Sony DRU-500A DVD writer

Vanwege een klein financieel meevallertje heb ik mij zelf onlangs verrast met een DVD brander. En wauw, wat een verschil in kwaliteit. Hierbij doel ik dus op de beeldkwaliteit op TV ten opzichte van de eigengemaakte video's die ik tot nu op S-VCD heb gemaakt. Maar dat is een ander verhaal.

Over de brander dus. Het is de Sony DRU-500A geworden.
Ik heb met name voor deze brander gekozen omdat deze een gewone CD-R op 24X snelheid kan branden. En dat is een stuk aangenamer dan de 12X zoals tot nu toe bij DVD branders gebruikelijk is.
Daarnaast zal vanaf begin december 2002 een update van de firmware beschikbaar zijn waardoor deze brander op viervoudige snelheid de DVD zal kunnen beschrijven. Bij andere branders blijft dat steken op 2,4 keer.
Naast de DVD+R(W) kan deze brander ook DVD's van het type -R en -RW branden. Ik zal dat waarschijnlijk niet gebruiken. Maar voor gebruikers die met beide formaten te maken hebben is dit natuurlijk mooi meegenomen.
Een alleskunner dus. En gezien de brandsnelheden helemaal bij de tijd en een voorsprong op huidige branders van andere merken.

Het installeren
Eigenlijk valt daar weinig over te zeggen. Inbouwen en aansluiten op een vrije IDE aansluiting (eventueel als vervanger van een andere drive). Uiteraard letten op slave/master instelling. En klaar.
Het apparaat wordt onmiddellijk als speler herkend. Om van de schrijfmogelijkheden gebruik te maken zal de brandsoftware deze drive moeten ondersteunen. En ook dat zal weinig problemen opleveren.
Nero Burning Rom, vanaf versie 5.5.9.11d, ondersteunt dit model volledig. Op dit moment is de upgrade versie 5.5.9.17 van de site van Nero op te halen.
Andere brandsoftware, zoals WinOnCD 5, CloneCD en nog wat anderen hebben geen probleem deze drive als CD-R(W) brander te herkennen. Deze programma's bieden (nog) geen DVD ondersteuning.
Authoring programma's, o.a. Pinnacle Studio versie 8, kunnen probleemloos DVD's branden en anders is er ongetwijfeld een update op te halen van de betreffende site's.

Bijgeleverde software
OK, Sony levert een behoorlijke softwarebundel bij deze brander. Maar, zoals je uit bovenstaande begrepen zult hebben, is deze software niet echt nodig.
Uiteraard is het bijgeleverde PowerDVD een mooi stukje software om DVD's af te spelen. Als je nog niet iets dergelijks hebt dan is dit echt de moeite waard.
Maar RecordNow zal ik niet gebruiken. Immers, Nero biedt volledige ondersteuning en is toch wel één van de betere brandprogramma's.
Sonic MyDVD als authoringpakket. Tja, wat zal ik er van zeggen. Het is mij veel te beperkt. Voor editten gebruik ik Studio8. Ook voor het maken van menu's. Het branden van de DVD gaat erg goed vanuit Studio8. Als alternatief gebruik ik WinOnCD 6 Pro DVD Edition. Eventueel vooraf gegaan door het encoderen met behulp van TMPGenc. Met andere woorden, voor editten en authoring ben ik met mijn huidige programma's veel flexibeler dan met MyDVD. Dus dat is niet aan mij besteed.
Er zit ook nog een backup programma bij (veritas Simple Backup). Maar ook daarvoor heb ik al zeer goede software. Bijv. het onvolprezen Symantec's Ghost. Maar ook gewoon slepen naar de DVD voldoet vaak goed.

Voor de beginnende video hobbyïst of schijvenbrander is het een aardig en compleet softwarepakket. Voor hen die al langer met videobewerking bezig zijn en/of al ervaring hebben met het branden van CD's hebben de programma's weinig te bieden. Zij gebruiken toch al hun eigen software en zullen daar over het algemeen mee willen blijven werken. En dat kan.

Over dat slepen
Op de installatie CD staat vreemd genoeg niet de software, maar een link naar de site van Veritas. Daarvandaan is de DLA (Drive Letter Access) software te downloaden. Deze software werkt nagenoeg hetzelfde als de bekende DirectCD en PacketCD. Hiermee is een rewritable (DVD-RW of DVD+RW) te gebruiken als extra harde schijf. Dit werkt goed en snel. Niets op aan te merken. Een uitstekend middel om regelmatig van je data bestanden of wat je ook maar wilt, een backup te maken.

Nog even een tip
Ga nieuwe rewritable DVD's voor de eerste keer volledig formatteren. Het duurt niet of nauwelijks langer dan 'snel formatteren'. Bij mijn eerste testschijf (een korte video via Studio8) had ik dat niet gedaan. Studio8 kwam met het voorstel om de schijf te formatteren. Dat bleek heel erg lang te duren. Het volledig formatteren van de schijf, via een rechtsklik op de drive, duurde maar een minuutje.

28 november 2002
Johan de Jong