DVD-lab, een eerste test en conclussie

Na mijn eerste beschouwing (zie artikel 13 april 2003) ben ik bezig geweest om een project samen te stellen in DVD-lab (http://www.mediachance.com/dvdlab/). Dit met het doel de werking van de verschillende mogelijkheden uit te proberen en te zien of de uiteindelijke DVD op mijn DVD speler volledig zou functioneren zoals ik het had bedacht.
Slotsom: het werkt !

Eerst heb ik volledig de helpfunctie doorgelezen. Deze is eigenlijk als een tutorial geschreven. Daardoor is het programma snel te doorgronden en worden de mogelijkheden (en onmogelijkheden) al gauw duidelijk.

Dat met DVD-lab mooie menu's gemaakt kunnen worden was mij al duidelijk. Ook de mogelijkheden om knoppen te maken en op meerdere manieren te laten reageren zijn erg veelzijdig.
Om een bewegend menu te maken, dus een bewegende achtergrond en eventueel bewegende pictogrammen, zul je in een ander programma, bijv. een videobewerkingsprogramma zoals Studio8, de voorbereidingen moeten treffen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan VToolBox (gebruikt in een artikeltje van 14/03/03) waarmee heel eenvoudig Picture in Picture effecten zijn te maken. Uitstekend geschikt voor een menufilmpje.
Mijn test was met name gericht op het functioneren van de routing. Want dat is naar mijn mening het allerbelangrijkste. Als de routing niet goed gaat dan kunnen de menu's nog zo mooi zijn, maar is de DVD onbruikbaar.

Menu structuur
Ik heb een vijftal korte filmpjes gebruikt. Ik stuur deze aan vanaf twee submenu's. Daarboven uiteraard een hoofdmenu. Bij het switchen van de menu's heb ik een overgang (transition) door DVD-lab laten maken. Jaja, dat kan DVD-lab ook. Dat zie je eigenlijk bij geen enkel ander authoring programma. En ik laat de DVD starten met een 'firstplay'.



Routing
Ik prefereer het werken met aparte bestanden voor elk hoofdstuk. Met DVD-lab kun je regelen dat deze achter elkaar worden afgespeeld. Wat echter niet kan met DVD-lab, en dat valt mij een beetje tegen, is het maken van een routing voor 'next' en 'previous'. Dat betekent dus dat je niet met die knoppen op je afstandsbediening van het ene naar het andere hoofdstuk kunt overschakelen.
Dit is (deels) op te lossen door in een movie een chapterpoint aan te brengen. Als je dit doet aan het eind van een movie dan kun je wel met 'next' naar het einde toe skippen en, door middel van de routing die je hebt aangemaakt, dus naar het begin van de volgende movie. Het chapterpoint mag niet aan het absolute einde staan. Dan zal het niet werken. Dus een fractie voor het einde zo'n chapterpoint plaatsen. Klein nadeel is dat je dan misschien net nog een paar frames van dat hoofdstukeinde ziet.
Terug gaan naar een vorig hoofdstuk is er niet bij. Als je een chapterpoint hebt geplaatst kun je alleen terug naar het begin van het lopende hoofdstuk.
Wil je toch volledige navigatie mogelijkheden naar alle hoofdstukken dan zullen al die hoofdstukken in één movie moeten staan. Dus één groot bestand van de gehele video. Daarin moet je dan op de gewenste plaatsen een chapterpoint zetten en dan is het bladeren wel mogelijk.
Deze chapterpoints zijn, uiteraard, in het menu op te nemen.

Een ander punt dat ik tegenkwam, en wat mij ook een beetje tegenvalt, is dat een movie altijd terugkeert naar het (sub)menu waarvan het is gestart. Maar als ik op de 'title' knop van de afstandbediening druk wil ik terugkeren naar het hoofdmenu. Zoals dat bij bijna alle DVD's gebruikelijk is. Bij DVD-lab zul je altijd via het submenu weer terug moeten.

Bovenstaande aanmerkingen zijn in het forum (http://www.mmbforums.com) ook al door anderen geplaatst. Hopenlijk gaat de maker hier wat mee doen. Want pas dan is de routing helemaal naar eigen wens te regelen en naar mijn mening zal het pas dan een volwaardige concurrent voor andere programma's worden.

Conclussie:
DVD-lab is in potentie een zeer goed authoring programma dat de concurrentie met menig ander professioneel pakket aan kan gaan.
Het programma is bedoeld voor video-hobbyïsten die weten waar ze mee bezig zijn. Zij weten wat een videostream en een audiostream is. Kennen de werking van subpictures en zijn bekend met de bestandsformaten van een DVD. En zij willen de authoring geheel naar eigen hand zetten zonder beperkingen.
Iemand die zich hier niet mee bezig wil houden en tevreden is met standaard templates en de beperkingen die vele andere authoring programma's hebben, is bij DVD-lab aan het verkeerde adres.
DVD-lab is op dit moment nog niet op de markt. De pre-release vertoont nog enkele fouten. Maar de maker is druk bezig deze zo snel mogelijk te herstellen en is ondertussen nog bezig enkele dringende wensen van forumbezoekers in te bouwen.
Gezien de vele lovende reacties belooft het nu al een succesvol programma te worden. Met name door de zeer flexibele en geavanceerde mogelijkheden om mooie menu's samen te stellen en niet in de laatste plaats door de prijsstelling. Voor 'slechts' $99,- (introductieprijs $79,-) is het een bijzonder goed alternatief voor het krachtige en professionele, maar ook veel duurdere ($999,-) Sonic ReelDVD en andere vergelijkbare programma's.

De Final Release is op 20/05/2003 uitgekomen.
Via http://www.mediachance.com/dvdlab/ is deze aan te schaffen.

17 april 2003
Johan de Jong