Overzicht van de belangrijkste wijzigingen in Studio versie 8

MPEG bestanden
Gebruik van MPEG-bestanden op de Studio-tijdlijn. Als je de bewerkte video wilt opslaan als Video CD of als DVD heb je MPEG1- of MPEG2-bestanden nodig. Studio 8 biedt je de mogelijkheid om hiervoor al tijdens het capturen te zorgen. Met andere woorden, je kunt vanaf band meteen in het gewenste MPEG-formaat capturen. Dit kan echter alleen als je gebruik maakt van DV-bronmateriaal. Uiteraard is het ook mogelijk om bestaande MPEG-bestanden te bewerken en verwerken in je videomontage.

TitleDeko
Een andere opvallende wijziging wordt gevormd door de wijzigingen in de layout van TitleDeko, de meegeleverde tool voor het maken van titels. Deze aanpassing was nodig om de extra functionaliteit voor het maken van CD/DVD-menu's te kunnen opnemen. Deze aanpassing van TitleDeko heeft nog een extra voordeel: het is nu mogelijk om vanaf de tijdlijn van Studio Picture-in-Picture effecten te maken.

VCD/DVD-menu's maken
Studio 8 is nu behalve een videobewerkingsprogramma ook een volledig authoring-programma. Dat houdt in, dat je er menu's mee kunt maken voor je video-CD's (VCD en SVCD) of voor DVD's. Vanuit die menu's spring je naar de betreffend videoclips, hoofdstukken (chapters) genaamd. Je kunt meerdere menu's in n video toepassen en zo je film toegankelijk maken. Studio 8 maakt een apart authoring programma overbodig: tot en met het branden van de CD's of DVD's kun je alle handelingen vanuit Studio 8 uitvoeren. Zelfs het wissen van een rewritable CD/DVD wordt verzorgd. En wat betreft de kwaliteit van de MPEG-encoder: deze is zondermeer goed te noemen.

Hollywood FX
De Hollywood FX Editor is uitgebreid met een aantal nieuwe functies. En daarvan is de veelgevraagde 3D Text functie (die voorheen alleen in de Gold-versie zat), een andere toevoeging is die van een variabel
camerastandpunt. Daarnaast is een aantal nieuwe effecten toegevoegd.

Background rendering
Studio 8 heeft de beschikking over background rendering (BR). Deze optie (die je overigens ook kunt uitschakelen) berekent complexe 3D-overgangen en menu's op de achtergrond, terwijl je gewoon verder kunt gaan met bewerken. Het grote voordeel hiervan is, dat je in het preview-venster een getrouw beeld krijgt van de 3D-effecten. Dat is een hele verbetering ten opzichte van de schokkerige 3D-effecten, die Studio 7 in het preview-venster liet zien, vooral op langzamere pc's.

Full screen preview
Eindelijk is Pinnacle nu ook tegemoet gekomen aan de wens van veel gebruikers om een preview in een hogere resolutie mogelijk te maken. Er is voor gekozen om in de Maak Band-opties een extra mogelijkheid toe te voegen: uitvoer naar VGA-scherm. Hiermee kun je de video full screen op je monitor afspelen. In combinatie met Intelligent Rendering is dit een prima alternatief voor het kleine Preview-venster.


augustus 2002
Johan de Jong