Pinnacle Studio 9
De opvolger van het veel bejubelde maar ook verguisde Studio 8 is uit.
Zelf heb ik er nog niet mee mogen werken. Maar uiteraard zijn er altijd mensen die heel snel de beschikking hebben over de nieuwste software. En gelukkig voor ons is er zo iemand die ook nog eens de moeite neemt zijn bevindingen aan ons kenbaar te maken.
Oorspronkelijk gepost in de nieuwsgroep nl.hobby.video. Met toestemming van de schrijver geplaatst op JoJo's Video en DVD pagina.

Johan de Jong


Eerste ervaringen Pinnacle Studio 9

Zoals beloofd, hier komt de eerste indruk van de (nog niet verkrijgbare) nieuwe Pinnacle Studio 9.
Ik heb de beschikking over een Nederlandse versie (9.0.0) waar ik nu twee avonden mee heb "gespeeld". Lees hieronder mijn eerste ervaringen.

Direct als je het programma opent al het eerste positieve pluspunt: Studio 9 is schermvullend (bij mij 1280 x 1024). En dat is vooral bij het preview-scherm een hele vooruitgang.
Om maar meteen met dit schermpje verder te gaan: ten eerste is dit al groter uitgevoerd dan in de vorige Studio versies, maar het kan nu ook worden aangepast aan 16:9 of 4:3 beeldformaat (bij setup - opnamebron).
Daarnaast kan het beed schermvullend worden gemaakt. Al lijkt dan het beeld ietwat schokkend te gaan lopen (en ik draai met een P4 3Ghz met 1.5 GB RAM) en de beeldkwaliteit wat grof. Om bijv. overgangen wat beter te bekijken is het in ieder geval een hele verbetering!

Daarnaast viel mij op dat de eerder ge´nstalleerde Hollywood-FX 4.6 en 5.1 direct in het programma werken en dus niet naderhand hoeven worden te geinstalleerd. De previews van de effecten (vooral de wat complexere HFX) worden veel vloeiender weergegeven dan in Studio8: weer een plusje.
Vreemd vind ik wel dat in het keuze-scherm voor de beeldovergangen (de thumbnails) er een vrij brede rand om de thumbnails zit waardoor er wat minder op het tabblad staan. Dit had wat minder gekund.
Dit in tegenstelling tot de titels-tabbladen. Hier zijn de thumbnails gewoon als in Studio8 en ook makkelijk uit andere mappen te halen.

Het volgende is ook een duidelijk verbetering. Het browsen naar andere mappen is bij alle effecten (titels, menu's, audio en foto's) makkelijker geworden. In de tabbladen worden nu niet alleen de benodigde bestanden (b.v. de WAV's bij audio) maar ook de onderliggende mappen weergegeven. Dat zoekt een heel stuk sneller! Ook zijn er bij de audio-bestanden kleine icoontjes gemaakt voor WAV en MP3. Jammer genoeg nog geen WMA-ondersteuning, maar da's ook een beetje muggeziften...

Ook het laden van MP3 gaat sneller dan voorheen. Om maar meteen bij het audio-gedeelte te blijven: in de tijdbalk zijn de diverse (audio) sporen ruim twee keer hoger dan voorheen waardoor je veel makkelijker en preciezer de volumes kunt aanpassen. Door dubbel te klikken op een audio-spoor (op de tijdbalk) komt er een hele nieuwe functie tevoorschijn: een heus audio-bewerkingspakketje! Een equalizer, grungelizer (?) karaoke, compressor, ruisonderdrukking (zelfs windruis verwijderen!) en echo kunnen hiermee worden geregeld. Er zit zelfs een koppeling naar VST-plugins in!
Het leuke is ook dat als je een effect op een audio-spoor toepast je een klein icoontje op het betreffende audio-spoor ziet zodat je weet waar de effecten zitten.
Smartsound is zoals vertrouwd, net zoals het invoegen van audio van CD en het toevoegen van een commentaarspoor.
Wat wel heel interessant is, is het tabblad voor het wijzigen van de audio-sporen. Hierin kan je zelfs surround-sound maken! Je ziet een soort plattegrond van een audio-setup (5.1) en je kiest voor stereo- of surroundsound. Vervolgens kan je de "middenstip" verschuiven in de kamer om de luister-positie te bepalen (en dus het balans van de kanalen in te stellen). Je kan zelfs tijdens het afspelen van een track de waarden real-time aanpassen en dus je geluid door de kamer laten draaien o.i.d.! Heeeel gaaf.

Nu wat meer over beeld: je kan nu ook zelf een frame bepalen voor de thumbnail van je scene. Een totaal nieuwe functie is die van "muziekvideo maken". Je kan kiezen uit een snelle muziekvideo, romantische clip, oude film, wild en gek en simpel en elegant.
Het lijkt of het programma reageert op wat pieken in de audio (je moet wel een muziekspoor toevoegen) en pakt willekeurig beelden uit je video-spoor en voegt daar random wat overgangen aan toe, zo goed en zo kwaad als het kan op "de beat". Ik zal het in ieder geval niet veel gebruiken, maar wel heel leuk als instant-clipmaker voor beginnende bands... (of de kids).
Wat wel een heel fijne toevoeging is, is het uitgebreide tabblad voor beeldcorrectie: kleurcorrectie, ruisonderdrukking en en beeldstabilisatie zijn een welkome aanvulling, vooral om oude VHS-tapes op te lappen.
Ook wat gadgeds zoals "stralenkrans", posterise, ruis en waterdruppel zijn grappig om de home-movies wat op te leuken. Daarnaast de vertouwde effecten als reliŰf, oude film en vervagen.
Wat wel heel prettig is, is dat de menu-struktuur van de effecten totaal anders is: je selecteert een aantal effecten die vervolgens in een lijste komen te staan, dubbelklik op een effect en je kan het effect apart instellen. Ook kan je de volgorde van de effecten instellen, zodat je er meerdere over elkaar kan doen in de juiste volgorde.

DVD-menu's en titeloverlays zijn in principe hetzelfde gebleven met de functie van het makkelijker verkennen van de mappen (zoals eerder beschreven).
Ook bij het tabblad "film maken" heb ik nog niks nieuws gezien, behalve dat er bij de instellingen voor AVI wat meer codecs zijn toegevoegd.

Zo, dit waren mijn eerste indrukken van Studio 9. Ik ga binnenkort weer een filmpje bewerken en zal dat eens geheel met dit programma gaan doen. Tot nu toe vind ik het echt een hele verbetering en ben blij dat Pinnacle deze weg is ingeslagen! ga zo door...
grtz,

21 januari 2004
kr@M