Op mijn site staan alweer enkele artikelen met betrekking tot AC3/Dolby Digital audio.
Peter Sieben, die mijn site vond via het Videomontageforum, liet mij weten hoe hij met AC3 audio werkt met behulp van Vegas en DVD-Architect.
Uiteraard wil ik zijn verhaal niet alleen voor mijzelf houden.


AC3 met Vegas en DVD Architect

Hallo Johan.
Wellicht een aanvulling op de info over AC3 en Dolby Digital.
De beschrijvingen lezend over dit onderwerp ontbreekt de mogelijkheid die geboden wordt in het pakket Vegas in combinatie met DVD-Architect (van Sony Mediapictures, voorheen Sonic Foundry).

Vanaf Vegas 4 kun je volledig in een 5.1 surround project werken voor het monteren van video.
Met keyframes is het mogelijk geluiden op een geluidsspoor zich te laten verplaatsen door het surround geluidsbeeld.
Indien gewerkt wordt met een geluidskaart met discrete uitgangen, is het mogelijk om het surround mixen ook direct te kunnen afluisteren voordat er gerenderd hoeft te worden. Ik heb daar erg goede ervaringen mee.
Daarnaast is het mogelijk (indien DVD-Architect wordt gekocht) om in Vegas je geluidsmix direct te renderen naar een AC3 bestand, zowel in 2.0 als in een 5.1 formaat.
Deze software-encoder is te gebruiken in Vegas, maar wordt bijgeleverd bij DVD-A.
Deze encoder heeft uitgebreide instelmogelijkheden en is gecertificeerd door Dolby.
Naast het renderen naar een AC3 bestand hoeft dan alleen nog een geluidsloze MPEG2 videobestand te worden gerenderd in Vegas.
Deze 2 bestanden zijn (o.a.) met DVD-A te branden op een DVD, die dan echt Dolby Digital 5.1 of 2.0 geluid heeft (wat je wilt).

De combinatie van Vegas/DVD-A is niet erg gebruikelijk in Nederland, in tegenstelling tot bijv. de Amerikaanse videomarkt.
De mogelijkheden zijn absoluut professioneel te noemen, en de prijs ligt onder die van Adobe Premiere Pro met Encore en een Dolby encoder die werkt in Premiere Pro.

Zelf gebruik ik de software voor het maken van korte films, zie (http://www.orphicfilm.nl) voor enkele voorbeelden (o.a. BitterSweet).

Groeten,

Peter Sieben
februari 2005