Na de door mij gerapporteerde problemen met de Sony DRU-500A had ik besloten deze om te ruilen. Dat is op 31 december 2002 gedaan.
Daarna heb ik enkele testen uitgevoerd om te bepalen of mijn eerdere problemen inderdaad aan de writer waren te wijten.

Om meteen maar even tot de conclussie te komen. De problemen lijken grotendeels opgelost.
Toch ben ik nog wel het één en ander tegengekomen waar rekening mee gehouden moet worden.
Het is geen volledige test. Immers, dan moet je vele verschillende methoden op verschillende media proberen. En ik beschik niet over veel verschillende media. En ik probeer ook niet alles uit op -R en +R schijven. Dat zou domweg onbetaalbaar worden.
De testen heb ik dus voornamelijk verricht op +RW schijven.

NERO
Mijn voorkeur voor een brandprogramma gaat uit naar Nero. Helaas wil deze niet echt goed samenwerken met de Sony DRU-500A.
Het branden lijkt steeds goed te gaan. Echter, bij grotere video's, dus langer dan circa 30 minuten, is de DVD-video wel steeds af te spelen op de PC, maar de DVD speler geeft steeds een Disc Error. Ik heb de beschikking over twee DVD spelers. En op beide gaat het fout.
Na dit vele malen te hebben geprobeerd met verschillende versies van Nero heb ik besloten voor de DVD-video geen Nero meer te gebruiken. Ik durf het ook niet aan om hiermee een -R of +R schijf te testen.

RecordNow, het bij de Sony meegeleverde brandprogramma
Om eerlijk te zijn, dit programma vind ik maar niks in vergelijking met Nero. Maar goed, vanwege de teleurstelling met Nero toch maar dit programma uit de kast gehaald.
En ja, het branden gaat goed. En zelfs mijn DVD spelers slikken de schijfjes en spelen de video goed af.
Wil ik echter een video branden met een omvang die bijna tegen de grens van de capaciteit aan zit (4300 Mb) dan zegt RecordNow dat deze te groot is. Ondanks dat er nog ruimte in de tijdbalk is. Na het aanpassen van een aantal instellingen in RecordNow, zeg maar een soort overburn toestaan, start het branden wel. Maar de schijf wordt niet voltooid en er komt een foutmelding.

WinOnCD 6 DVD edition
In eerste instantie rekent WinOnCD de omvang af aan gewone CD-R's en vraagt of ik overspan wil toepassen. Ik wil dit niet en ga vervolgens branden.
En dat gaat goed. En ja hoor, ook deze schijfjes zijn goed af te spelen.

1 op 1 kopie.
Ik heb in de PC een DVD speler. Dus dacht ik, waarom niet een 1 op 1 kopie maken waarbij de bron in de DVD speler zit.
Een poging met RecordNow en met WinOnCD mislukken. Er worden slechts enkele tientallen MB's gelezen en die worden vervolgens weggeschreven. Ik krijg de indruk dat dit alleen de TOC en nog wat gegevens zijn. Ik krijg de melding van een geslaagde kopie. Maar ja, alleen aan de TOC heb je niets. De rest van de bestanden staan niet op de doel DVD.
Ik heb toen maar een 1 op 1 kopie gemaakt waarbij eerst de DVD helemaal vanaf de writer wordt ingelezen en daarna wordt weggeschreven. Dus eigenlijk eerst een image maken en dan pas schrijven.
Dit is gelukkig goed gegaan.

Nu er toch een aantal geslaagde pogingen zijn geweest trek ik de stoute schoenen aan en probeer het op een DVD+R. En uiteraard vanuit WinOnCD. Daar had ik tot nu toe het meeste succes mee.
Gelukkig, dit gaat allemaal goed. Een ander project met RecordNow gaat ook goed.
Ik schrok toch eerst even toen de DVD speler een Disc Error gaf. Maar na twee keer de DVD opnieuw ingevoerd te hebben werd de video goed en volledig en met alle functies weergegeven.
Dit verschijnsel schijnt vaker voor te komen en daar maak ik mij maar niet meer druk over. Aangezien een tweede of derde poging elke keer wel weer lukt.

Twee gebruikte images waren aangemaakt met Studio8 op hoogste kwaliteit (bitrate 8000). Een andere image met DVDXCopy (dus 1 op 1 kwaliteit van een koopvideo). En weer een andere image was een rip van die zelfde koopvideo maar dan alleen de film (zonder menu) met een bitrate van circa 2800.

Images kleiner dan circa 4000Mb gaan goed met RecordNow. Voor (iets) grotere images moet ik uitwijken naar WinOnCD 6. Kleinere images (minder dan 2000Mb) lukken ook met Nero. Maar dat vertrouw ik toch niet helemaal.

Gebruikte DVD's: Sony +RW, Imation +RW, Imation +R en TX (Traxdata) +R.
Binnenkort wil ik ook nog andere merken en -R schijven uitproberen.
CD-R(W) heb ik nog niet getest. Maar daar heb ik nog een andere brander voor.

En zoals het nu lijkt was inderdaad mijn vorige Sony DRU-500A niet helemaal goed.
Als verdere testen nog iets anders uitwijzen dan vermeld ik dat weer hier.

5 januari 2003
Johan de Jong