AC3 maken met Nero's Wave Editor

Iedereen die serieus DVD's van zijn/haar video's gaat samenstellen loopt er op een gegeven moment tegen aan. Wat is het beste formaat voor de audio?

Voor ons in PAL land is het pobleem minder groot dan voor NTSC landen. Immers, de DVD PAL standaard accepteert ook audio in het formaat MPEG1 Layer II. En dat is wat de meeste encoders zullen leveren.
NTSC is een stuk kieskeuriger. Dat werkt in de meeste gevallen alleen goed met audio in het AC3 formaat.
Maar ook voor DVD PAL is dit formaat uitstekend geschikt. En vaak nog wat beter dan MP2. De compressie is net zo hoog als van MP2. Maar de dynamiek van het geluid is vaak wat beter.

Nu is het zo dat er maar weinig (goede) AC3 encoders beschikbaar zijn. En dan vaak ook nog heel erg duur. En meestal als (dure) plug-in voor (dure) videobewerkings programma's zoals Adobe Premiere en Sonic Foundry's Vegas 4.
Gelukkig zijn er ook wel enkele freeware encoders te verkrijgen. Lees bijvoorbeeld maar eens mijn workshop over BeSweet.
Maar BeSweet heeft een probleem. Ook de maker geeft dit toe. De AC3 bestanden blijken niet altijd even compatible te zijn. En daardoor kan het maken van een DVD wel eens heel lastig worden. Bovendien blinkt BeSweet nu niet echt uit in gebruikersgemak.

AC3 plugin voor Nero
Eentje die dat wel doet is een AC3 plugin voor de Wave Editor van Nero5/6. Hoewel gebaseerd op dezelfde module die ook voor BeSweet wordt gebruikt, worden de problemen die met AC3 bestanden gemaakt met BeSweet nauwelijks ondervonden. En de interface is veel makkelijker.

De plugin kan worden gehaald van http://neroplugins.cd-rw.org. Hier kan ook een vervanger van de WAV.DLL van Nero worden opgehaald. Deze is nodig als je wav bestanden meer dan 2 kanalen (bijv. 5.1) bevatten.

Nero Burning ROM version 5.5.9.0 of hoger is nodig voor de plugins.
Nero versie 5, unzip de plugin DLL naar "...\Ahead\Shared\AudioPlugins".
Nero versie 6, unzip de plugin DLL naar "\Program Files\Common Files\Ahead\AudioPlugins".
De eerste twee letters van de plugin DLL moeten "nx" zijn (in kleine letters), anders zullen ze niet worden herkend door nero.

Als bron kun je het beste het oorspronkelijke WAV bestand gebruiken. Immers, mp2 is al gecompressed. En het is nooit een goed idee om een compressed bestand (AC3) te maken van een ander compressed (mp2) bestand. Dat leidt alleen maar tot nog meer kwaliteitsverlies.

WAV bronbestand
Voor het splitsen van het audio gedeelte in wav formaat zijn er diverse tools. De mpeg2 encoder CCE kan het geluidspoor van je AVI omzetten naar wav. Ook in TMPGenc kun je instellen dat de audio in Linear PCM moet worden weggeschreven.
Maar er zijn veel meer programma's die dit kunnen. Zoek in Google maar eens op 'AVI2WAV'.

Options
AC3Plugin Omdat het een uitvoer plugin is, krijg je een 'Options' knop als je voor 'Save As' kiest. Daar kun je diverse uitvoer opties instellen.
Hier kun je het aantal kanalen instellen, de compressie en de 'gain' voor input en output van elk individueel kanaal, de filtering en de 'dialog normalisation'.
Ook kunnen wav bestanden in het 5.1 formaat worden geéncodeerd. Maar dan heb je wel de eerder genoemde WAV.DLL nodig.
Behalve in de Wave Editor van Nero kan de encoder ook rechtstreeks vanuit Nero Burning Rom worden gebruikt. Bij 'Extra/Encode Files' kunnen meerdere audio bestanden worden toegevoegd en dan in één keer allemaal worden geéncodeerd. Je kunt dan natuurlijk niet eerst de wav bestanden beluisteren.

Volume
Als je een WAV bestand omzet naar AC3 zul je al gauw ontdekken dat het volume van het AC3 bestand meestal veel lager is dan het oorspronkelijke audio bestand. En dan met name de muziek.
Dit is volkomen normaal. Let maar eens op het volume van commerciële DVD's. Over het algemeen is het volume daarvan ook veel lager dan van bijv. TV geluid, Audio CD's, etc.
Om de best mogelijke luisterervaring te bereiken en om het volledige dynamische bereik van het geluid bij films te kunnen weergeven, zullen studio's de audio verminderen met ongeveer -24dB tot -27dB. Dit om ervan verzekerd te zijn dat de zeer luide gedeeltes zo helder mogelijk worden weergegeven. De spraak zal echter zo luid mogelijk worden gehouden om toch verstaanbaar te blijven.
Deze aanpassingen zijn nodig omdat de karakteristiek van een versterker thuis, al dan niet met Dolby weergave, nu eenmaal anders is dan die van de versterkers in een bioscoop.

Dit geldt allemaal natuurlijk niet voor de zelf gemaakte DVD video gemaakt van bronmateriaal afkomstig van je (digitale) fimcamera met eventueel toegevoegde muziek. Als het goed is heb je tijdens het editen al het geluidsspoor ingesteld zoals je dat wilt hebben en zul je in het AC3 bestand dezelfde dynamiek terug willen horen.

De plugin voor Nero heeft de Dialog Normalization standaard al op -27dB ingesteld (een waarde geadviseerd door Dolby Labs). Als je daarna nog de Dynamic Compression op 'None' zet, zul je nagenoeg geen verschil in volume horen ten opzichte van je oorspronkelijk audio bestand.

Als je al in het bezit bent van Nero Burning Rom dan is deze plugin een zeer voordelige oplossing voor het maken van AC3 audio. Als je de pech hebt dat je authoring programma niet met de door deze plugin aangemaakte bestanden overweg kan dan kan het erg veel geld gaan kosten om toch een werkende oplossing te krijgen. Maar zoals gezegd, het schijnt zo te zijn dat deze methode vaker succesvol is dan omzetten met behulp van BeSweet.

27 september 2003
Johan de Jong