Mijn eerste ervaringen met de DVD writer Sony DRU-500A.

Mijn eerste ervaringen met de Sony DRU-500A zijn nogal ehh... hoe zal ik het zeggen, een beetje teleurstellend. Maar daarmee wil ik nog niet meteen zeggen dat het aan de Sony ligt.

Wat is namelijk het geval. Ik heb met succes in Studio8 een eigen video gemaakt. Met menu's, een firstplay filmpje, een aftiteling enzovoort enzovoort. Maar liefst een vol uur. Ja, ik weet het, te lang om aan de familie te laten zien. Maar voor ons zelf is het een heel aardig product geworden ;)

Vervolgens brand ik deze video, met behulp van Studio8 of met Nero (in beide gevallen gaat dat bijzonder goed) op een DVD schijf van het type +RW. Een rewritable dus.
Vol verwachting het schijfje in de DVD speler gestopt en jawel, een geweldig resultaat is mijn beloning. Tjongejonge, dat is nogal een verschil met S-VCD. Niet of nauwelijks waliteitsverlies te zien ten opzichte van het bronmateriaal.

Uiterst tevreden besluit ik dit resultaat op een +R schijfje te zetten. Dan kan ik de rewritable weer voor andere probeersels gebruiken.
En daar begint de ellende.
Aan het eind van het brandproces krijg ik de melding dat de schijf niet afgesloten kan worden. Met dus als resultaat een onbruikbare schijf.
Ok, het kost een paar centen, maar ik heb nog een DVD+R liggen en waag de gok. En ditmaal lijkt het goed te gaan. Vol verwachting naar mijn DVD speler. Maar helaas, die geeft de melding 'no disc'.
Zal het aan de DVD speler liggen? Maar nee, die van mijn zoon, die normaal bijna alles slikt (zijn DVD speler dus), lust ook deze schijf niet. En de DVD spelers in de hier aanwezige PC's ook niet.

Goede raad is duur. En in het geval van DVD schijfjes is het inderdaad (nog) duur. EURO 5,95 per stuk. Dan maar een ander type geprobeerd. Ik haal in de winkel een DVD-R schijf.
Die lijkt helemaal goed te gaan. Ook in de DVD speler. Hoera, denk ik nog. Maar te vroeg gejuicht. Een aantal hoofdstukken verder, ongeveer na 35 minuten, staat het beeld stil. Niet meer vooruit te branden zogezegd. Ook op de andere DVD speler en ook op de DVD spelers in de PC's.
Wederom onbruikbaar dus.

Tegen beter weten in haal ik een DVD-R schijf van een ander merk. Ook hier lijkt het branden goed te gaan. Maar als ik de schijf bekijk dan blijkt slechts de helft beschreven te zijn. Dus ook deze kan als dure onderzetter op de grote stapel.

Voorlopig gebruik ik voor video dus alleen maar DVD+RW. Dat gaat (tot nu toe) steeds goed. Ok, ze zijn wat duurder. Maar voor die paar videofilmpjes die ik per jaar maak, maakt mij dat niet uit.

Ter informatie: De gebruikte DVD+R(W) schijven zijn van het merk Imation. Ook een DVD-R was van datzelfde merk en ik heb een DVD-R van het merk VIVASTAR geprobeerd en later nog eens een DVD+R van TraxData. Nogmaals, de DVD+RW geeft geen problemen. De niet-herschrijfbare schijven gingen allen verkeerd.
Hoe de schijven zich voor data opslag gedragen weet ik nog niet. Maar bij de +RW is dat in ieder geval geen probleem.

Ik ga eerst maar eens volop de tijd besteden aan informatie vergaren omtrent dit fenomeen voordat ik mij er weer aan waag. De prijzen van de DVD schijven zijn mij nu eerst nog veel te hoog om zomaar wat te proberen. Zoals gezegd, dan maar een paar EURO meer voor een rewritable.

Overigens, als iemand mij hierover meer kan vertellen en zeggen wat ik hier fout doe, dan hoor ik dat bijzonder graag.
Wordt vervolgd.

4 december 2002
Johan de Jong.


update 8 december 2002
Het is ondertussen duidelijk dat niet alle problemen zijn te wijten aan de Sony brander. Hoewel met de nieuwste firmware, nu versie 1.0f, enkele bekende problemen zijn opgelost. Alsmede de mogelijkheid om nu met 4x snelheid te branden.
Ook een bepaalde versie van Nero Burning Rom gooide roet in het eten bij het branden van een DVD-R.
En verder blijkt het zo te zijn dat lang niet elk merk schijf geschikt is voor elk merk brander. Dat is dus even zoeken en proberen.
Volgens enkele berichten is de, zeer goedkope, DVD-R van het merk PRINCO een goede keuze. Deze kan echter maar op enkelvoudige snelheid worden beschreven. Ik heb deze zelf nog niet kunnen testen.
En verder blijkt nog dat ook DVD spelers erg kieskeurig zijn.
Het is dus lastig een merk schijf te vinden die Ún geschikt is voor de Sony brander Ún geschikt is voor de meeste DVD spelers.
Zodra ik een sponsor heb gevonden (;) ga ik meerdere merken en typen uitproberen. Voorlopig heeft het mij al genoeg geld gekost en houd ik het voorlopig maar bij de DVD+RW. Die hebben mij tot nu toe nog niet in de steek gelaten.

update 10 december 2002
Op de forums van www.dvdrhelp.com is altijd bijzonder veel informatie te halen. Daar kwam ik ook het verhaal tegen over het mislukken van DVD-video's gebrand met Nero.
Het komt er op neer dat Nero voor DVD-video UDF 1.05 code gebruikt, welke niet altijd door alle DVD spelers geaccepteerd wordt. Beter zou het zijn in Nero te kiezen voor een DVD-ROM (UDF), in de UDF instellingen UDF 1.02 aanvinken en dan zelf de VIDEO_TS map in het doelvenster slepen. Hierdoor zullen gebrande DVD's, met name video op DVD-R, door meer DVD spelers afgespeeld kunnen worden. Zie voor alle reacties het forum.

update 20 december 2002
Na diverse updates, o.a. de firmware voor de Sony, toch maar weer geprobeerd een DVD-video op een DVD-R te branden. Vanuit Stuido8 ging het mis. Het programma geeft de melding dat de schijf gebrand is maar in werkelijkheid is slechts zo'n 30% op de schijf terecht gekomen.
Daarna nog een keer geprobeerd, maar dan met RecordNow DX 4.5, het met de Sony meegeleverde brandprogramma. Hierin de AUDIO_TS en de VIDEO_TS directory gesleept. En ja hoor, de schijf is gelukt. Het duurde wel heel erg lang. Ondanks dat de schijf op 2x gebrand mag worden, gebeurde dat niet.
Het zal een toevalstreffer zijn geweest. Want de volgende ging weer hopeloos verkeerd. En ik wil uiteraard ook dat DVD-video op een DVD-R schijf gebrand kan worden met Studio8, Nero, WinOnCD of andere brandprogramma's. En dat lukt helaas niet. Ook ondervind ik andere problemen.
Gezien reacties in de nieuwsgroepen hebben anderen hier geen last van. En daarom vermoed ik dat het apparaat niet helemaal goed is. Ik heb dan ook al een afspraak met mijn leverancier gemaakt om de writer om te ruilen. Gezien de leveringstijd kan dit wel eventjes duren. Daarna zal ik mijn bevindingen hier weer plaatsen.