----- Original Message -----
From: R.L. van der Does - r.v.d.does@hccnet.nl
Subject: 8mm films op DVD zetten

Beste mensen,

gezien uw reacties in de nieuwsgroep bent u allen geïnterresseerd in het op DVD zetten van uw "oude" super 8 filmpjes. Ik ben daar geruime tijd mee aan het experimenteren geweest en zal u zeggen hoe het mij uiteindelijk vergaan is. Het vinden van info op het alom geprezen internet en in de usegroups viel erg tegen: voornamelijk commerciële sites, waar voor tamelijk veel geld wordt aangeboden e.e.a. te verzorgen. Het was mijn bedoeling het zelf te doen: niet alleen voor de financiën (hoewel dat met zo'n 6 uur film wel degelijk een rol speelt), maar vooral omdat dat veel leuker is. De belangrijkste info was eigenlijk het document over VideoTransfer van Gerrit van Doornen, momenteel te vinden op de site van JoJo http://jojo.nb.nu/ Ik ben in eerste instantie bezig geweest met een matglazen scherm: dat zit gekoppeld aan de projector en was destijds bedoeld als "viewer" tijdens het monteren (weet je nog wel: echt knippen, plakken en laten drogen. Dat gaat nu wel een beetje anders). De resultaten vielen mij tegen: het is net of het matglas de film korreliger maakt.

Uiteindelijk ben ik als volgt tewerk gegaan:
- projecteren op projectiescherm (zie ook de opstelling zoals genoemd in bovenstaand document);
- steadyshot uit;
- projectiebeeld niet te groot, uiteraard goed scherpstellen;
- camera, naast de projector, inzoomen op beeld. Een klein zwart randje mag, bij het later afspelen van de DVD op TV valt toch een redelijke rand weg;
- stuk aanloopstrook projecteren en de witbalans van de camera daarop vastzetten;
- snoertje van koptelefoonaansluiting van de projector naar de microfooningang van de camera (ook bij stomme films een steker erin doen, om de eigen microfoon af te sluiten).

Het zo bereikte resultaat is zeer redelijk te noemen.

Een paar opmerkingen:
- geluid opnemen vanaf de lijnuitgang van de projector ging bij mij niet goed: dit leidde tot oversturing. De oplossing via de koptelefoonuitgang werkt goed. Ongetwijfeld is e.e.a. afhankelijk van de diverse apparatuur;
- er is bij mij sprake van een lichte vorm van "hotspot" (beeld erg helder in het midden, naar de rand toe afnemend). Door het projectiebeeld niet te groot te maken is dit verschijnsel niet hinderlijk;
- het door diverse mensen genoemde flikkeren van het beeld doet zich bij mij in het geheel niet voor. Hoe dat komt weet ik niet, maar ik hoef daar dus geen ingewikkelde oplossingen voor te verzinnen.

Tot slot: het is erg leuk om je oude films op deze manier weer leven in te blazen. Het heeft weliswaar veel (experimenteer)tijd gekost, maar het resultaat is beslist de moeite waard.
Ik wens u allen veel succes,

Rob van der Does

Aanvulling:

Nog een kleine aanvulling:
ik heb geëxperimenteerd met de belichtingsinstelling: na veel proberen heb ik die toch op automatisch laten staan. Bij snelle licht/donker overgangen tussen scenes verlies je weliswaar een stukje (minder dan een seconde), maar het bleek mij niet mogelijk e.e.a. snel en goed genoeg met het handje te doen.