DVD (met menu) maken met Pinnacle Studio8

Studio8 kan uitstekend een video DVD met menu maken.
Ook menu's bestaande uit meerdere pagina's en/of submenu's zijn heel goed mogelijk en zelfs het toevoegen van een 'FirstPlay' filmpje is ok al geen probleem.
De handleiding van Studio8 is hierin bijzonder duidelijk. En na wat oefenen moet het voor iedereen te doen zijn.
Ook in mijn workshop staan de basishandelingen vermeld. Hoewel daar het eindresultaat voor een S-VCD wordt gebruikt, is de werking uiteraard niet anders dan voor een DVD.
Deze tekst kan dan ook als aanvulling op die workshop worden gezien.

Een nadeel van de huidige versie van Studio8 (versie 8.3.18) is dat bewegende titels nogal schokken. Dit is in versie 8.5 opgelost. Deze verkeert op dit moment echter nog in Beta en is absoluut onbetrouwbaar.

Aandachtspunten bij het maken van menu's:
Blijf binnen het veilige kader (de rode strepen). Anders weet je nooit waar teksten en pictogrammen uiteindelijk precies terecht komen.
Plaats de pictogrammen niet te dicht bij elkaar.
De handvatten (die knopjes waarmee je de pictogrammen kleiner en groter kunt maken) mogen elkaar niet overlappen. Want dan lukt het kiezen via de navigatiepijlen van je afstandsbediening soms niet goed.
Zet in de teksten bij je pictogrammen eventueel ook het cijfer van het hoofdstuknummer. Dat is gemakkelijk. Je kunt namelijk nog steeds, net als bij S-VCD, met de cijfertoetsen je hoofdstuk kiezen.
Maak bij het gebruik van submenu's niet de fout, zoals ik eerst deed, hier een knop 'volgende' voor aan te maken. Maar maak een gewone standaardknop. Deze kun je dan op de normale manier aan het volgende menu koppelen. Een knop 'volgende' is bestemd voor een menu met meerdere pagina's.
Zet alle menu's vooraan in je tijdbalk. Uiteraard na een eventueel FirstPlay filmpje.
Als je (sub)menu's ergens tussen de hoofdstukken plaatst dan kom je in dat menu nadat het voorgaande hoofdstuk is afgespeeld. Doe dat dus niet tenzij dit inderdaad je bedoeling is.
Met een beetje fantasie is er een mooie 'routing' samen te stellen.

Maken definitieve video
Als de video klaar is maak dan eerst met Studio een imagebestand. Deze kun je dan later via Studio of met Nero branden.
Het kan geen kwaad van te voren nog even de 'routing' op de correcte werking te controleren.
Dat kan, voordat het image-bestand wordt gemaakt, in Studio8 d.m.v. het preview-venster. Test dan met behulp van de navigatiepijlen of de pictogrammen op de juiste manier te benaderen zijn.
Overigens is het sowieso verstandig te testen alvorens een image-bestand te maken. Dit laatste is namelijk een tijdrovend proces.
Na het maken van het image-bestand kan het ook getest worden m.b.v. bijv. PowerDVD.
Open met PowerDVD de directory waar Studio de tijdelijke bestanden zet, zoek het bestand VIDEO_TS.IFO en start het. Ook dan kun je met de navigatiepijlen van PowerDVD testen of het menu goed functioneert. En uiteraard is dan de rest van de video ook te bekijken.

Als je de image met Nero wilt branden dan gebruik je de bestanden in diezelfde VIDEO-TS directory. In Nero kies je voor een nieuwe DVD-video en sleept de bestanden in de VIDEO-TS map van Nero.
Overigens gaat het branden van een DVD ook uitstekend rechtstreeks vanuit Studio8.

Hoeveel tijd neemt het in beslag?
Hoe lang het aanmaken van de image met Studio8 duurt is uiteraard afhankelijk van je configuratie.
Op mijn PC, een AMD Athlon XP 1800+ duurt het ongeveer 3 keer zo lang als de video.
Hierbij meot ik wel opmerken dat ik in de tijdlijn al volledige AVI bestanden sleep waar Studio8 dus niet meer de overgangen/effecten/geluid etc. hoeft te renderen.
De tijdsduur van dat renderen is ook weer afhankelijk van je PC maar ook van de hoeveelheid effecten etc. die je in met Studio hebt toegevoegd aan je video.
Zelf maak ik eerst per hoofdstuk een compleet AVI bestand. En van die AVI bestanden maak ik dan later de DVD compilatie. Deze methode bevalt mij uitstekend.

Het branden op een DVD duurt, bij de huidge branders, ongeveer 25 minuten voor een volle DVD.

Op een DVD kun je, in hoogste kwaliteit, een uur video kwijt.
En ik moet zeggen, Studio8 levert bijzonder goede kwaliteit. Dit in tegenstelling tot de kwaliteit die Studio8 levert voor S-VCD.
Wil je meer video kwijt op 1 DVD dan zul je de kwaliteit moeten aanpassen.
Met welke instelling de kwaliteit zichtbaar minder wordt weet ik niet. Maar 1 1/2 uur film zal nog steeds een bijzonder goed beeld te zien geven. Daarboven moet je toch vrezen voor enig zichtbaar kwaliteitsverlies.

Welk type schijf?
Gebruik bij voorkeur in eerste instantie een DVD+RW. Als de video en/of het menu achteraf toch niet zo geslaagd blijkt te zijn dan kun je nog een keer op dezelfde schijf branden. Het is altijd jammer een niet geslaagde schijf weg te moeten gooien. Ze zijn namelijk (nog) niet goedkoop.
Als het uiteindelijke produkt geslaagd is dan kun je altijd nog besluiten de video op een DVD-R of DVD+R te branden.
Mijn bevindingen met verschillende merken en typen DVD schijven kun je lezen in het artikel 'DVD brandproblemen met de Sony DRU-500A'.

8 december 2002
Johan de Jong