Inleiding

Een plaatje, en in dit geval een filmpje, zegt zoveel meer dan 1000 woorden. En dat is hier al helemaal van toepassing. Vandaar hieronder de link naar een voorbeeldfilmpje.
In dit filmpje is, vanwege het gemak, gebruik gemaakt van enkele texture loops. Daarvoor kun je natuurlijk elk filmpje bedenken wat je maar zou willen.

Het filmpje dat voor deze beschrijving werd gebruikt, kun je hier zien (180kB). Je hebt wel een Media Speler nodig om het filmpje af te spelen. De kwaliteit van het filmpje is overigens mager om de downloadtijd te beperken.
Via deze link is een voorbeeldje (145kB) in RealPlayer formaat beschikbaar.

Wat is nu eigenlijk de bedoeling? Een leuke firstplay, het filmpje dat meteen start als je een DVD in de speler legt, als intro voor de rest van je home-productie. Na die firstplay verschijnt dan eventueel een menu of de rest van je film.
Het onderstaande verhaal probeert je duidelijk te maken hoe dit is te realiseren. Het lijkt in eerste instantie misschien wat ingewikkeld. Maar eenmaal begrepen en geprobeerd valt het allemaal reuze mee.
De bedoeling van dit voorbeeld is om in de firstplay een aantal overlays (als Picture in Picture) te laten verschijnen welke met een fade-in/out te voorschijn komen en verdwijnen. En dan ook nog eens op verschillende momenten.
Uiteraard is het effect niet alleen voor een firstplay toepasbaar.

Met dank aan Roger Vranckx.

Firstplay met overlays (Picture in Picture) en fade-in/out

Een professionele DVD zal bij het opstarten een korte weergave geven over de inhoud.
De bedoeling is om het publiek een idee te geven wat er zoal verwacht mag worden betreffende de content van de DVD.

Met het idee om zelf een firstplay aan te maken met meerdere overlays (als picture in picture) die de mogelijkheid hebben van een fade-in/out, ben ik op zoek gegaan naar een tool om dit te realiseren. VToolBox gaf me daar een antwoord op.
Je kunt deze tool downloaden op de website van Klaus Horst via de volgende url:
http://home.t-online.de/home/klaus.horst of elders op deze site.

Het is een klein programma. Met een gebruiksvriendelijke interface welke je de mogelijkheid biedt om meerdere overlays toe te passen in één filmbestand. Zonder gebruik te maken van meerdere videotrack’s zoals bijv. bij Adobe Premiere. Uiteraard moet je ook over een videobewerkingspakket beschikken en hier maak ik gebruik van Studio 8.

Werkwijze
Na de keuze van het filmmateriaal dat je wenst te gebruiken in de ‘firstplay’, ga je deze capturen en op lengte maken.
Je kunt ook gebruik maken van de DVD-menu templates van Studio8, waarvan je dan al de attributen zoals de knoppen en teksten verwijdert. Dan houd je een gewoon avi-bestand over. Als alternatief kun je ook gebruikmaken van een textureloop waarvan je via de volgende link meerdere voorbeelden vind:
http://www.mainconcept.com/texture_loops.shtml

Een firstplay hoeft niet lang te zijn. 30 seconden is naar mijn mening ruim voldoende.
Ik maak gebruik van een textureloop. Standaard hebben die een lengte van 4 seconden.
Je plaatst er een aantal achter elkaar op de tijdlijn in Studio. Voeg daar eventueel een fade-in/out aan toe aan het begin en het einde en sla deze op in het DV-avi formaat.
Het filmmateriaal dat je wenst te gebruiken als overlay bereid je uiteraard ook voor in Studio.
Let wel dat je weet hoeveel overlays je wenst toe te voegen. Het is de kunst om met deze wetenschap de lengte te bepalen van al de overlays tesamen. Deze mogen niet de tijdsduur van je firstplay overschrijden. Afzonderlijk mogen ze onderling wel in lengte verschillen.
Het is raadzaam om al je filmmateriaal te ontdoen van geluid. Dat geeft later bij het afwerken in Studio minder problemen met de synchronisatie.

Nu open je VToolBox en importeer de firstplay. Bepaal waar je output AVI komt te staan.
Bij Codec kies je voor MainConcept DV Codec, deze converteert zeer snel en geeft een uitstekende kwaliteit. Later kun je de avi importeren in studio voor de afwerking. De Codec moet uiteraard wel op je systeem geïnstalleerd staan.

