In de nieuwsgroep nl.hobby.video en op het Studioforum van Jos Royakkers (http://www.jr-video.nl/forum) kwam laatst weer eens de vraag naar een manier om een leuke intro (firstplay) te maken. Zoiets als je van de grote filmmaatschappijen wel ziet.
In mijn enthousiasme heb ik op de site van Jos (http://www.jr-video.nl/) bij het onderdeel Extra's/Showcase de Firstplay geplaatst welke ooit iemand eens voor mij heeft gemaakt en welke ik op mijn DVD's als Firstplay gebruik.
Er ontstond een grote vraag naar deze Firstplay met (uiteraard) aangepaste initialen. Zelf ben ik niet in staat om deze te maken maar iemand in de groep was zo bereid dit voor velen te doen.
Op mijn opmerking of er niet een kleine handleiding hiervoor geschreven zou kunnen worden kreeg ik al snel een reactie van Wim.
Met het programma Ulead Cool 3D Studio (30 dagen trialversie te downloaden van http://www.ulead.com/c3ds/runme.htm) kan een dergelijke intro eenvoudig worden gemaakt.
Hoe? Wim vertelt dat hieronder.


Introvideo met Ulead Cool 3D Studio

Als je Ulead Cool 3D Studio opent krijg je volgende scherm te zien:

Kijk of je “Easy palet” geopend ziet. Zo niet: Kies dan in het menu: View > Toolbars manager > EasyPalette. In het bovenstaande scherm zie het palet rechtsonder staan.

De bovenste optie in het EasyPalette is “Composition”.

Je klikt op het + teken en je kiest “Movies”.

En je ziet het rechts al staan: het aan te passen voorbeeld! Hoe pas je dit nu aan? Let op:

Je klikt met je linkermuisknop op het voorbeeld en houdt de muisknop vast. Je sleept dit vervolgens naar het venster “Untitled-1”, wat al geopend is. Daar laat je de muisknop weer los. Het voorbeeld staat er nu.

Vervolgens klik je op het pijltje rechts waar nu “subgroep2” staat. In de vervolgkeuzelijst kies je nu de titel: “Cool 3D Studio”.

Dan klik je op de functie “Edit object” (of druk op F4).

Dan verschijnt dit venster:

Je selecteert COOL 3D STUDIO en vervangt dit door je eigen tekst. Dan klik je op OKE.

Je kunt dit vervolgens nog aanpassen (kleur, grootte enz in het Attribute panel:

Als laatste moet je je project nog laten renderen als een AVI. Dit doe je zo:

Kies: File > Create Video File. Het onderstaande venster verschijnt:

Klik nu op “Options”.

Daarin kun je nog aangeven hoe groot je je zelfgemaakte AVI wilt laten worden. Je kunt daarin onder het tabblad general het volgende aanpassen:

En onder het tabblad AVi nog wat aanpassingen maken:

Vervolgens kies je OKE en sla je de file op. Deze zal nu worden gerenderd en kijk eens aan:

Je eigen Intro!

Vriendelijke groet,

Wim

februari 2005