Mijn eerste ervaringen met Studio 8.

De meest in het oog springende verandering in Studio 8 is de mogelijkheid om menu's te maken en je project kunnen wegschrijven naar DVD / S-VCD / VCD. Voor de rest werkt Studio 8 net zo, en ziet er precies hetzelfde uit, als versie 7.

Omdat ik met name bezig ben met het maken van S-VCD's met menu (een DVD recorder heb ik nog niet), ben ik uiteraard meteen met dat onderdeel aan de slag gegaan. Wat ik met name wilde uitzoeken is of de kwaliteit van de uiteindelijke S-VCD, ofwel de mpeg bestanden, de kwaliteit van met TMPGenc gemaakte mpeg2 bestanden zou kunnen evenaren, en of het maken van menu's met versie 8 het beloofde gemak en flexibiliteit zou bieden.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het eerste wordt helaas bij lange na niet gehaald, het tweede zonder meer.

Ik heb als proef van een bronbestand een S-VCD gemaakt met Studio 8. Van dat zelfde bronbestand heb ik een S-VCD gemaakt waarbij ik als authoringprogramma Roxio's VideoPack heb gebruikt en het bronbestand naar mpeg2 heb omgezet met behulp van TMPGenc.

Mijn bevindingen:
Om menu's te maken met Studio 8 hoef je maar weinig in de handleiding te lezen om er achter te komen hoe dat werkt. Het is erg eenvoudig met veel mogelijkheden en heel erg flexibel. Je kunt er echt alle kanten mee op. Vanuit een aantal voorbeelden gaan werken of helemaal blanco beginnen en zelf alle kleuren, achtergronden, geluiden etc. instellen. Knoppen / pictogrammen maken, waarbij een stukje film gebruikt kan worden, of gewoon een stilstaand frame ergens uit je film halen. Het kan allemaal. En, zoals ook de rest van Studio werkt, met een paar muisklikken te vinden.

Dat al dit moois toch wel eisen stelt aan de hardware is te merken. Zo af en toe denk je even dat je programma 'bevroren' is. Met name als je gewend bent snel te slepen, klikken, van menu tot menu te gaan etc., dan valt dit op. Dit geldt overigens voor het gehele programma. Ook als je nog niet met menu's bezig bent.
Ik heb toen de achtergrondrendering uitgeschakeld en daarna ging het een stuk beter. Dat heeft dan weer als nadeel dat het renderen van effecten etc. weer moet gebeuren op het moment dat je deze wilt gaan bekijken. Maar dat ging in Studio 7 ook al behoorlijk snel.
Wel is het programma erg instabiel als je met menu's bezig bent. Zo af en toe sluit het programma plotseling af. Dus regelmatig saven is het devies. Het automatische saven van het project na elke 180 seconden heb ik eveneens uitgezet. Dat verstoort ook nogal. En ik werk toch op een behoorlijk snelle (AMD 1800+) machine.
Ik hoop dat deze tekortkomingen, en dan met name de instabiliteit bij het werken met menu's, snel met een servicepack worden opgelost.

De kwaliteit van de mpeg op de uiteindelijke S-VCD is redelijk goed. In ieder geval veel beter dan dat van Studio 7. En het renderen gaat, op mijn machine, behoorlijk snel. Een 10 minuten film met enkele effecten, geluiden en een menu is in een half uurtje klaar en gebrand.

Maar redelijk goed betekent bij mij dat de kwaliteit het nog niet haalt bij TMPGenc. Bij lange na niet helaas. Er zitten toch nog veel trillingen in het beeld en de zijkanten, aan elke kant circa 10 lijnen, zijn erg blurry.
Daarom heb ik ook nog geprobeerd met TMPGenc gemaakte bestanden te importeren. Ja, Studio 8 kan nu ook (eindelijk) bestanden in het mpeg formaat inlezen. Helaas gaat Studio deze overnieuw renderen met hetzelfde kwaliteitsverlies als hierboven genoemd. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

Andersom gaat wel weer erg goed. Dus als je ergens nog eens een film opnieuw wilt bewerken maar je hebt de originele AVI bestanden niet meer en wel de mpeg bestanden, al dan niet op S-VCD, dan kun je die weer binnenhalen in Studio 8. Vervolgens bewerken en opslaan als DV-AVI en die dan weer encoderen met TMPGenc. De kwaliteit van die AVI is prima. Natuurlijk niet beter dan het mpeg bestand, maar je kunt hier nog steeds een redelijke S-VCD van maken.

Conclusie: de menumogelijheden van Studio 8 zijn bijzonder goed bruikbaar. Het resultaat van de mpeg is helaas nog onvoldoende van kwaliteit (ten opzichte van TMPGenc). Ik zal dus nog niet de mogelijkheid voor het maken van S-VCD gaan gebruiken. Wel zal ik Studio 8 gaan gebruiken voor het maken van mijn menu's. Ik zal dus een ander authoringprogramma blijven gebruiken, welke mijn mpeg bestanden ongemoeid laat. Wat dat betreft is o.a. Roxio's VideoPack een ideaal programma.
De extra mogelijkheden van Studio zijn, mede dankzij o.a. de nieuwe titelmaker, een aangename verbetering. Als Studio 8 de ge´mporteerde mpeg bestanden met rust zou laten dan zou ik geen ander authoringprogramma meer willen gebruiken.

Ik geef hier geen oordeel over de kwaliteit in DVD formaat. Dat kan ik niet uitproberen. Maar voor S-VCD is de kwaliteit helaas nog steeds onvoldoende.

Een goede site met heel veel informatie en tips&trucs voor de Pinnacle producten is te vinden op http://studio.club.tip.nl/

augustus 2002
Johan de Jong