Pinnacle Studio 10 (PLUS)

Onlangs heeft Pinnacle (of eigenlijk AVID) versie 10 van Studio uitgebracht in een aantal smaken.
De basisversie (voor instappers) kost € 69, de PLUS versie (voor hen die meer mogelijkheden willen) € 99 en de Mediasuite (o.a. met een geluidsbewerkingsprogramma en nog veel meer) kost € 129. Voor upgrade versies (van versie 7/8/9 (Plus) naar 10 (Plus)) hoeft minder te worden betaald. De upgrade naar 10 Plus bijv. kost € 49 en wil je meteen upgraden naar de Mediasuite dan kost dat € 69. Al met al zeer acceptabele prijzen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben nog niet geupgraded.
Uit de vele forumberichten blijkt dat er nogal wat aan te merken is op deze versie en om maar meteen tot de slotconclussie te komen: Studio 10 (inclusief de patches die alweer ruim voorradig zijn) draait pas een beetje naar behoren als je een krachtige PC bezit. Onder een krachtige PC wordt verstaan een PC met een processor van minimaal 3.0 GHz, bij voorkeur 1Gb intern geheugen en een snelle moderne VGA-kaart met minimaal 128Mb geheugen (bij voorkeur 256Mb). Nu voldoe ik aan die eisen dus binnenkort zal ik toch maar eens de nieuwe versie gaan installeren.
Op alle configuraties die minder goede specificaties hebben kun je allerlei problemen verwachten waarvan de meest in het oog springende is de enorme traagheid vanaf het opstarten tot en met het werken in de tijdlijn en helaas nog veel crashes.
De oorzaak van dit alles, en dat is dan meteen ook de grootste vernieuwing in Studio 10, is waarschijnlijk het feit dat Studio 10 geheel geprogrammeerd is rondom de engine, zeg maar de motor, van Liquid Edition, het videobewerkingsprogramma van Pinnacle (nu AVID) voor de (semi-)professionele markt, welke veel hogere eisen stelt aan de configuratie en met name aan de VGA-kaart.
Deze 'herbouw' zou er voor moeten zorgen dat het programma veel stabieler zou zijn dan de vorige versie. En als ik de forums goed lees dan is dat ook zo, althans op krachtige PC's.

Naast deze wijziging in de engine zijn er nog een aantal kleinere wijzigingen doorgevoerd. In het oog springen dan de keyframing en de verbeterde 'scrubbing' (met audio). Ik ga alles hier niet opsommen maar verwijs gemakshalve naar een aantal sites waarin de nieuwe mogelijkheden duidelijk en overzichtelijk staan opgesomd.

Allereerst de Pinnaclepagina's via http://www.pinnaclesys.com of meteen naar de Studio-lijn via deze link.
Uiteraard valt er ook op de Studio site van Jos Roijakkers (http://www.jr-video.nl/) al het nodige over te lezen en dan met name op deze pagina.
De review van Mike Shaw, een goeroe in Studioland, kun je hier lezen.

In het forum van Jos Roijakkers (http://www.jr-video.nl/forum) is al een speciale plek ingericht voor discussies over Studio 10 waar ondertussen al heel wat ervaringen zijn uitgewisseld.

Wat brengt de toekomst?
Blijft Studio in de huidige vorm bestaan? Ik heb ergens gelezen dat in AVID Liquid versie 7 de interface van Studio wordt geďntegreerd om het voor overstappers gemakkelijk te maken en dat er een speciale upgrade prijs komt. Ik krijg daarbij het gevoel dat daarmee de huidige Studio-lijn komt te vervallen en daarmee zou dan in de huidige prijsklasse (rond de 100 Euro) geen plaats meer ingenomen worden door Studio. Een kwalijke ontwikkeling als je het mij vraagt maar de tijd zal het leren.

Overstappen?
Als de huidige versie van Studio (versie 9.x) voldoet aan je wensen en het draait soepel dan zie ik geen enkele reden om op dit moment over te stappen. Wil je toch gebruik maken van de (weinige) nieuwe mogelijkheden van Studio 10 houd er dan rekening mee dat je configuratie veel beter moet zijn dan de minimale systeemeisen die op de verpakking staan vermeld.


30 november 2005
Johan de Jong