NeroVision Express is een tool om menu's voor videobestanden mee op te bouwen. Ik ben er even mee aan het stoeien geweest. Lees hieronder mijn bevindingen.

Na het installeren verscheen er geen programmagroep in het Start-menu. Dat kan een incidentele fout geweest zijn maar het is wel lastig. OK, vanuit de programma directory de executable opstarten en dat was ook weer opgelost. Maar fraai is het niet.
NeroVision Express valt mij eigenlijk wat tegen. Het doet minder dan ik had verwacht.
Het is niet meer dan een mooi schilletje om de menumogelijkheden van wat er al mogelijk was in Nero Burning Rom 5.5. Ik heb de manier van menu maken met Nero laten zien tijdens de workshop en dat is nogal spartaans met erg weinig mogelijkheden.
NeroVision Express heeft dit alles in een mooi grafisch schilletje gestopt waarmee je stap voor stap je video met menu kunt opbouwen. Het biedt iets meer mogelijkheden wat betreft de thumbnails in het menu en de tekst die je in zo'n menu zou willen plaatsen. Met iets meer doel ik dan met name op kleurtjes, lettertypen, soorten kaders om de thumbnails en dat soort kleine dingetjes.
Een groot nadeel, ten opzichte van de Nero 5.5 mogelijkheid, is dat je niet kunt bepalen welk beeld uit de video in de thumbnail getoond moet worden. Het is altijd het eerste beeld. En dan heb je dus een probleem als de video met een 'fade-in' begint.
Ook heb je geen mogelijkheid om een 'first-play' filmpje te plaatsen of een aftiteling zonder dat daarvoor een thumbnail in je menu terecht komt.
Wel kun je in één videobestand meerdere hoofdstukmarkeringen aangeven. Dus ook met één videobestand kun je een menu opbouwen.
Als je meerdere videobestanden gebruikt en in één daarvan meerdere hoofdstukmarkeringen plaatst, dan wordt dit meteen een submenu.

Nogmaals, het valt mij erg tegen. Voor het maken van een eenvoudig menu wellicht voldoende. Maar ik vind de mogelijkheden beneden de maat omdat het niet of nauwelijks wat extra toevoegt aan de mogelijkheden die standaard al in Nero Burning Rom 5.5 aanwezig zijn.

Mijn hoop is gevestigd op de nieuwe versie van WinOnCD (versie 6 DVD edition). Als deze dezelfde menumogelijkheden biedt als versie 5 PE, getoond tijdens de workshop, en daarbij ook nog eens de beloofde DVD ondersteuning waarmaakt, dan is dat voor mij de ultieme tool voor het maken van DVD's of S-VCD's.
Vanaf eind november zal versie 6 in de winkels liggen.


20 november 2002
Johan de Jong