Pinnaccle InstantCopy

Eigenlijk niet een onderwerp voor deze site. Maar ja, naast het maken van DVD's van eigen filmmateriaal zijn er ook velen die wel eens een kopietje van een mooie DVD willen maken. Al was het alleen maar om het originele exemplaar veilig op te bergen.

Pinnacle InstantCopy dus. Sinds januari 2003 op de markt voor EURO 49,-.
Een programma waarmee een 1 op 1 kopie van een DVD, inclusief alle extra's en menu's en ondertitels etc., gemaakt kan worden. Door middel van compressie zorgt het programma er voor dat een zogenaamde DVD-9 passend wordt gemaakt voor een DVD-5.
Naast het kopiėren van DVD's is InstantCopy ook uitermate geschikt voor het kopiėren van audio- en data cd's.

Als je probeert een DVD te kopiėren welke is beveiligd, bijv. door middel van MacroVision, dan zal het programma dat melden en weigeren een kopie te maken.
Wat voor zin heeft zo'n programma dan zul je zeggen. Immers, bijna alle koop- of huur DVD's zijn beveiligd. Maar de makers van InstantCopy weten natuurlijk ook donders goed dat hiervoor al lang een oplossing is gevonden. Dus dit laten ze lekker aan de gebruiker over.
Middels een programma als DVDdecrypter of SmartRipper is een DVD eenvoudig naar de harddisk te kopiėren waarbij gelijktijdig de beveiligingen worden verwijdert. En vanaf die kopie kan InstantCopy ook uitstekend zijn werk doen.

Standaard kun je met InstantCopy alleen maar de volledige inhoud van de DVD kopiėren. Gelukkig kun je, door middel van een kleine aanpassing in de registry van Windows, er voor zorgen dat je ook kunt kiezen welk gedeelte van de DVD je wilt hebben. Bijv. alleen de hoofdfilm. Of een filmpje dat als extra op de DVD staat.
Hierbij dien je er wel op te letten dat je de juiste versie van InstantCopy hebt aangeschaft. Versie 7.0.0.80, de versie van januari 2003, is nogal 'buggy' en niet met deze registry aanpassing te beļnvloeden. Versie 7.0.0.91 (op de CD staat versie 7.0a) van februari 2003 echter wel.

De video wordt gecomprimeerd. En dat leidt onherroepelijk tot verlies van kwaliteit. Per onderdeel (menu's, hoofdfilm, extra's) kun je enigszins de compressiefactor instellen. Zodanig dat je voor de hoofdfilm een zo hoog mogelijke kwaliteit kunt instellen.

In plaats van het meteen naar een DVD schrijven is het ook mogelijk een image te maken op de harddisk. Deze image is een eigen formaat van InstantCopy en kan later alleen maar via InstantCopy naar een DVD worden gebrand.
Maar ook daarvoor is een oplossing gevonden. Middels het programma PDItool kan de image worden omgezet naar een ISO bestand welke met vele brandprogramma's, zoals bijv. Nero Burning Rom, kan worden gebrand. Maar ook kan met PDItool de image van InstantCopy worden omgezet naar de standaard structuur van een DVD. Dus een directory VIDEO_TS. Ook deze kan later met vrijwel ieder brandprogramma dat DVD's kan branden worden verwerkt.

Al met al is InstantCopy door de mogelijke instellingen, eventueel gecombineerd met genoemde tools, een flexibel stukje gereedschap. Het eindresultaat zal, bij het kopiėren van een volledige DVD, iets minder van kwaliteit zijn dan het origineel. Maar in de meeste gevallen is het resultaat alleszins acceptabel.
Wil je echt optimale kwaliteit dan zul je een programma moeten kiezen dat een kopie maakt naar twee DVD's, dus zonder compressie. Een programma dat dit heel goed doet is bijv. DVDXCopy.

De methode om met InstantCopy een zo goed mogelijke copy te maken, wordt uitstekend beschreven op http://www.mrbass.org/instantcopy/. Ook is daar de aanpassing voor de registry, een programma om een kopie van een DVD naar de harde schijf te 'rippen' en het programma PDItool te vinden.

Aanvulling 15/03/03
Afgelopen week is bij Pinnacle een update (13MB) verschenen. Alsmede een aantal aanwijzingen om in het register enkele instellingen aan te passen. De update en de aanwijzingen zijn hier te vinden.

Aanvulling2 15/03/03
Een alternatief voor InstantCopy zou DVD95Copy ($45,-) kunnen zijn. Een zeer snelle en uiterst simpele rechttoe rechtaan tool om volledige DVD's te kopiėren.
De versie die ik heb kunnen bekijken doet niets anders dan een DVD9 overzetten naar een DVD5. Verder geen features. Je kunt niet een apart hoofdstuk kiezen of wat dan ook. Helemaal niets.
Dus behalve voor het kopiėren van een DVD9 naar een DVD5 (wat natuurlijk heel leuk is) zie ik (nog) geen toegevoegde waarde ten opzichte van InstantCopy. Of het zou inderdaad de eenvoud moeten zijn.
In toekomstige versies wordt het (de-)selecteren van extra's etc. wel ingevoerd.

Vooralsnog is Pinnacle InstantCopy dus veel veelzijdiger.
Als ik bijv. alleen maar een extra filmpje zou willen hebben dan kan dat met InstantCopy. Niet met DVD95Copy. En nog een aantal dingen.

Kortom, DVD95Copy is een handige kleine tool om een DVD9 naar een DVD5 te kopiėren (wel via SmartRipper of DVDDecrypter uiteraard). Maar ook niet meer dan dat.
Als in de toekomst meerdere opties worden ingebouwd, dan zal het zeker een geduchte concurrent kunnen worden voor Pinnacle InstantCopy.

Aanvulling3 19/03/03
InstantCopy is wat conservatief bij het transcoden. Daardoor wordt het eindresultaat meestal wat kleiner dan er eigenlijk op een DVD past.
Je kunt met de slider best de totale video-grootte wat groter maken (meestal iets van 5 tot 8%) ten gunste van de kwaliteit. Je loopt dan wel het risico dat het eindresultaat niet op een DVD past, en dat je opnieuw moet transcoden.
Als je met de slider de video size groter dan 4.3 GB maakt, verdwijnt de OK knop om de boel te starten. De verborgen truuk: druk op F5, en de knop komt weer tevoorschijn.

06 maart 2003
Johan de Jong