Studio8 en capturen in preview kwaliteit

Het lijkt mooi. Capturen in previewkwaliteit. Lekker snel en, in eerste instantie, weinig schijfruimte benodigd. Maar er zijn toch wel wat kanttekeningen te maken.
Ik heb het uitgeprobeerd. Het lijkt heel leuk, dit editten in preview modus. En het werkt ook prima. Omdat het previewvenster toch maar heel beperkt is ondervind je geen hinder van de lage mpeg kwaliteit. Maar....
Tijdens het capturen moet af en toe het opgenomen beeld worden omgezet in mpeg. En tijdens dat proces, terwijl de capture doorloopt, ontstaan er lost frames. Op zich is dat niet erg. Immers, later bij de definitieve capture worden die er wel weer bijgehaald. Maar het bemoeilijkt wel enigszins het editten op dergelijke punten.
Op een gegeven moment ben je klaar met je effecten, geluiden etc. etc. Dus ga je definitief capturen.
En dan gaat er van alles fout. De camera zoekt alle scenes op. Dat gaat gepaard met veel heen en weer zoeken op de band. En het duurt erg lang. Maar wat het ergste is, als je veel geknipt hebt dan is de definitieve capture zeer onnauwkeurig.
Het komt heel veel voor dat de definitieve capture niet frame nauwkeurig is. Bij mijn test (veel geknipt met veel korte scenes) liep het verschil van het startpunt soms wel op tot een seconde. Dat is later wel weer bij te stellen, maar dan moet je wel precies weten waar je ook alweer die bepaalde scene wilde beginnen en eindigen.
Al met al kost het je heel veel tijd om de schade te herstellen.
Veel sneller en eenvoudiger werkt het om maar gewoon in normale kwaliteit te capturen. Het bespaart je ook nog eens een enorm stuk ergernis.

Waar het capturen in preview wel goed voor bruikbaar is, is voor grof knipwerk. Je captured in preview kwaliteit. Je knipt grote stukken weg die je niet wilt gebruiken. Wel met een marge van enkele seconden. Daarna capture je het dan overgeblevene in hoge kwaliteit. En daarmee ga je dan editten.

Even voor de duidelijkheid: bovenstaande is mijn ervaring bij veel knipwerk en veel korte scenes. Bij anderen zou het wel goed kunnen gaan. Dus eerst eens uitproberen voordat je het als methode gaat gebruiken.

12 januari 2003
Johan de Jong