HDV (High Definition Video)

In diverse nieuwsgroepen wordt steed vaker gesproken over HDV (High Definition Video). De camera's waarmee het mogelijk is in HDV formaat op te nemen worden steeds betaalbaarder. Echter, het ontbreekt vaak nog aan de apparatuur om ook optimaal van dit formaat gebruik te kunnen maken. Je ziet dan ook steeds vaker de vraag voorbijkomen wat HDV nu eigenlijk is en wat je ermee kunt.
In het Studio forum van Jos Roijakkers heeft Theo (nickname: 3POINT) getracht daar op een simpele manier enige duidelijkheid over te verschaffen. Die uitleg heb ik met toestemming van Theo hieronder geplaatst en is ook terug te vinden via deze link op eerdergenoemd forum.


Simpele uitleg wat is HDV ,wat is het verschil met DV, wat kan ik ermee, hoe monteer ik HDV en hoe maak ik een DVD hiervan.

HDV staat voor High Definition Video, waarbij het beeld opgenomen wordt in:
1. 1280x720 pixels bij 25 frames/sec progressief afgekort als 720-25p of
2. 1440x1080 pixels bij 25 frames/sec interlaced afgekort als 1080-50i

De populaire HDVcams van Sony (HC1 en HC3) nemen alleen in mode 2 op dus interlaced 1440x1080 pixels. Een mini-DV cam (zou eigenlijk SDV moeten heten, voor Standard Definition Video) neemt ook interlaced op maar met een resolutie van (slechts) 720x576 pixels. Dus bij een HDV cam bestaat een opgenomen beeld uit bijna 4 keer zoveel pixels als bij een DV cam, dus dit beeld is veel gedetaileerder als dat van een DV cam.
Het verschil is te vergelijken met het verschil van een foto opgenomen met een 1 Meg pixel camera of een 4 Meg pixel camera, misschien wel bekend!

Om deze details ook te kunnen zien hebben we echter wel een apparaat nodig dat deze hoeveelheid pixels ook kan weergeven, minstens een zgn HDready TV, LCD of plasma, alhoewel ook deze nog niet de benodigde oplossing hebben (1366x768). Liever een trueHD, die levert 1920x1080, echter deze zijn nog niet echt betaalbaar te noemen. Ook heb je nog een medium nodig waarop je je HDVopnamen opslaat en afspeelt, blue-ray disk spelers bv. Of je HDVcam natuurlijk maar die gebruik je toch niet als speler zeker?

Omdat de meesten onder ons (nog) geen van beide apparaten bezitten maar wel een DVDspeler en een (Standard Definition) TV rijst de vraag wat moet ik dan met een HDVcam?

1. Van HDV opnamen kun je perfecte (S)DV oftewel DVD's maken die op de huidige/gewone afspeelappartuur een beter beeld geven dan een opname rechtsreeks in (S)DV, een beeldkwaliteit die niet onderdoet voor een professionele 3CCD DVcam.
2. Wat je nu in HDV filmt (en nu al kunt monteren) kun je later, als de benodigde apparatuur op de markt en betaalbaar is, dan toch nog in hoge resolutie bekijken.
3. HDV opnamen zijn altijd "echte" breedbeeld, 16:9 dus, opnamen, dus geen 4:3 met balken zoals de 16:9 opnamen die andere cams maken.

Als je dus een HDVcam hebt (en nog niet de benodigde afspeelapparatuur) rijst de vraag: ik wil nu een DVD maar over enige tijd toch ook een HDV versie van mijn montage, hoe ga ik dan te werk?

1. Altijd in HDV opnemen, ook al kan je HDVcam in DV opnemen.
2. Capturen in HDV, monteren in HDV, renderen naar HDV. Met Studio 10+ heb je ook de mogelijkheid om je HDVmontage rechtstreeks naar DVD te zetten, logischer wijze wordt dan natuurlijk de HDresolutie geconverteerd naar SD, echter dit gaat gepaard met onnodig verlies aan beeldkwaliteit, daarom...
3. De HDV-montage terugschrijven naar band, in HDVformaat natuurlijk.
4. Deze montage opnieuw capturen maar dan de camera de conversie laten doen (I-link conversie aanzetten). Hierbij maakt de cam van het HDV signaal een (S)DV signaal dat je gewoon als DV opneemt.
5. Deze DV-AVI gebruik je om Studio een DVD van te laten renderen.

Je hebt nu een perfecte DVD van je HDVmontage en je hebt een digitale HDV kopie hiervan (het band, voor later als je wel de benodigde appartuur hebt).
Bovenstaande gaat natuurlijk alleen maar als je S10+ bezit en een (zeer) recente PC. Heb je dit niet maar wel een HDVcam dan toch gewoon met je HDVcam in HDV opnemen en aansluitend capturen in DV (I-link conversie) dus niet in DVopnemen ook dan heb je aansluitend een perfecte DVD van je HDVopname.

Hopende dat dit het een en ander verduidelijkt over zin en onzin betreffende HDV.

20 oktober 2006