Ik wil niet opdringering worden, JoJo ;-) maar ik vind dat een artikel over het verwijderen van (analoge) ruis met VirtualDub wel op je website thuishoort. Ik heb deze methode al eens vermeld in deze nieuwsgroep, maar hier volgt nog eens een overzichtelijke samenvatting.

Tja, als je zoiets krijgt voorgeschoteld in een nieuwsgroep dan kun je niet anders dan het artikel plaatsen. Toch?
En met alle plezier. Dit soort bijdragen maken voor mij het onderhouden van mijn site tot een aangenaam tijdverdrijf.
erratic, enorm bedankt hiervoor.


Ruis verwijderen met VirtualDub

Er zijn heel wat filters voor VirtualDub waarmee je ruis kunt verwijderen. Als je ze allemaal wil testen ben je met sint-juttemis nog bezig. Meestal volstaat het een een spatial cleaner en een temporal cleaner te gebruiken om VHS wat op te krikken. Ook TV captures bevatten vaak te veel ruis. Daar is deze methode ook geschikt voor.

Deze cleaners zijn beter dan de interne VirtualDub filters:

Smart Smoother High Quality (spatial cleaner)
http://www.neuron2.net/hiq/smoothhiq.html
De Smart Smoother behandelt elk frame afzonderlijk. Door de diameter te verhogen verwijder je meer ruis, maar ook meer detail. Hoe hoger de diameter, hoe langer het filteren zal duren.

Temporal Cleaner van Jim Casaburi
http://home.earthlink.net/~casaburi/download/#temporalcleaner
De Temporal Cleaner bewerkt meerdere frames tegelijk en is dus bestemd voor het verwijderen van ruis in opeenvolgende frames. Die ruis veroorzaakt vooral flikkeringen in beelden met grote, fel gekleurde vlakken (een helder blauwe hemel bijvoorbeeld). Hoe hoger de instellingen, hoe sterker er uiteraard gefilterd wordt en hoe meer het beeld wordt gestabiliseerd, maar overdaad schaadt.

Installeer deze filters in de plugins map van VirtualDub. VirtualDub daarna opnieuw opstarten en je kunt de nieuwe filters gebruiken.

Als je met interlaced video werkt, behandel je best elk field afzonderlijk. Sommige filters hebben daar een instelling voor, maar bovenstaande niet. Daarom moet je eerst beide fields van elk frame uit elkaar halen met het interne deinterlace filter van VirtualDub. Na het filteren voeg je de fields met hetzelfde filter weer samen. Op die manier wordt de 'interlacing' door de filters niet beschadigd.

Het lijstje met filters ziet er in VirtualDub dan zo uit:

1. deinterlace (mode: unfold)
2. smart smoother hiq
3. temporal cleaner
4. deinterlace (mode: fold)

Probeer eerst de standaard instellingen en bekijk niet uitsluitend elk stilstaand beeld, maar vooral de bewegende beelden. Vaak kan elk stilstaand beeld er goed uitzien, maar zie je toch nog behoorlijk wat kleurenflikkeringen als de beelden bewegen, en dat valt op een groot scherm (TV) gewoonlijk nog meer op dan op een monitor. Probeer het beeld zo stabiel mogelijk te houden door de instellingen van de filters aan te passen. Desnoods sterker filteren dus, maar dat kan dan weer tot 'ghosting' (naijlen van sommige beelden) leiden. Het is dan ook niet eenvoudig om de ideale instellingen te vinden. Je zult wat moeten experimenteren. Maar de standaard instellingen van deze filters doen het doorgaans erg goed.

Als je video niet interlaced is, verwijder dan de deinterlace (fold/unfold) filters.

Opmerkingen om deze methode nog te verbeteren zijn uiteraard welkom in de nieuwsgroep nl.hobby.video.

31 juli 2003
erratic