Nero 5.5.9.17 brandt toch goed op de Sony DRU-500A

In vorige berichten heb ik de problemen met Nero in combinatie met de Sony DRU-500A gerapporteerd.
Ik kreeg het op geen enkele manier voor elkaar een DVD-video schijf te maken welke op mijn DVD spelers af te spelen was.
Wel op de PC. Maar het is uiteraard de bedoeling dat ze het ook op een stand-alone doen.

Ik was hier helemaal niet tevreden mee. Ik vind Nero nog steeds één van de betere brandprogramma's. Van anderen kreeg ik de indruk dat er geen of weinig problemen zijn met Nero. In ieder geval zou het met versie 5.5.9.17 goed moeten gaan.
Dus ben ik verder gaan proberen. Ik heb toch maar een stapeltje DVD+R's aangeschaft om te gaan testen.

Er is momenteel op www.dvdrhelp.com een discussie aan de gang over dit fenomeen. In een vorig artikel heb ik dit ook al aangehaald. Deze discussie heb ik weer eens grondig doorgelezen een een aantal tips die daar gegeven werden, toegepast.
En waarempel. Het is gelukt. Hoera, hoera.
Eigenwijs als ik ben, heb ik toen weer versie 5.5.10.0 geïnstalleerd. Als versie 9.17 het doet dan mag het voor versie 10.0 toch helemaal geen probleem zijn?
Niet weer doen dus. Het branden lijkt goed te gaan. De DVD doet het ook op de PC. Maar de DVD speler bij de TV zegt "Disc Error" !
Let op! Ook versie 5.5.9.17.1 doet het niet goed. Je moet echt de voorloper hiervan hebben. Helaas is het in de versie info niet te zien welke je hebt. Het install pakket van 5.5.9.17 is 13.016kB. De versie 5.5.9.17.1 is kleiner.
Als mijn bronnen kloppen dan is de juiste versie hier te downloaden.
Kanttekening. Het lukte uitstekend met eigengemaakte DVD-video images (de VIDEO_TS map met .vob en .ifo files etc.). Een test met een rip van een film, gemaakt met DVDxCopy, lukt nog steeds niet met Nero. Daarvoor moet ik nog steeds RecordNow gebruiken.

De methode
1.Maak een nieuwe compilatie (bestand/nieuw)
2.Kies voor DVD-ROM(UDF/ISO)
3.Geen multisessie
4.ISO settings: ISO niveau 1, ISO 9660, ISO restricties NIET toegestaan (geen vinkjes)
5.UDF settings: UDF 1.02

Klik hierna op 'nieuw' om het normale projectvenster van Nero te krijgen en sleep daarin de gewenste image. Dit is de VIDEO_TS map met de .vob, .ifo en andere DVD-video bestanden.
Een (lege) AUDIO_TS map is niet absoluut noodzakelijk maar mag wel. Let er ook op dat de mapnamen in hoofdletters zijn weergegeven.
Nu gaan branden en je zou een werkende DVD-video moeten krijgen.

En toch blijf ik het vreemd vinden. Een DVD-video maken van een image is niets anders dan een gegevens DVD branden. Blijkbaar doet Nero iets geks (verkeerd) met DVD-Rom bitjes zodat (sommige) DVD spelers zo'n schijfje niet herkennen.
Ook vreemd is het dat het niet met alle branders en alle spelers fout gaat.
Ik heb hier momenteel twee spelers staan die allebei anders reageren op de schijfjes.
Ik ben pas tevreden als een schijfje op beide spelers goed functioneert. Dat vereist nogal wat testwerk en veel tijd. Eerst altijd op een +RW. Als dat uiteindelijk goed gaat dan op een +R.

Enfin. Ik ben blij dat ik nu voor Nero ook de juiste methode heb ontdekt. Met eigengemaakte DVD-video's gaat dit nu goed. Met kopieën van andere DVD's (lees: huur- of koop DVD's), hetgeen ik eigenlijk nooit doe maar voor de test heb uitgeprobeerd, moet het dan maar met RecordNow.

Geteste schijven: Imation +RW, Sony +RW, Philips +RW, Verbatim +RW, TX +R, DataWrite +R.

NB: uit bovenstaande valt ook af te lezen dat mijn brander goed functioneert. Mijn vorige exemplaar was blijkbaar inderdaad een maandagochtend produkt.

10 januari 2003
Johan de Jong