Digitale foto's optimaliseren

In mijn artikel over de mogelijheden van het 'PhotoAlbum' van 'WinOnCD5 PE' heb ik laten zien hoe je van je digitale foto's een CD kunt maken welke ook op een DVD speler, dus op je TV, is af te spelen.
Uiteraard is het wel zaak de foto's van te voren hiervoor te optimaliseren wat betreft kleur, contrast, helderheid en dat soort dingen. Dat doet WinOnCD niet voor je.

Het mag bekend zijn dat digitale foto's er over het algemeen niet erg 'fris' uitzien. Er ligt vaak een waas overheen. De 'midtones' (donkere gedeelten) laten meestal weinig detail zien, kleuren zijn vaak wat dof etc.. Ook al ben je van mening dat je digitale opname van prima kwaliteit is, ze zijn meestal toch wat 'mat' of hoe je het maar omschrijven wilt.
Of ze van een digitale camera afkomstig zijn, van een scanner of van een 'frame-capture' van je videobestand, de foto is bijna nooit optimaal.

Aangezien we hier te maken hebben met digitaal materiaal staat ons niets in de weg om hier wat aan te doen. En daarvoor zijn er veel goede programma's beschikbaar.
De bekendste zijn toch wel Adobe Photoshop en Paint Shop Pro.
Het bezwaar van deze programma's is dat ze behoorlijk prijzig zijn, in sommige opzichten toch nog lastig te leren en veel meer functies bieden dan we eigenlijk voor dit doel nodig hebben.
Er bestaat echter een programma dat precies doet wat ik wil. Contrast en helderheid verbeteren, midtones beter zichtbaar maken, kleuren helderder maken, scherpte be´nvloeden. Niets meer en niets minder. En... het is nog freeware ook.

Free DCE (Digital Camera Enhancer
Tijdens mijn zoektocht ben ik, geholpen door medehobby´sten, terecht gekomen bij http://www.mediachance.com/ en vond daar het freeware programma Free DCE (Digital Camera Enhancer.
Plaatjes zeggen soms meer dan duizend woorden. Dus kijk daar maar eens naar. Het doet precies wat ik hierboven heb omschreven. De foto's worden volledig van hun 'waas' ontdaan, de kleuren worden veel frisser en helderder, midtones worden zichtbaar zoveel je maar wilt en vlekjes (met name in gezichten) worden 'verdoezeld' zoveel je maar wilt.
Moet ik er nog meer over zeggen?

DCE AutoEnhange
Free DCE is het kleine broertje van DCE AutoEnhange. Dit programma is niet gratis. Het kost $35,- maar is zeker het geld waard.
De meerwaarde van dit programma is dat de instellingen nog veel verder zijn te 'fijnregelen'. Bovendien kan het programma in 'batch' werken. Dat betekent dat je een aantal foto's achter elkaar door het filter kunt halen. Wel is het zo dat de instellingen dan voor alle foto's gelijk zijn.

Toch nog wat aan te merken?
Toch ben ik nog wat tekortkomingen van deze programma's tegengekomen.
Graag had ik nog een 'cropping' tool in het programma gezien zodat ik meteen een uitsnede zou kunnen maken. Nu moet ik hiervoor nog een ander programma gebruiken.

Het tweede punt is dat ik de preview beeldjes wel heel erg klein vind. Het formaat van het programma staat vast. Je kunt deze niet maximaliseren helaas.

Deze twee punten heb ik aangemeld bij de maker van het programma en hij heeft deze op zijn 'wishlist' geplaatst. Dus wie weet, wellicht wordt dit doorgevoerd in een volgende versie.

25 november 2002
Johan de Jong