DVD-lab. Een bijzonder authoring programma (voorbeschouwing).

Je kunt niet zomaar een video bestand op een DVD branden en dan verwachten dat je DVD speler deze af kan spelen. Een speler verwacht een bepaalde bestandsstructuur. Voor het samenstellen van een DVD heb je dan ook een 'authoring' programma nodig.
Een nieuwe speler op deze markt is/wordt DVD-lab van de firma Mediachange http://www.mediachance.com/dvdlab/.

Een eerder artikel van mij gaat over Sonic ReelDVD (05/03/03). Een zeer professioneel authoring programma. Echter ook met een professioneel prijskaartje ($999,-). Voor vele hobby´sten dus niet echt een optie. Maar daar komt met DVD-lab nu verandering in.

Onlangs werd ik door iemand in de nieuwsgroep nl.hobby.video gewezen op dit programma.
DVD-lab is gemaakt door een ÚÚnmansbedrijf in Canada. Oscar, de maker van DVD-lab, heeft al veel grafische programma's op zijn naam staan en is hiermee bijzonder succesvol. Niet alleen vanwege de uitstekende kwaliteit van zijn programma's, maar ook door de relatief lage prijs die hij hiervoor vraagt.
Van zijn hand is o.a. ook DCEnhancer, een bijzonder handige tool om digitale foto's te optimaliseren. Hierover heb ik al eens een artikeltje geschreven en op mijn website geplaatst (25/11/02).

DVD-lab gaat 'slechts' $99,- kosten. En dat is, gezien de mogelijkheden en de kwaliteit van het programma, een koopje. Hiermee is een professioneel authoring programma binnen het bereik van de video hobby´st gekomen. En naar mijn mening zal het een geduchte concurrent worden voor programma's zoals Sonic ReelDVD, Pinnacle Impression, Ulead DVD Workshop, etc.

In de basis vertoont DVD-lab heel veel overeenkomsten met ReelDVD. Maar DVD-lab biedt nog een aantal extra's. Met name bij het ontwerpen van menu's.
Vanwege de veelzijdigheid, de professionaliteit en de prijs van dit programma heb ik besloten een Workshop te gaan schrijven over het authoren van DVD's met behulp van dit programma. Het maken van een workshop kost behoorlijk veel tijd. Ik kan daarom ook nu nog niet inschatten wanneer deze gereed zal zijn. Maar ik ga er alle beschikbare uurtjes aan besteden. Dus nog even geduld.

Ik ben ondertussen al even een beetje met DVD-lab aan het stoeien geweest. Aangezien het programma op dit moment nog niet op de markt is houdt dat dus in dat ik geoefend heb met de Beta versie. Volledig aan de hand van de help pagina's. Deze zijn bijzonder duidelijk en vehelderend.
En ik moet zeggen, ik ben erg onder de indruk van de mogelijkheden.
De 'routing' is nagenoeg gelijk aan Sonic ReelDVD. Dus erg goed. De menu-building biedt bijzonder veel mogelijkheden en is heel flexibel. En daarin biedt het dus veel meer dan ReelDVD. Hier zijn echt prachtig mooie menu's mee te maken.
Ok, je kunt nog merken dat het nog niet helemaal af is. Daarvoor is het ook een Beta versie. Maar het belooft veel goeds. En voor die prijs ($ 99,-) absoluut de moeite waard.

Bij de routing ben ik echter nog wel twee, in mijn ogen, tekortkomingen tegengekomen.
Ik kan nergens een mogelijkheid vinden om de routing voor 'next' en 'previous' in te stellen. Of ik heb het niet kunnen ontdekken, of het zit er niet in. Overigens werkt het wel als je chapters hebt ingesteld. Maar van movie naar movie gaat niet.
Daarnaast keert een videofragment (een hoofdstuk) altijd terug naar het (sub)menu waarmee het gestart is. Echter, ik wil terug kunnen keren naar het 'root' menu als ik op de afstandsbediening op 'Title' druk. En dat lukt niet. Ook dan keer je terug naar het menu waarmee het betreffende hoofdstuk is gestart.
Ik hoop wel dat deze routing mogelijkheden er in de definitieve versie in komen. Want deze opties wil ik absoluut niet missen in zo'n programma. Het kan mij zelfs doen besluiten maar helemaal van het gebruik van dit programma af te zien.
Een korte zoektocht in de forums van Mediachange (http://www.mmbforums.com/) heeft mij wat dit betreft helaas nog niets opgeleverd.

Afgezien van enkele Beta foutjes is dat dus de enige tekortkoming die ik tot nu toe tegengekomen ben. Voor de rest is dit een aanrader voor een ieder die enigszins serieus met DVD authoring bezig is/gaat.

Op de site van de maker is zeer veel informatie, samen met veel uitleg en screenshots, te vinden. Voor belangstellenden absoluut een bezoekje waard.

13 april 2003
Johan de Jong