Hier volgt een simpel antwoord op twee vragen die vaak gesteld worden in de nieuwsgroep nl.hobby.video en die te maken hebben met interlaced video (horizontale strepen, flikkerend beeld op tv). Het is dus een heel simpele beschrijving van interlaced video, met een verwijzing naar meer gedetailleerde informatie in het Engels.
Waarom bevat mijn video horizontale strepen?

Na het capturen van video en het bekijken van het resultaat op een monitor denken veel beginners dat er iets fout gegaan is, omdat ze veel horizontale lijnen zien, zoals op dit plaatje:
http://www.dscaler.org/screenshots/TitanicBefore.jpg
Daar is dus niks mee aan de hand. Zo ziet interlaced video eruit op een monitor. PAL heeft een framerate van 25 frames per seconde, maar elk frame bevat 2 fields (upper en lower). Op een interlaced display worden er 50 fields per seconde na mekaar weergegeven. Op een monitor krijg je 25 volle frames per seconde voorgeschoteld, dus je ziet altijd twee fields tegelijk. Het kleine tijdsverschil dat tussen beide fields zit zorgt voor vloeiender bewegingen op je TV, maar voor een soort kameffect op je monitor. Voor meer details (in het Engels) verwijs ik je naar de volgende pagina:
http://nickyguides.digital-digest.com/interlace.htm

Dus zit vooral niet te balen als je dat kameffect op je monitor ziet. Als het de bedoeling is om van je video een MPEG-2 bestand te maken (voor SVCD of DVD) moet je vooral die interlacing intact laten. Dat betekent dat je altijd 576 lijnen moet capturen en daar tijdens het bewerken nooit van mag afwijken, dus nooit verticaal schalen.

PAL DV die je via firewire op je harde schijf zet heeft automatisch een resolutie van 720x576. Hou die resolutie aan tijdens het bewerken en het omzetten naar DVD. Horizontaal schalen naar 480x576 voor SVCD is geen probleem, maar de kwaliteit is uiteraard wel beduidend minder dan DVD, vooral door de lage video bitrate van SVCD. De interlacing wordt er evenwel niet door geschaad.

Heel belangrijk is de field order. DV is altijd lower field first, dat betekent dat het lower field eerst op je TV wordt weergegeven, gevolgd door het upper field. Vooral met analoge capture kaarten is de field order vaak andersom. Dan komt het upper field voor het lower field. Een MPEG-2 encoder bevat daar normaal gezien een instelling voor. Die moet dus absoluut correct ingesteld worden. In geval van twijfel gebruik je best de Project Wizard van TMPGEnc. Die zoekt zelf naar de correcte field order. Als de field order verkeerd is ingesteld, krijg je op je TV een heel onrustig, flikkerend beeld te zien bij elke beweging.


31 juli 2003
erratic