Sonic ReelDVD - het 'echte' authoring werk.

Zoals zovelen ben ik tegenwoordig bezig met het samenstellen van DVD's. En wat is er mooier dan er een fraai, maar vooral, goed werkend menu bij te maken.

Het maken van menu's voor DVD (en S-VCD) heet authoring.
Er zijn vele programma's waarmee dit gedaan kan worden. De ene nog makkelijker dan de andere. Neem nu Studio8. Hiermee is het heel goed mogelijk zeer professionele menu's te maken. Maar ook programma's als Ulead DVD Workshop, DVDit, enz. zijn best wel in staat een DVD met menu aan te maken.

Op de meeste DVD spelers zullen deze goed werken. Echter, er zijn ook spelers die de menu's niet goed afspelen. Dat kan verschillen tot het niet herkennen van een menu, het niet laten zien van de pictogrammen tot het totaal niet herkennen van de DVD.
Bijv. mijn Hiteker HE-1500 kan niet goed overweg met de menu's die ik met Studio8 heb gemaakt. OK, het werkt allemaal wel. Maar ik moet de menu's met de cijfertoetsen bedienen want het aanwijzen van de betreffende hoofdstukken is niet zichtbaar.
WinOnCD 6 (ja, de DVD edition) maakt ook keurige menu's. Echter, het menufilmpje blijft niet in een 'loop'. Dus na de tijdsduur van het menu begint de speler meteen met het eerste hoofdstuk. En dat is uiteraard niet de bedoeling.
Dat komt omdat eigenlijk niet één consumenten programma helemaal 100% een standaard bestandsstructuur voor DVD's aanmaakt.

Op mijn zoektocht naar een oplossing werd ik, geholpen door een enthousiaste medehobbyïst, in staat gesteld eens wat te gaan experimenteren met Sonic ReelDVD.
Dit programma is een echt professioneel authoring programma. Dat is niet alleen te merken aan de prijs (bijna 1000 Dollar) maar ook aan de manier van werken.
Het maken van een bestandsstructuur voor DVD's met menu's doet dit programma goed. Zeer goed zelfs. Maar dan ook niet meer dan dat. En dat is dan ook de kracht van het programma. Hiermee gemaakte DVD menu's zullen op praktisch elke DVD speler functioneren zoals ze ontworpen zijn.

Het programma helpt je niet bij het maken van mooie knoppen. Die moet je zelf ontwerpen. Het helpt je niet bij het maken van een bewegend menufilmpje of bewegende knoppen etc. Dat moet je zelf van te voren maken. Het heeft ook geen mooie templates voor je gereed staan. Het gaat ook geen AVI bestanden omzetten naar mpeg2. Nee, niets van dat alles. Dat moet je allemaal zelf doen in andere programma's.

Eigenlijk is dat ook wel heel erg prettig. Het doet de authoring en voor de rest beslis je helemaal zelf hoe het er uit komt te zien.
Dat betekent dat je alles moet voorbereiden in een correcte DVD standaard. De video zelf in het juiste mpeg2 formaat. Het geluid wat bij die video hoort in een apart bestand (wav, pcm, AC3, echter geen mp3). Zo ook de menufilmpjes.
Dat betekent dat je dus niet een compleet mpeg2 bestand kunt gebruiken. Deze zal gesplitst moeten worden in een video en een audio bestand. Dat heet de-multiplexen. Dat kan soms al vanuit een videobewerkingspakket. Maar ook bijv. TMPGenc kan dat uitstekend voor je regelen.
Eventueel subtitles. Zelfs meerdere waaruit je later bij het afspelen kunt kiezen. ReelDVD heeft ook een mogelijkheid om subtitles samen te stellen. Maar aangezien ik daar niet zo mee bezig ben heb ik dat nog niet uitgeprobeerd.
En om de knoppen te laten werken moet je gaan werken met zogenaamde subpictures. Maar daarover verderop meer.

Je plaatst alle benodigde 'assets' (alle onderdelen die je nodig hebt voor je DVD. Dus video's, geluid, subtitles en subpictures) vanuit het explorer venster in het Storyboard.
De eerst geplaatste video (of still) wordt meteen beschouwd als het autoplay filmpje. Deze wordt dus onmiddellijk afgespeeld als de DVD in een speler wordt gelegd.
Deze autoplay mag overigens ook best wel een menufilmpje zijn. Je mag de knoppen 'title' en 'menu' ook met dit filmpje verbinden. Maar leuker is het natuurlijk een beginfilmpje te hebben die automatisch in het menu terechtkomt.
Verder plaats je één of meer video's die vanuit het menu te benaderen zijn. Dit mogen ook submenu's zijn.
In het 'track window' zijn eventueel chapters aan te geven. Zelf geef ik er de voorkeur aan om voor elk hoofdstuk een apart videobestand in te voegen. Maar dat hoeft dus niet.
Overigens is dit wel de methode als je aan het eind van een hoofdstuk automatisch naar het menu zou willen terugkeren. Vanuit een chapter, geplaatst in één videobestand, is dit niet mogelijk.

De routing, de manier waarop de menu's moeten reageren is volledig zelf te regelen. En dan bedoel ik ook volledig. De gedragingen van het menu als er op down ,up ,left of right wordt gedrukt zijn helemaal zelf te routeren.
Uiteraard is ook helemaal zelf te regelen wat er moet gebeuren als er op previous, next of return wordt gedrukt. Als je dat zou willen dan zou van een bepaald hoofdstuk dat via diverse submenu's wordt gestart direct naar bijv. het hoofdmenu terug gesprongen kunnen worden op het moment dat het hoofdstuk is afgelopen of als de gebruiker op next zou drukken.

Klik voor een grotere afbeelding Het samenstellen van een menu is even wennen. In de meeste authoring programma's is het zo dat je vanuit een template of rechtstreeks op je menufimpje een aantal knoppen maakt.
In ReelDVD gaat dit met behulp van een subpicture waarop je de 'hotspots' maakt. Deze subpicture plaats je 'bovenop' je menufilmpje (of 'still'). De hotspots teken je op de plek waar je wilt dat er iets gebeurt op je TV scherm als je ze met de afstandsbediening aanwijst. Deze gebieden maak je blauw of rood of zwart of wit (of een combinatie daarvan). Per kleur kun je dan aangeven wat er moet gebeuren als ze worden aangewezen. Je kunt aangeven in welke kleur ze moeten verschijnen (een palet van 16 kleuren staat je hiervoor ter beschikking) en met welke mate van transparantheid. In combinatie met de achtergrond zijn hiermee mooie effecten te verkrijgen.

En tot slot kan alles nog eens worden getest in het 'preview window'.

In bovenstaande heb ik uiteraard maar een klein stukje van de sluier opgelicht van wat ReelDVD allemaal kan en hoe het werkt. Zo kan het bijv. ook Dolby Digital geluid toevoegen. Meerdere videotracks zijn mogelijk en nog veel meer.

OK, het is even wennen. En bovenstaande klinkt misschien in eerste instantie ingewikkeld. Maar dat is het niet.
Ik heb eerst de bijgeleverde tutorial volledig uitgevoerd (circa twee uur). Daarna een klein eigen project gebruikt om te oefenen. En ik moet zeggen, daarna kwam ik tot de conclussie dat het eigenlijk heel eenvoudig is. Maar het belangrijkste, ik kan nu de menu's exact samenstellen zoals ik dat wil en ik ben er bijna 100% zeker van dat de DVD's, gemaakt met Sonic ReelDVD, het op alle DVD spelers zullen doen.

Alleen jammer dat het zo duur is.

05 maart 2003
Johan de Jong