DVD authoring met TMPGenc DVD Author

Het is algemeen bekend dat TMPGenc een bijzonder goed stuk gereedschap is om videobestanden (AVI) te encoderen naar formaten (mpeg) die geschikt zijn voor het samenstellen van een (S-)VCD of DVD.
Na die encodering kunnen deze bestanden, met behulp van een authoring programma, worden voorzien van de juiste structuur en (eventueel) een menu.

Mijn persoonlijke voorkeur voor het maken van een DVD gaat momenteel uit naar DVD-lab. Een programma waarmee bijzonder mooie menustructuren zijn te maken. Het is ook een programma dat zich volledig houdt aan DVD specificaties waardoor je er van uit kunt gaan dat de uiteindelijke DVD op nagenoeg alle DVD spelers afspeelbaar is. Bij veel andere programma's is dat vaak nog maar afwachten.

Maar voor velen gaan de mogelijkheden van programma's als DVD-lab misschien wel veel te ver. Zij hebben voldoende aan een programma dat hun helpt bij het maken van eenvoudige menu's en het samenstellen van een goede DVD structuur.

In het voorjaar van 2003 heeft de maker van TMPGenc het programma TMPGenc DVD Author het licht laten zien. Eventueel in combinatie met TMPGenc (de encoder) is dit een eenvoudige, maar toch krachtige tool, om een DVD samen te stellen.

Bestandsformaten
TMPGenc DVD author kan alle formaten verwerken die met TMPGenc zijn aangemaakt. Ook bestanden die 'gede-muxed' zijn (bijv. m2v en m2a bestanden). Maar het heeft ook geen moeite met mpeg bestanden die met andere programma's zijn gemaakt. Dus de extra aanschaf van TMPGenc is niet noodzakelijk.
Ook kan het programma reeds eerder aangemaakte DVD images inlezen. Dat doet het aan de hand van het bijbehorende VIDEO_TS.IFO bestand.

Mogelijkheden
Het programma heeft een aantal templates. Sommige met pictogrammen, sommige waarbij de tekst als 'Hotspot' fungeert. Standaard knoppen voor volgend menu, terug en 'play all' zijn aanwezig.
Het maken van een 'Firstplay' filmpje is niet mogelijk en ook audio kan niet aan het menu worden toegevoegd.
Eigen buttons en frames kunnen niet worden gebruikt en de plaatsing van de pictogrammen en teksten staat ook vast in de template. De 'highlight' kleur kan ook niet worden aangepast. En ook aan de 'routing' kan niets worden veranderd.
De pictogrammen kunnen van een fragment van de betreffende video worden voorzien en zelfs een bewegend beeld bevatten waarbij het aantal seconden is in te stellen. Ook voor de achtergrond kan een gedeelte van een videobestand worden gebruikt (eventueel inclusief de audio van dat fragment) en natuurlijk ook van een foto of iets dergelijks.
Je bent dus overgeleverd aan dat wat de maker heeft bedacht. Overigens niets mis mee. Het zit heel logisch in elkaar.
Tot slot is er nog een eenvoudige, maar doeltreffende, brandmodule ingebouwd.

Conclussie
TMPGenc DVD author biedt wat betreft de bronbestanden een grotere vrijheid dan veel andere authoring programma's in deze prijsklasse. Maar de menu-mogelijkheden zijn voor mij te beperkt. Wel uitgebreider dan bijv. Nero. Daarmee kun je o.a. geen sub-menu's maken en chapters aangeven. Maar weer veel minder dan bijv. DVD-lab.
Wat betreft de DVD structuur lijkt het er op dat TMPGenc DVD author een DVD maakt die moeiteloos op vele DVD spelers is af te spelen. En daar wil het bij andere programma's nog wel eens aan mankeren.
Het programma is snel aan te leren en voor de meesten zal het geen problemen opleveren om in korte tijd een werkende DVD samen te stellen.
Hoewel ik onder de indruk ben van de kracht en de eenvoud van het programma zal ik het zelf niet gaan gebruiken. Ik heb de 30 dagen probeerversie dan ook al weer van mijn systeem verwijderd.
Ik wil zelf tot in alle details kunnen bepalen hoe een menu er uit gaat zien en zich gaat gedragen. Ik wil een 'Firstplay' kunnen gebruiken, zelf de 'routing' kunnen bepalen etc. etc. Dat kan allemaal niet met TMPGenc DVD author.
Maar voor iemand die dat allemaal niet nodig vindt maar toch tegen de beperkingen van bijv. Nero aanloopt, is het een prima programma.

TMPGenc DVD author kost $68,-. Dat is niet te veel gezien de kwaliteit en ten opzichte van de concurrentie. Echter, zetten we daar tegenover het 'slechts' $99,- kostende DVD-lab (introductieprijs $79,-), dan biedt DVD-lab toch wel heel erg veel meer. Maar bij DVD-lab wordt er wel veel meer van de gebruiker verwacht wat betreft kennis van DVD structuren en samenstelling van de bestanden. En DVD-lab vereist toch wat meer studie. TMPGenc DVD Author daarentegen is zonder moeite heel snel onder de knie te krijgen.

07 juli 2003
Johan de Jong