Analoog omzetten naar Digitaal

Onderstaande is grotendeels geknipt en geplakt uit de nieuwsgroep nl.hobby.video.

Stel, je zit met een soortgelijke vraag als Michel:

"Ik overweeg een aanschaf van een Pinnacle Studio MovieBox DV maar vroeg me af of ik hetzelfde kan met gebruik van de camera omdat daar een DV-in op zit. Alleen hoe moet ik mijn videorecorder daarop aansluiten en hoe moet ik dan daarvan opnemen. Het is misschien iets omslachtiger maar ik kan er 248 Euro mee uitsparen".

Deze vraag wordt wel vaker gesteld. En uiteraard, het voorkomen van een onnodige uitgave is zeker welkom en vaak ook mogelijk. Temeer omdat sommige digitale videocamera's de gewenste functie vaak al 'on-board' hebben. Soms zonder dat de eigenaar dat beseft.
Onder anderen heeft de Sony TRV25 de gewenste mogelijkheden. Naast een DV-out heeft deze ook een DV-in (dus digitaal kunnen opnemen via firewire) maar ook nog eens een analoog-in. Je kunt er dus ieder gewenst analoog apparaat, zoals een videorecorder, op aansluiten. En dus de camera als een analoog-digitaal convertor gebruiken.
Dus voordat je besluit een convertor, zoals de MovieBox, aan te schaffen, ga eerst even na of je camera deze mogelijkheden biedt.
En dan is het natuurlijk nog zaak om te weten hoe je dit moet bedienen.
En, zoals bijna altijd, is er altijd wel iemand in de nieuwsgroep die hierbij kan helpen. Zo ook in dit geval. Sven Kommers heeft deze vraag op een duidelijke manier beantwoord.
Hieronder zijn reactie.

-------------------
Door de uitgang van je videorecorder (of andere analoge bron) op de analoge in/uit gang van je camera aan te sluiten en je camera in VCR stand te zetten gaat je camera dienst doen als analoog-digitaal convertor. Vervolgens heb je twee opties:
1. Je neemt op, op een mini-dv tape
2. Je neemt de beelden direct in de computer op

Het voordeel van de eerste optie is dat je eventuele storingen kan ondervangen, nadeel is dat je 2x zolang bezig bent.

Je kan opnemen op je mini-DV tape door tegelijk op de opname knop en de witte (lege) knop te drukken.

De beelden op je computer opnemen doe je door:
1.De mini-DV tape uit de camera te verwijderen
2.De conversiemodus in te schakelen. Dit doe je door:
a.het menu te openen
b.kies je het 2e submenu (de camera met een "v" er in)
c.ga naar de optie "AV-->DV out" zet deze optie "ON"
d.zet nu het menu weer uit

Vanaf nu zal je als er een analoog signaal naar je camera wordt gestuurd het beeld op je LCD-scherm zien en (als je hem op de PC hebt aangesloten) ook in je capture programma. In je capture programma kun je nu je analoge beelden net zo opnemen als je digitale. LET OP! Je kunt niet je analoge bron vanuit de PC aansturen.

Let wel op dat je de meegeleverde Scart plug niet kunt gebruiken voor het opnemen. Deze plug is alleen bedoelt voor afspelen! Je moet een aparte plug hebben voor scart naar tulp (composiet). De plug die je moet hebben kan je herkennen aan het feit dat er een knopje op zit waarmee je kan kiezen of hij als "input" of als "output" werkt.
-------------------

Andere camera's zullen wellicht andere knopjes en menukeuzes hebben. Maar dat zal ongetwijfeld in de bijgeleverde handleidingen staan vermeld.
Waar het om gaat is dat je een digitale camera prima als analoog-digitaal convertor kunt gebruiken. Mits zo'n camera beschikt over een mogelijkheid voor digitaal-in Ún analoog-in.

Vaak is het ook mogelijk om softwarematig of met behulp van een widget een camera deze extra functies te geven. Dit wordt meestal niet door de fabrikant ondersteund. Maar via het Internet is hier vaak wel wat over te vinden.
Zoek eens via Google met de trefwoorden 'dv-in' of 'analog in' en het type camera. Bedenk wel dat de nieuwere camera's (vanaf 2002) niet meer zijn om te bouwen. Dus als dv-in of analoog-in voor jou belangrijk is, let daar dan op bij de aanschaf van een camera.

03 augustus 2003
Johan de Jong