Margin Safe Area

We kennen allen wel het verschijnsel.
Als we een video hebben gecaptured en daarna terug schrijven naar band of DVD of whatever, dan verliest het beeld bijna 10% van de randen.
Dus alleen maar een neus in plaats van een half gezicht aan de rand van de video of het haantje van de kerktoren is verdwenen of iets dergelijks.
Als je de video binnen de 'margin safe area' zou kunnen houden, zoals je dat bijv. bij het toevoegen van titels kunt doen, dan krijg je wel het volledige beeld zoals dat is opgenomen.
Nu vroeg ik mij zo af, is dit op één of andere manier mogelijk.
En toevallig, in een Engelstalige nieuwsgroep las ik het volgende:

Use TMPGEnc.
Select DVD from the wizzard then go into the custom setting before encoding, set the video arrange method to "centre (custom Size)" than set the size to the maximum your tv can show. It will then be encoded with a black boarder all way around it but will show perfectly on your tv.

En als ik zoiets lees dan ga ik het ook uitproberen.
Dus aan de slag. De custom size heb ik gezet op 660x530. Nml. 720x576 minus 8%.
Daarna een DVD gemaakt met een scene in de oorspronkelijke maat en een scene met de bijgewerkte maat.
En waarempel. Het werkt. Keurig het beeld gevuld en alles zichtbaar dat ik had opgenomen. Dit op mijn 'ouderwetse' 4:3 TV.
Ik vermoed dat voor de meeste TV's een verkleining met 8% een goed vullend beeld oplevert. Maar dat kan per TV anders zijn. Dus dat zul je even moeten proberen. Hoewel het niet echt storend is als er een klein zwart randje rond de video aanwezig is. En op een andere TV zou je toch nog een klein stukje beeld kunnen 'verliezen'.

Waarom vertel ik dit?
Omdat ik dit zelf een uitermate handige tip vind en omdat ik wil weten of iemand hiermee al ervaring heeft opgedaan en misschien nog wat aanvullende tips heeft.


Aanvulling 13/03/04
Omdat ik bezig was met de afronding van een project vroeg ik mijzelf af of het niet handig zou zijn alle video's meteen maar op bovenvermelde manier te encoderen. Omdat ik graag adviezen en meningen van anderen in mijn overwegingen betrek, heb ik in de nieuwsgroep nl.hobby.video advies gevraagd.
Een kleine bloemlezing van de reacties heb ik hier geplaatst:

- Ik ben tijdens een superscherpe statiefopname in Zuid Afrika tegen dit probleem aangelopen. Het is uiteindelijk een schitterende opname geworden omdat de meeuw in heel mooi zonlicht, op een groene ondergrond nabij een strand, precies van links naar rechts mijn beeld inliep. Vervolgens bleef hij heel toevallig een 2 seconden stilstaan, precies midden in het beeld, waarna hij weer verder het beeld uit liep. Een droomopname, al zeg ik het zelf!
Wat blijkt nu achteraf: bij weergave op de breedbeeld-TV is de helft van zijn kop aan de rechter-zijkant erafgekapt, plus een stuk van zijn staartveren! SHIT!
Met bovenstaande kennis in mijn achterhoofd film ik nu alles nét en klein beetje kleiner dan helemaal beeldvullend in de LCD. Niet meer en niet minder.
- Al met al denk ik wel dat je aan kwaliteit wat moet inleveren, doordat je digitaal uitzoomt, al zal dat minimaal zijn.
- Je moet er eigenlijk simpelweg bij het draaien rekening mee houden. Dat geldt voor de hobbyist net zozeer als voor de prof, al hebben prof camera's vaak een optioneel grid in de zoeker, waarop safe action staat aangegeven.
Daar waar je tot dan toe profiteert van het feit dat je in native DV werkt, en zo weinig mogelijk signaalbewerkingen toe hoeft te passen, gooi je nu ALLES door een software resizer. Dat komt in principe de beeldkwaliteit niet ten goede.
Ik hoor van professionals vaak dat ze het andersom doen. Draaien voor overscan, en voor DVD-presentaties op underscan maken ze een DVD waarbij ze de buitenste 5% wegcroppen (zwart maken dus).
- Ik heb juist een nieuwe TV gekocht en mijn beeld is helemaal te zien. Mijn vorige had dit niet en toen ik de verkoper dit vroeg zei hij dat je dat kon laten aanpassen.
- Met het verkleinen van de size van het beeld ga je natuurlijk ten eerste met encoden lijnen eruit halen doordat je de effectieve resolutie verlaagt en de kwaliteit gaat iets naar beneden. Overscan is op de meeste TV's tegenwoordig al geminimaliseerd, op LCD TV's heb je er bijv. helemaal geen last van.

Met name de laatste twee opmerkingen hebben mij doen besluiten het trucje niet toe te passen.
Ik heb al een behoorlijk oude TV. Het zal echt geen jaren meer duren dat die moet worden vervangen. Door deze opmerkingen weet ik waar ik bij aanschaf van een nieuwe TV onder anderen op ga letten.

18 september 2003
Johan de Jong