Synchronisatie herstellen met Vegas 4

Aangezien er nogal wat mensen sync problemen hebben na het capturen, maak ik van de gelegenheid gebruik om evem uit te leggen hoe je dat met Vegas kunt herstellen. Ik ga ervan uit dat het om een geleidelijk aan erger wordend probleem gaat, dus aanvankelijk alles synchroon maar naar het einde toe steeds meer verschil tussen audio en video.
In dit voorbeeld zal het audiospoor langer zijn dan het videospoor omdat de audio steeds verder achterloopt.

Plaats de AVI op de tijdlijn.
Selecteer het audiospoor en druk de U toets in om het audiospoor van het videospoor los te koppelen.
Grijp nu met de muis het einde van het audiospoor vast.
Hou de Control toets ingedrukt terwijl je het audiospoor korter maakt met de muis.

In de preferences van Vegas is er een instelling om de 'pitch' te behouden tijdens het 'stretchen' van de audio.

Als je het audio- en videospoor even lang maakt is het sync probleem vaak opgelost. Zo simpel kan het zijn.

Maar DirectShow capture programma's zoals Virtual VCR capturen vaak iets meer audio dan video (ook als er geen sync probleem is). Dan is in een videobewerkingsprogramma het audiospoor net iets langer dan het videospoor, maar loopt alles nog wel synchroon.
Als er toch sync problemen zijn is het in dit geval wel moeilijker om de sync te herstellen, want het audio- en videospoor even lang maken werkt dan niet.
Je moet het audiospoor alsnog iets langer maken dan het videospoor en dat is een kwestie van 'trial and error'. Maar het voordeel van Vegas is dat je de resultaten meteen kunt bekijken op de tijdlijn. Er hoeft niet eerst gerenderd te worden. Je hoeft ook niet te gaan uitrekenen hoe veel seconden en milliseconden de audio precies achterloopt op de video.

18 november 2003
erratic