Fotoalbums op PC en DVD speler.

Reeds enige tijd ben ik bezig met videobewerking. Van mijn filmpjes maak ik dan een S-VCD voor het afspelen op de TV met gebruik van een DVD-speler. Inmiddels denk ik daarvoor de voor mij meest geschikte programma's gevonden te hebben.
Pinnacle Studio versie 8 voor capturen en bewerken van het bronmateriaal en voor het maken van menufilmpjes, TMPGenc voor het encoderen van de AVI's naar de benodigde mpeg2 bestanden en WinOnCD 5 Pro voor het uiteindelijke samenstellen en branden van de S-VCD. Ik gebruik dus WinOnCD als authoringprogramma.

Naast het filmen met een MiniDV camera maak ik ook nog foto's met een digitale camera. Deze bewerk ik op mijn computer en laat er uiteindelijk bij de fotovakhandel afdrukken op papier van maken.
Maar ook deze digitale foto's zijn natuurlijk uitstekend geschikt om als een diashow op de TV te tonen. Mits je beschikt over de juiste software om dat te realiseren.

De eisen die ik aan dergelijke software stel zijn o.a.: vertonen van een diashow in hoge kwaliteit, mogelijheid om albums te maken en via een menu het te vertonen album kunnen kiezen, eenvoudig door de foto's kunnen 'bladeren', mogelijkheid om de albums ook op PC te vertonen, archief voor mijn digitale foto's en uiteraard ook nog eens flexibel maar toch eenvoudig te bedienen.
Na het uitproberen van diverse programma's denk ik ook voor het maken van een fotoCD inmiddels de meest geschikte software gevonden te hebben.

Er zijn twee methodes om een diashow voor de DVD-speler te maken.
Het is met de meeste videobewerkingspakketten, met name Pinnacle Studio versie 8, heel eenvoudig om een film te maken van alle foto's. Net als met videoclips kun je de foto's naar de tijdlijn slepen, aangeven hoe lang elke foto getoond moet worden en er mooie overgangen aan toevoegen. Ook achtergrondmuziek behoort tot de mogelijkheden.
Op deze manier zijn er meerdere albums, in de vorm van een film, te maken welke later toegevoegd kunnen worden aan het authoringprogramma om er, net als bij videofilms, een (S-)VCD met menu's van te maken.
Echter, op deze manier krijg je aaneengesloten foto's in een mpeg bestand, dus een film per album, welke dus ook als film wordt afgespeeld. Dat betekent meteen dat je niet van de ene naar de andere foto kunt bladeren. De enige mogelijkheid is dan versneld afspelen of pauzeren. Met 'volgende' of 'vorige' blader je tussen de verschillende albums.
Bovendien is de kwaliteit van mpeg bestanden (in (S-)VCD kwaliteit) niet zo denderend. Voldoende voor films, maar de foto's zijn niet erg scherp en helder. Met name bij horizontale lijnen kunnen de beelden op de TV nogal gaan trillen. Overigens is dit op een 100Hz TV veel minder dan bij een 'ouderwetse' 50Hz TV. En ook is het nog zo dat niet elke DVD-speler het S-VCD formaat kan afspelen.

Alle, door mij geteste, videobewerkingspakketten maken van een album een film in (S-)VCD formaat. Ook pakketten die speciale functies hebben voor het maken van fotoCD's, bijv. 'Magix foto op CD' doen dit.

De tweede methode is dat de foto's allemaal als aparte bestanden worden opgeslagen. En dan krijg je te maken met het VideoCD (VCD) formaat. Hetgeen compatibel is met CDI. De foto's worden dan opgeslagen in mpeg-1 formaat. Echter wel met een hogere resolutie dan gebruikelijk voor VCD. Namelijk in het formaat 704x576, wat overeenkomt met DVD kwaliteit. Daardoor zien die foto's er op een DVD speler heel strak uit. En omdat het allemaal aparte bestanden zijn kun je nu ook per foto 'bladeren'.

Op zoek naar een programma dat dit voor mij kon realiseren kwam ik terecht bij het programma dat ik tegenwoordig ook al gebruik voor het maken van S-VCD's van mijn digitale video's. Het brandprogramma WinOnCD 5 Pro biedt de mogelijkheid voor het maken van een fotoalbum in het door mij gewenste formaat.

De menumogelijkheden van WinOnCD zijn enigszins beperkt maar voldoen, mits zorgvuldig opgebouwd, prima. Helaas zijn er geen mogelijkheden voor het maken van submenu's. Maar wel zijn er 99 albums op een CD aan te maken. Kies je in het menu voor een album, dan krijg je van de daarin opgenomen foto's in thumbnails te zien. Je kunt dan een foto kiezen waarmee je de diashow wilt beginnen of gewoon via de playknop de hele serie vanaf de eerste foto weergeven.
Daarnaast wordt, als je dat wilt, datzelfde menu opgebouwd in HTML zodat je ook op de PC je albums kunt vertonen. Ook de originele fotobestanden worden op schijf bewaard. Je hebt dan meteen een archief.
Je kunt ook de optie aanvinken om de bij WinOnCD meegeleverde VideoCD-player software erbij te branden. Dat is een programma vergelijkbaar met WinDVD of Windows Media Player waarmee je het video equivalent van de html pagina's kan laten afspelen. Dit werkt dan inclusief aanklikbare menu-opties voor album en fotoselectie.

Nadelen van dit VCD formaat zijn er ook. Alle foto's worden in één directory opgeslagen en lange bestandsnamen zijn in dit formaat niet mogelijk. Dat maakt het helaas wat minder overzichtelijk bij gebruik op de PC. Met name bij een grote collectie foto's en veel albums moet je hier rekening mee houden.

Naast de standaardindeling voor VCD, welke door WinOnCD op de CD wordt gemaakt, kun je ook zelf nog mappen en bestanden toevoegen. Je kunt dus de originele foto's gewoon in hun eigen map, inclusief submappen, mee branden. Maar ook andere bestanden, bijvoorbeeld een alternatieve foto-browser voor de PC. Ook hier geldt helaas dat langere bestandsnamen worden afgekapt op het DOS 8.3 formaat.

Overigens kan dit alles, op één ding na, ook met Nero Burning Rom worden gerealiseerd. Kiezen voor een VideoCD, de foto's naar het bestandenvenster slepen en branden maar. Het nadeel van Nero is dat hiermee geen albums kunnen worden aangemaakt. Het is dus geschikt voor het weergeven van een serie foto's, maar daar houdt het helaas mee op.

Niet alle mogelijkheden (en onmogelijkheden) van WinOnCD 5 Pro heb ik hier genoemd. Zoals teksten toevoegen of achtergrondmuziek, etc. Maar door even het programma te bestuderen en alle opties te bekijken en hier en daar in de help rond te neuzen, is daar snel achter te komen. Het werkt erg gebruikersvriendelijk en qua kwaliteit krijg je veel mooiere foto's te zien dan in het mpeg formaat zoals dat door de meeste videobewerkingspakketten wordt gebruikt.

Een aanrader dus.

September 2002.
Johan de Jong