Nu kies je in de drop-downlist ‘Overlay 1’ en importeer deze door op ‘overlay avi’ te drukken. Bij ‘Rahmen’ kun je een omkadering kiezen en een kleur en gewenste dikte.
Bij ‘Startpunt’ bepaal je wanneer de overlay zal beginnen door de schuifbalk te bewegen en dan op Start te drukken. Bij het tabblad van Overlay 1 kun je ook de lengte en plaats van je overlay-avi bepalen. Druk op OK en dan in het hoofdvenster op Start. VToolBox zal nu je eerste gedeelte renderen.

Voor de tweede overlay open je nu de nieuw aangemaakte avi en importeer je de volgende overlay-avi en herhaal de bewerkingen opnieuw.
Je zult merken dat je nu, als je de startpositie aangeeft, de vorige overlay zult zien opkomen. Dat vereenvoudigt de positionering van je tweede overlay. Je hebt nu immers een idee waar je deze kunt plaatsen. Het is zelfs toegelaten om beide overlays te laten overlappen.
Je kunt natuurlijk op dat moment meerdere overlays importeren en op verschillende plaatsen gaan zetten. Hier start dus je creativiteit.

Als kleine opmerking toch even vermelden dat in VToolBox het fijn afstemmen van je positionering ook met de muis kan door de scroll te gebruiken.
Weer alom dus de plaats bepalen en de tijd instellen voor je overlays en opnieuw renderen.
Let wel dat je elke keer een andere naam geeft voor je avi bij het opslaan.

Zo kun je steeds opnieuw het laatst aangemaakte materiaal gebruiken en als je resultaat toch tegenvalt is het eenvoudig om een aanpassing door te voeren zonder steeds opnieuw te moeten beginnen. Op deze wijze kun je nu meerdere overlays gaan importeren naar gelang de lengte van je firstplay en de inhoud van je DVD.

Het maken van het fade-in / fade-out effect
Wanneer je volledige avi klaar is, kun je deze gaan bewerken in Studio.
Je plaatst de aangemaakte avi op de tijdlijn.
Je blokkeert het videospoor en ontdoet dit van het geluid (indien nog aanwezig).
Je bepaalt de plaats waar de eerste overlay start en gaat daar met het scheermesje knippen. Om op frame te werken kun je de Ctrl-toets indrukken en dan scrollen met de muis. Dan zal Studio trimmen op frame.
Wanneer je op beeld wilt werken, laat je de Ctrl-toets gewoon los. Dan ga je op twee frames werken.
Zo plaats je dus bij ieder begin en einde van je overlay een knip. Frameaccuraat!
Op deze knippen plaats je een Dissolve. De tijd van deze Dissolve kun je aanpassen in Studio bij het tabblad bewerken.
Je kunt nu eventueel ook een Smartsound of een mp3 toevoegen en trimmen op lengte.
Studio is nu klaar om het project te renderen naar DV-avi.
Later kun je, middels TMPGEnc, of CCE, of natuurlijk meteen met Studio8, de avi omzetten naar het juiste formaat.
Voor DVD kun je nu deze firstplay gaan importeren in je authoringpakket.
Veel compilatiegenot, laat je fantasie de vrije loop.

In samenwerking met Johan de Jong
Roger Vranckx

Aanvullend commentaar op bovenstaande methode.
Een nadeel van bovenstaande manier vind ik dat in de film waarop je de overlay’s wilt toepassen steeds een paar frames worden opgeofferd aan het dissolve effect. Meestal nauwelijks zichtbaar. Maar bij een fors bewegend basis bestand kan dat toch wel eens hinderlijk zijn.

Een methode om dit op te lossen is door overlappende scenes te maken en deze samen te voegen in Studio. En dan met de dissolve er voor te zorgen dat de overlappingen steeds framenauwkeurig op elkaar aansluiten.
Dus eigenlijk een aantal kopieën van het basisbestand. En dan in elke kopie de gewenste overlay plaatsen op het gewenste moment. Als je vier overlay’s wilt maken dan krijg je dus vijf bronbestanden.
Vervolgens het basisbestand zonder overlay en de eerste met overlay op de tijdlijn van Studio plaatsen. Middels een dissolve de overlay op het juiste frame in het basisbestand over laten gaan. Dan daarvan een avi maken. Vervolgens hiermee het tweede bestand met overlay samenvoegen middels een dissolve. Enzovoort.
Als de tijd tussen het verschijnen van de overlay’s lang genoeg is (langer dan de dissolve effecten) kun je ze zelfs allemaal achter elkaar op de tijdlijn plaatsen en de dissolve’s toepassen. Dan hoef je geen tussenbestanden aan te maken.
Het is wel veel meer werk. Maar voor een echt professioneel effect wellicht het overwegen waard. Bijkomend voordeel is dat je dan ook de audio van het basisbestand helemaal in tact kunt laten. Immers, de basis verliest op deze manier geen frames en de audio daarvan zal dan ook precies blijven passen.

14 maart 2003
Johan de Jong