VideoMach

Videomonteur zoekt nieuwe uitdaging!

Studio 8 kent voor hem geen geheimen meer. Alles loopt zoals het lopen moet. Er is alleen één probleem. Alle beelden worden afgespeeld zoals ze opgenomen zijn. Steeds maar vooruit. Geprikkeld door een discussie in de clubruimte gaat hij 's avonds het Internet op. Zoekt naar 'reversed AVI' en tussen de pornobagger vindt hij opeens een link naar VideoMach. Na een uur puzzelen is hij er uit. Dit lijkt leuk, de moeite waard. De beelden gaan achteruit, maar de kwaliteit blijft.

Het voorwerk gebeurt in Studio 8. Je knipt een scène op maat en via de optie 'Maak film' schrijf je het bestand in het AVI-formaat weg. Studio DC10 plus bezitters even wakker worden, want de standaard codec 'Pinnacle DCxx MJPEG compressor' werkt in dit geval niet niet. Kies je in de instellingen bij compressie voor 'Cinepak Codec by Radius', dan is er niets aan de hand. Het maken van de film duurt dan wel wat langer.

Het filmpje wat voor deze beschrijving gebruikt werd, kun je hier zien. Je hebt wel een Media Speler nodig om het filmpje af te spelen. De kwaliteit van de filmpjes op deze bladzijde is overigens mager om de downloadtijd te beperken. Nu is ook het moment aangebroken om VideoMach op te starten. Wat we dan zien, is het scherm hieronder, waarbij overigens de twee beelden bovenin niet zichtbaar zijn. Ze zijn alleen onderdeel van de bewerking die we gaan uitvoeren.

 

Vervolgens openden we in VideoMach via File | Open het door ons gemaakte filmpje. Een klik op het diskette-icoontje geeft het scherm Define Output te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de eerste tab, Files, kunnen we bij Output Mode het soort uitvoer dat we willen hebben opgeven, wij kozen Video and Audio (same file). Daaronder werd bij bestandsnaam de naam waaronder we het bestand weg willen schrijven opgegeven. een klik bij de tweede tab, Video, rechts onder het midden op het vakje voor 'Save Backwards' moet ons een perfect resultaat geven. Weer een aandachtspuntje maar nu voor alle lezers. Let goed op de instelling linksboven bij Resolution. Het formaat dat je bij Resize opgeeft, moet wel overeenkomen met de resolutie van ons oorspronkelijke bestand. Genoeg gekletst, we klikken op OK. De magie start als we op het pijltje rechts naast de diskette klikken. Zoals je hiernaast ziet, staat het programma even te stampen en onze steltloper in het voorbeeld wordt achteruitlopend vastgelegd.

 

VideoMach mag wel weer afgesloten worden, Studio 8 gestart. We openen het oorspronkelijke filmpje waarin de steltloper vooruit loopt en zetten het op de tijdlijn van Studio. Dit doen we ook met het net gemaakte filmpje in VideoMach. Het resultaat zien we in het previewvenster.

Tot zover even VideoMach, er kan nog meer. Kom binnenkort maar weer even langs.

26 november 2002
Gijsbert Claas