met Studio 9 heb gewerkt. Of als anderen mij van een grote meerwaarde hebben weten te overtuigen. Maar voorlopig is dit mijn mening.

Wel blijft overeind dat werken met Studio 9 toch wel weer een stukje prettiger is dan versie 8. Het zijn die extra dingetjes zoals een volledige preview en een goede ruisonderdrukker voor de audio die het doen. Tja, ik ga de pinpas toch weer te voorschijn halen en verdedig dat op de volgende manier:
Een programma dat zo gemakkelijk is om mee te werken en dat zo enorm veel biedt ten opzichte van de concurrentie, denk alleen maar eens aan de HFX, de SmartSound, de DVD authoring maar uiteraard in de eerste plaats de mogelijkheid om op een eenvoudige manier toch professionele resultaten te behalen, is echt wel een  69,- waard zo eens in de 16 maanden.

25 januari 2004
Johan de Jong


Toevoeging:
Ja, ik laat mij makkelijk overtuigen ;)
Er zijn nog wel wat argumenten aan te dragen om de upgrade toch te rechtvaardigen.
Een aantal zaken die verstopt zitten onder de motorkap zoals het gebruik maken van processors met HyperThreading of van multi-processors. De 16:9 functionaliteit. En je kunt eindelijk op een grotere resolutie dan 1024*768 werken.
Ok, nog een paar kleine dingetjes en ik ga beweren dat de upgrade zeker de moeite waard is ;)
Nogmaals, voor de n kunnen er meer argumenten zijn dan voor de ander.